SG.hu

Automata csomagfelvevő állomás készült drónokhoz

A Wing, az Alphabet drónos kézbesítéssel foglalkozó leányvállalata bemutatta azt az "autoloader" állomást, amelytől azt várja, hogy jelentősen megkönnyíti a kiskereskedők számára, hogy a levegőben küldjenek termékeket a vásárlóknak.

A márciusban bejelentett és még idén bevezetésre kerülő autoloader egy Y alakú állvány, amely könnyen elfér egy parkolóhelyen. Használatához elég csak valakinek felakasztania az elvitendő dobozt az autoloader kampójára, majd elhagyhatja a helyszínt. Nem kell megvárnia, hogy a drón megérkezzen, mert az magától is fel tudja venni a csomagot. Ez az automatikus rakodó apró fejlesztésnek tűnhet, de megnyitja az utat a drónos kézbesítés potenciálisan hatalmas bővülése előtt. Az elszigetelt bázisállomások helyett a Wing egy olyan drónflottát képzel el, amelyet autonóm módon, kézbesítő- és töltőállomások hálózatán keresztül működtetnek, és az eszközök minimális emberi beavatkozással ugrálnak egyik célállomásról a másikra. Az olcsó automata töltők megkönnyítik a kiskereskedők bevonását a hálózatba.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A drónos kézbesítést sehol a világon nem lehet szabadon végezni, a hatóságok általában tesztzónákat jelölnek ki erre a célra. A szabályozás a technológiával együtt alakul, de az Egyesült Államokban már ott tart ez az érési folyamat, hogy még ebben az évben több millióan kerülnek valamely drónfutár cég kézbesítési hatótávolságába. Nagy a verseny a területen, a Wing, a Zipline, az Amazon, a Drone Express, a Matternet, a DroneUp, a Manna és más riválisok hatalmas erőfeszítéseket tesznek. A Wing a kaliforniai Palo Altó egyik irodai parkolójában mutatta be automata csomagfelvevési technológiáját. A prezentációhoz nem kellett semmilyen speciális előkészület, a Wing csupán három parkolóhelyet elkerített közlekedési kúpokkal. Adam Woodworth vezérigazgató szerint mindez a megoldás kidolgozottságát mutatja.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az autoloader nem rendelkezik számítógépes vezérléssel vagy mozgó alkatrészekkel de még így is elég kifinomult. A drón két felfelé mutató pózna fölé száll, amelyek a lebegő drónról lelógó kampót egy keskeny nyílásba vezetik, ahol a horog beakad a vízálló, újrahasznosítható csomagba. A nyílás, a csomag és a drónhorog csak együtt alkalmazva működik; a kampó csak akkor fogja meg a csomagot, ha azt a csomagon lévő nyíláson át tudja nyomni. "A kidolgozottságnak azon a pontján vagyunk, amikor biztos vagyok abban, hogy ez a projekt valóra fog válni." - mondta Woodworth. A Wing eddig több mint 340 000 drónkiszállítást végzett Ausztráliában, Finnországban és az Egyesült Államokban (Virginiában és Texasban).


"A drónos kiszállítás rengeteg időt megspórol a felhasználónak. Nem kell boltba mennie, a drón a háza elé szállítja a csomagot." - mondta Jonathan Bass, a Wing marketingvezetője. A főként habszivacsból készült drónok egyenként 5 kilót nyomnak, és akár másfél kiló hasznos terhet is képesek szállítani. "Később bevezetünk olyan gépeket, amelyek nagyobb hasznos terhet tudnak szállítani, és néhány kisebbet, amelyek nagyobb hatótávolságúak lehetnek" - mondta Bass. Ma a Wing drónjai 6 mérföldes hatótávolsággal rendelkeznek, de a cég szállítási hálózattal dolgozik, az eszközöket vezeték nélküli töltőpadokkal szolgálják ki, így a lefedett terület megnövelése csak pénz és akarat kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!