Berta Sándor

Nem akar lazítani a titkosításon Nagy-Britanniában a WhatsApp

A WhatsApp nem akarja betartani az online biztonságra vonatkozó tervezett brit törvény bizonyos előírásait. Ezt Will Cathcart, a WhatsApp első embere jelentette be egy brit látogatás során - minderről a The Guardian számolt be.

A cég ellenez egy bevezetésre kerülő jogszabályt, mely az internetes tartalmak moderálását fogja előírni. A WhatsApp szerint ugyanakkor ez nem lehetséges a végponttól végpontig terjedő titkosítás miatt. A törvény ugyanis arra kényszerítheti a szolgáltatókat, hogy lemondjanak a végponttól végpontig tartó titkosításról vagy legalábbis hátsó ajtót biztosítsanak a bűnüldöző szervek számára, azonban erre a WhatsApp nem hajlandó. Ahhoz ugyanis, hogy az előírások bevezethetők legyenek, a szolgáltató által alkalmazott moderátoroknak hozzá kellene férniük a különböző tartalmakhoz, de ezt csak úgy lehetne megvalósítani, ha a cég kikapcsolná a végponttól végpontig terjedő titkosítást.

"A világ egyetlen részén nem lehet ezt megváltoztatni. Néhány ország úgy döntött, hogy blokkolja a végponttól végpontig terjedő titkosítást: ez a valóság, ha biztonságos terméket kínálunk. Nemrégiben például Iránban blokkoltak minket. De soha nem láttunk még liberális demokráciát, amelyik ezt tette volna" - jegyezte meg Cathcart. A menedzser nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ha a moderálási követelményt a tervezett formában vezetik be, akkor kivonulnak a szigetországból. "A felhasználóink 98 százaléka az Egyesült Királyságon kívül van. Ők nem akarják, hogy rontsuk a termék biztonságát és furcsa döntés lenne, ha úgy rontanánk a termék biztonságát, hogy az a felhasználók 98 százalékát károsan érintené" - mutatott rá a WhatsApp vezetője.

A menedzser azt is hangsúlyozta, hogy a végponttól végpontig tartó titkosítás lehetetlenné teszi, hogy a WhatsApp elolvassa a saját szolgáltatásán keresztül küldött üzeneteket, ezért az üzenetek átadására vonatkozó kéréseknek sem lehet eleget tenni. Ez vonatkozik a gyermekpornográfia és a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó törvények keretében történő kommunikáció megfigyelésére is. Cathcart a látogatása során más államok hasonló törvényeire, például az Európai Unió digitális piacokról szóló törvényére hivatkozott. Ezek kifejezetten engedélyezték az üzenetküldő szolgáltatások végponttól végpontig terjedő titkosítását.

Az online biztonságról szóló törvénytervezet nyáron kerül a brit parlament elé. Amennyiben a tervezett pontosításokkal elfogadják, a brit szabályozó hatóság a jövőben az éves forgalom 4 százalékának megfelelő bírságot szabhat ki jogsértések esetén - a WhatsApp esetében az értékelési alap a Meta anyavállalat éves forgalma lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #1
    Úgy látom a briteknél is elég buta politikusok vannak. p2p titkosított üzenetküldőt bárki tud csinálni, kb. fél napi munka ha nem kell mindenféle fölösleges matricákkal foglalkozni. Bárki számára készen elérhető egy rakás titkosító library, csak fel kell használni párat s kész, a többit gyerekjáték. A szervezett bűnözők valamivel okosabbak szoktak lenni a dilettáns politikusoknál sajnos, bármikor bármire át tudnak térni, akár valami sajátra is, ezért fölösleges a whatsapp-ba, signal-ba és társaiba belekötni.