Berta Sándor

Jelentősen nőtt az elmúlt 20 évben a szuper­számítógépek teljesítménye

A területen ugrásszerű növekedés volt megfigyelhető.

A Statista nevű platform a Top500.org nevű szuperszámítógép-portál adatai alapján elkészítette az összesítő anyagát az elmúlt 20 esztendőben üzembe állított szuperszámítógépek számítási teljesítményének növekedéséről.

2001-ben a világ akkori legerősebb szuperszámítógépe, az IBM által készített ASCI White maximális számítási teljesítménye 7 TFLOPS volt. Napjainkban a leggyorsabb szuperszámítógép a Fujitsu által épített Fugaku, amelynek a maximális számítási teljesítménye 442 010 TFLOPS. Vagyis a Fugaku 63 144-szer nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, mint az ASCI White. Minden TFLOPS 1 billió számítási műveletet jelent másodpercenként.

A legtöbb szuperszámítógép jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Kínában működik. A jövő ugyanakkor nem a szuper-, hanem a kvantumszámítógépeké, amelyek előnye, hogy bizonyos körülmények között egy időben több párhuzamos számítási műveletet tudnak elvégezni. Az utóbbiakhoz a mai szuperszámítógépeknek több évtizedre lenne szükségük. A kvantumszámítógépek teljesítményét kvantumbitben vagy qubitben mérik.

Januárban a Jülichi Szuperszámítógép-központban (JSC) üzembe helyezték Európa első 5000 qubites kvantumszámítógépét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #11
  Köszönöm, legközelebb ezt is tudom.
 • zola2000 #10
  Mobilon úgy lehet hogy másolod az oldal linkjét és view-source: után beilleszted.

  view-source:https://m.sg.hu/
 • zola2000 #9
  Az durva hogy akkor egy mai konzol 10teraflops körüli GPUval erősebb mint húsz éve a legnagyobb 7 teraflopos szuperszámítógép.
 • VolJin #8
  Már javítva van...
 • Agyturbinikusz #7
  Köszönöm a segítséget, telefonon nem sikerült ezt elérnem. Pálcát ahogy írtam nem török, hiszen mindenki hibázik, annyi ha lehet azt ki kell javítani. Erre hívtam fel a figyelmet.
 • Vanek úr #6
  Én asztali böngészőből (Chrome) néztem a jobb gombos lista az "Oldal forrása" részre kattintva. Persze, én is azt várnám, hogy ne rontsák el, hogy ne kelljen keresgélni; de úgy látszik, ők is csak emberek, mert hibáznak. :)
  Vagyis csak segítettem befejezni a mondatot, amíg ki nem javítják; nem akartam senki felett pálcát törni, vagy értékítéletet mondani. :)
 • Sydra #5
  A kvantumszámítógépek konstansan 10 év múlva fognak csak működni. 30 év múlva is csak 10 év múlva fognak működni. :D
 • Agyturbinikusz #4
  Megmondom az őszinte véleményem, nem érdekel ki szabta el, az érdekel, hogy ki legyen javítva.
  Fiatal suldo malac koromban nekem sem volt probléma, hogy akár egy disassembler segítségével turkaljak akár egy programban, de oda jutottam, hogy már nem tudom hogyan lehet a telefon Chrome böngészőjét rávenni, hogy mutassa a forrást. Asztalin megoldom, de telefonon már nem is erőlködők.
 • Vanek úr #3
  Az oldal netkódjából az látszik, hogy elb@szták a linkelést. A mondat (és a cikk) vége ez lett volna:
  "helyezték Európa első 5000 qubites kvantumszámítógépét."
  Itt a 'helyezték' szón lett volna egy korábbi cikk linkje (konkrétan ez: sg.hu/cikkek/it-tech/148492/), amit nem sikerült megoldani. :)
  Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2022.02.21. 11:33:39
 • kjhun #2
  Lemaradt?? :D