Berta Sándor

Az EU célkereszt­jébe került a WhatsApp

A platformnak tisztáznia kell a felhasználási feltételeit és az adatvédelmi szabályozását.

A WhatsApp a tavalyi év elején jelentette be, hogy módosítja az adatvédelmi szabályzatát. A lépés miatt internetezők milliói döntöttek úgy, hogy a jövőben inkább lemondanak a Facebook azonnali üzenetküldő szolgáltatásának a használatáról és valamelyik alternatív megoldást választják.

Az Európai Bizottság most jelezte, hogy a CPC nemzeti fogyasztóvédelmi hatósági hálózattal közösen tájékoztatást vár a WhatsApp tulajdonosaitól, vagyis a Meta konzorciumtól arról, hogy pontosan mi is a helyzet a platform vitatott felhasználási feltételeivel és adatvédelmi szabályozásával kapcsolatban. A testület már el is küldte a levelét a Meta vezetőinek.

A WhatsApp tavaly májusban vezette az új adatvédelmi feltételeit és sokan attól tartottak, hogy azok miatt az eddiginél sokkal több adat kerül a Facebookhoz. A szolgáltatás ezt visszautasította. Az Ír Adatvédelmi Hatóság tavaly szeptemberben 225 millió euróra büntette meg a WhatsAppot a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) megsértése miatt.

Didier Reynders, az Európai Unió igazságügyi biztosa most azt nyilatkozta, hogy a platformnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a felhasználók értik, hogy mit fogadnak el a szoftver használatakor és, hogy miként alkalmazzák a személyes adataikat. A politikus azt várja a cégtől, hogy betartja az európai uniós szabályokat. Ezért is kezdeményeztek most hivatalos párbeszédet.

A WhatsApp vezetőinek február végéig kell konkrét válaszokat adni a felvetésekre, amelyek között szerepel például, hogy komoly aggályok fogalmazódtak meg a személyes adatok harmadik féllel való megosztása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!