SG.hu

Az EU nyomására keresztplatformos üzenetküldésen dolgozik a WhatsApp

Az Európai Unió a múlt héten megnevezte azt a hat nagy technológiai vállalatot, amelyeket a digitális piacokról szóló törvény (DMA) értelmében kapuőrnek kell tekinteni. És alig néhány nappal később a WhatsApp bétaverziójába már bele is került egy új képernyő, amelyet "harmadik fél csevegéseinek" neveznek. Ez az első példa az új uniós szabályozási keretrendszer hatására. Az új képernyő a népszerű üzenetküldő szolgáltatás Android-alkalmazásának fejlesztői változatában jelent meg. Ez a szekció elkülönül a WhatsApp bejövő üzeneteitől, és jelenleg nincs benne semmi. A WhatsApp lehetővé teszi majd, hogy egy külön menüt nyissunk meg, amelyben láthatjuk a más üzenetküldő alkalmazásokat használó emberek bejövő üzeneteit.

Amikor az EU megnevezte a hat kapuőrt - Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta és Microsoft -, a listát különböző kategóriákra bontotta, és minden kategóriában az alapvető platformszolgáltatások szerepeltek. Ezért van az, hogy egyes cégek több listán is szerepelnek. A Google például számos olyan szolgáltatást üzemeltet, amely kapuőri szolgáltatásnak tekinthető, beleértve több "közvetítő" szolgáltatást (Google Maps, Google Play, Google Shopping), de a vállalat hirdetések továbbítási rendszerét, egy webböngészőt (Chrome), egy operációs rendszert (Android), egy keresőmotort és egy videómegosztó platformot (YouTube) is birtokolnak. A Meta szintén több kategóriában is megjelenik. A vállalat két meghatározó közösségi hálózatot (Facebook és Instagram), egy közvetítő szolgáltatást (Meta Marketplace) és egy hirdetési platformot üzemeltet. E szolgáltatások mellett egy kategóriában a Meta egyértelműen vezető szerepet tölt be - ez pedig az üzenetküldő alkalmazások.

Az EU az üzenetküldő alkalmazásokra az N-IICS rövidítést használja, ami a szabályozási szakzsargon szerint a számfüggetlen személyközi kommunikációs szolgáltatásokat takarja. Ez azt jelenti, hogy üzenetküldésről van szó, de nem SMS-ekről. A DMA hatálya alá tartozó két üzenetküldő alkalmazás a WhatsApp és a Messenger. Az EU 2022-ben azt mondta, hogy az üzenetküldő platformok interoperabilitása, azaz együttműködésre való képessége kulcsfontosságú követelmény a kapuőrök üzenetküldő szolgáltatásainál. Más szóval a Signal, Telegram vagy Snapchat szolgáltatást használók anélkül tudnak majd üzeneteket küldeni a WhatsApp és Messenger felhasználóknak, hogy WhatsApp vagy Messenger fiókot kellene létrehozniuk. Érdekesség, hogy az Apple üzenetküldő protokollja, az iMessage nem része az alapvető üzenetküldő szolgáltatásoknak, mert az nem éri el a 45 milliós felhasználói küszöböt - legalábbis egyelőre.

Ezért jött létre a WhatsApp mai új Android béta verziója. A WhatsApp fejlesztőcsapata megkezdte a munkát az interoperabilitáson, és a Metának nincs sok ideje arra, hogy támogassa a harmadik féltől származó üzenetküldőket. A kapuőröknek hat hónapjuk van arra, hogy teljes mértékben megfeleljenek a kötelezettségeknek, ami azt jelenti, hogy az interoperabilitásnak 2024 márciusában kell élesben működnie. Érdekes lesz látni, hogy a Meta hogyan valósítja meg az átjárhatóságot a WhatsAppban olyan fejlett funkcióknál, mint a fájlmegosztás, a videohívások és a hangüzenetek. A végponttól végpontig tartó titkosításnak harmadik fél szolgáltatásaival is működnie kell majd. Más szóval, ez egy technikailag fontos projekt alapkőletételi ceremóniája a WhatsApp csapat számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!