SG.hu

Világútlevelet és világpénzt alkotott az OpenAI alapítója, Sam Altman

A Worldcoin nevű startup azt szeretné, ha minden ember okostelefonján lenne egy kriptotárca (benne a valutájukkal), de ehhez azonosításra is szükség van. A World ID egy olyan "digitális útlevél", amely bizonyítja, hogy a tulajdonosa valódi ember, nem pedig egy mesterséges intelligencia. Alex Blania társalapító közlése szerint a blokkláncban tárolt világazonosító célja a magánélet védelme, mert egyetlen szervezet sem tudja ellenőrizni vagy leállítani azt.

Egy World ID megszerzéséhez regisztrálni kell, majd be kell szkennelni a szemünket - pontosabban egy íriszszkennelést kell végezni a Worldcoin "gömbjével", egy körülbelül bowlinggolyó méretű ezüstgolyóval. Amint a gömb íriszszkennelése igazolja, hogy a regisztráló valódi ember, létrehoz számára egy World ID-t. Sam Altman, a ChatGPT-t kifejlesztő cég vezetője elismerte, hogy az íriszszkennelő technológia egyértelműen riasztó lehet egyesek számára, de bízik abban, hogy megfelelő magyarázattal a vállalat vonzóvá tudja tenni a felhasználókat. A Worldcoin mögött álló cég a San Franciscó-i és berlini székhelyű Tools for Humanity. A projektnek a béta-időszakból már 2 millió felhasználója van, és a szervezet 20 ország 35 városában ígéri a szkennelés megvalósíthatóságát. (Legközelebb hozzánk Varsó vagy München van.)


Alex Blania és Sam Altman

Az alapítók szerint a világazonosító létrehozását a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia chatbotok megjelenése kényszerítette ki. A World ID segítségével meg lehet különböztetni a valódi embereket a mesterséges intelligenciával működő robotoktól az interneten. Hogy növeljék a szkennelési hajlandóságot, azok, akik bizonyos országokban regisztrálnak, a Worldcoin WLD kriptopénz 25 tokenjét is megkapják. Hogy ez mennyit ér? A WLD árfolyama a világ legnagyobb kriptotőzsdéjén, a Binance-en jelenleg két és fél amerikai dollár, de indulásakor mindössze 15 cent volt, rekordja pedig 5,29 dollár. A Binance honlapja szerint eddig összesen 25,1 millió dollár értékben kereskedtek a virtuális valutával.

A Worldcoin honlapja szerint lehetséges alkalmazási területek lehetnek a hagyományosan csalásra hajlamos ösztönző stratégiák, például a kuponok és a hűségprogramok jóváhagyásához, a botok elleni küzdelem a személyazonosság megerősítésével és egy globálisan demokratikus kormányzási mechanizmus elősegítése. Sam Altman szerint a Worldcoin segíthet a robotika és a mesterséges intelligencia miatt átalakuló gazdaság kárainak enyhítésében is, például az univerzális alapjövedelem elosztásánál.

Elképzelése szerint az UBI egy a kormányok által működtetett szociális juttatási program lenne, ahol minden egyén jogosult kifizetésre. Mivel a mesterséges intelligencia "egyre több olyan munkát fog elvégezni, amelyet most az emberek végeznek", Altman úgy véli, hogy az UBI segíthet a jövedelmi egyenlőtlenségek leküzdésében. Mivel csak valódi emberek rendelkezhetnek világazonosítóval, az UBI bevezetése a csalások visszaszorítására is felhasználható lenne. Altman elmondta, hogy szerinte egy UBI-val rendelkező világ "nagyon messze van a jövőben", és nincs világos elképzelése arról, hogy milyen entitás osztaná ki a pénzt, de a Worldcoin megteremti az alapokat ahhoz, hogy ez valósággá váljon. "Úgy gondoljuk, hogy el kell kezdenünk kísérletezni a dolgokkal, hogy kitaláljuk, mit kellene tennünk" - mondta.


A vállalat céljait azonban meghiúsítják az amerikai szabályozó hatóságok, amelyek a kriptovaluták spekulációs és csalási célokra való felhasználásától való félelmük miatt nem rajongói a digitális eszközöknek. Emiatt a Worldcoin tokenek kezdetben nem lesznek elérhetőek az Egyesült Államokban. "Azt mondanám, hogy a világ lakosságának 95 százaléka nem az USA-ban él. Egy ilyen projektet nem az Egyesült Államok tesz lehetővé vagy tesz tönkre. A kriptovaluták terén sok rossz szereplő volt, és ez igazán szégyenletes. Ki kell érdemelnünk az emberek bizalmát, ezért magyarázzuk el ilyen alaposan, hogyan működik a technológia" - mondta Sam Altman.

A szabályozási akadályok ellenére a befektetők eddig nagyjából 250 millió dollárt öltek a Worldcoinba, köztük az Andreessen Horowitz és a Khosla Ventures kockázati tőkecsoportok, Reid Hoffman internetes vállalkozó és - FTX-birodalmának összeomlása előtt - Sam Bankman-Fried. Alex Blania, a Worldcoin társalapítója elmondta, hogy a vállalat az amerikai szabályozói ellenőrzés miatt csak korlátozottan nyilatkozhat kereskedelmi ambícióiról, de a projekt Tiago Sada, a vállalat termékvezetője szerint "pénzt fog termelni". "Minden termékünk profitorientált. Végül lesz egy csomó különböző pénztárca és élmény, amelyek pénzt fognak termelni". A Worldcoin azt is felvázolta, hogy tervei szerint az összes kibocsátott token mintegy 20 százalékát megtartja, és az értéküket "a gömb gyártásának és a kezdeti protokollfejlesztésnek, az ökoszisztéma fejlesztésének és karbantartásának" finanszírozására használja fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ENVE #6
    Jajj istenem tudják mennyi pénzed van? Hát, nem kéne adót csalni, és akkor nem lenne baj, ha tudják. Paranoid gondolatokkal meg az orvost kell keresni
  • end3 #5
    Jól hangzik? - Egy újabb piramisjáték, amelyben beszálláskori sok pénzzel, - az időben kiszálláskor, - egyeseknek hatalmas hasznot lehet realizálni.

    Azután vannak azok, akik meg rosszkor beszállva, ennek megfelelő pénzt elbuknak. Hogy milyen ideológiai körítés megy hozzá, már lényegtelen is. - Mindig az uralkodó, trendi narratívákat lehet igazán használni a "birka tömeg" megregulázására és a lehúzására.

    (- Persze, ha működik a csali, globálisan és önként óriási tömegek viszik az íriszüket a "világvásárra", - na nem azért, mert buták lennének, csak természetesen a realizálható extra haszon reményében, - akkor jön a "nemlétező világerő" és saját hatalmának kiterjesztésére, "bebetonozására" is felhasználja.) - Haszonnal kecsegtetve minden ember megfogható, nincsen új a nap alatt.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2023.07.27. 11:21:21
  • RJoco #4
    Azért a film és a valóság között elég nagy a szakadék.
    Nem véletlen használnak egy speciális kamerát a szkenneléshez. Egy utcai kamera nem fogja tudni leolvasni. Szóval nem kell emiatt aggódni.
    Emellett kérdés, hogy mennyibe is kerülhet ez a spéci kamera tekintve, hogy csak nagyvárosokban csinálják.
    És mennyi idő, mire elér az összes boltig. Azért a kártyaolvasó is sokáig gond volt, hogy nem volt, mert drága és kisebb boltoknak nagy kiadást jelentett.
    Én inkább azt látom, hogy a gazdag kölkök játszanak a világgal. Még nekik sincs ötletük, hova fog ez az egész kifutni. Csak csináltak valamit, ami jól hangzik.
  • repvez #3
    arrol nem is beszélve ha csak egészségugyi ökbol egy szurkehályog vagy szemmütét miatt vagy balesettnél nem csak a szemet bukja az ember hanem az egész vagyonát, mert nem tudja már bizonyitani íhogy az ové.
    Vagy ha valahogy feltörik a kodot akkor aztán már megint kuka az egész.
    Vagy csak ellopják az azonositását és átállitják a sajátjukra és máris bukott mindent és megint nem tudja bizonyitani .
    Ez mindenre jo csak pont arra nem amiért mondják. nem hiszem, hogy aki kifejleszti azoknak ilyen egyszerü kérdések nem merülnének fel .
  • kvp #2
    Tehat mindenkinek lenne egy biometrikusan ellenorizheto szemelyi szama es egy ehhez kapcsolt publikus fokonyvon futo penztarcaja. Azaz minden ember minden bevetele es kiadasa kovetheto rajta mindenki mas altal. Es eleg egyszer egy adott id-t egy adott emberhez kotni, onnantol minden penzugyi mozgasa latszik mindenki mas szamara es az id sem cserelheto le soha, mert biometrikus. Remek!
  • repvez #1
    örülünk vincent+ Egy ujjabb olyan technologia amit ugy tálalnak, hogy ha nem is önként ,de erösen ajálva tereli az emebreket arra ,hogy ne tudon senki se elbujni senki ne lehessen kivulállo valamiből, elöször teremtenek egy olyan dolgot amire rámondják, hogy értunk van aztán mire észbekap az ember már egy rendszer része és nem lehet megszabadulni.
    Sok film foglalkozott már ilyesmivel, de azért ez igy eléggé ilyesztö lehet, és persze irisz scanner, aztán utána márcsak elég pár kamerát kitetnni bárhova, aztán mint a különvélemyénben mindenhol be tudnak azonositani ha akarod ha nem, minden lépésedet tudják monitorozni profilt gyártani rolad, hogy kideritsák ,mivel tudnak manipulálni .