SG.hu

Nyolc újfajta drónt mutatott be Tajvan

Az ukrajnai háború tapasztalatai alapján a szigetország ezekkel tervezi megvédeni magát a közeli nagy testvér ellen.

Az önrendelkezési joggal rendelkező sziget igyekszik növelni aszimmetrikus hadviselési képességeit Kína növekvő katonai fenyegetésével szemben. A Nemzeti Csung-Shan Tudományos és Technológiai Intézetben tartott bemutatón nyolcféle helyben kifejlesztett pilóta nélküli légi járművet (UAV) mutattak be, köztük öt teljesen új modellt. Az új drónok különböző méretűek, és vagy harci, vagy megfigyelési képességekkel bírnak. Eric Chi, az intézet repüléstechnikai rendszerek kutatási részlegének igazgatója elmondta, hogy az eszközöket a tajvani hadsereg különböző ágai számára tervezték. Az intézmény alapvető technológiák kifejlesztésén dolgozik, "hogy teljes mértékben megvalósítsa a védelmi önellátás nemzeti politikáját".

Kína kommunista vezetése egyre inkább hangoztatja területi követeléseit Tajvan - a 23,5 millió lakosú, de általa soha nem ellenőrzött szigetdemokrácia - felett. Hszi Csin-ping kínai vezető hétfőn a nemzetbiztonság megerősítésére és a hadsereg "acélfallá" való kiépítésére tett fogadalmat parlamenti beszédében, miután elnökként megerősítették őt egy precedensértékű harmadik ciklusra. A hatalmas ország egyre nagyobb katonai nyomást gyakorol Tajvanra azzal, hogy rendszeresen repülőgépeket és hadihajókat küld át a Tajvani-szoros középvonalán. A vonal évtizedeken át a két fél számára informális, de nagyrészt tiszteletben tartott ellenőrzési határként szolgált, amíg Peking nagyszabású hadgyakorlatokat nem kezdett el indítani válaszul Nancy Pelosi korábbi amerikai házelnök tavalyi szigetországi látogatására.


Tajvan nagymértékben támaszkodik az amerikai fegyverekre, hogy fenntartsa védelmi képességeit az egyre erősebb Kínával szemben, és számos nagy értékű terméket vásárolt. E hónap elején a Biden-kormányzat jóváhagyott egy 619 millió dollárra becsült potenciális fegyvereladást Tajvan számára, amely magában foglalja az F-16-os vadászrepülőgépekhez szükséges rakétákat. A szigetországi demokrácia azonban egyre nagyobb hangsúlyt fektet a saját fegyverek fejlesztésének felgyorsítására is, hogy növelje katonai képességeit, különösen az olcsóbb, mobilabb fegyverrendszereket, amelyek fontos szerepet játszhatnának egy esetleges kínai invázió feltartóztatásában. Tavaly októberben Tajvan bejelentette, hogy idén 13,9%-kal növeli éves védelmi kiadásait. A hadkötelezettségi időszakot a hadköteles tajvani férfiak számára 2024-től kezdődően négy hónapról egy évre hosszabbítják meg.


Az intézet repüléskutató létesítményében tartott sajtóbejárás során a riporterek közelről tekinthették meg a tajvani szakértők által kifejlesztett különböző harci és megfigyelő drónokat. Az egyik új megfigyelő drón az Albatross II UAV, amely mesterséges intelligencia segítségével képes hosszabb ideig tartó megfigyelésre és haditengerészeti hajók követésére a tenger felett. Képes 16 órán keresztül folyamatosan a levegőben maradni, és maximális hatótávolsága meghaladja a 300 kilométert.


Az újságíróknak kiemelt másik új megfigyelő drón a hordozható Cardinal III UAV volt, amely képes függőlegesen fel- és leszállni, és a part menti tevékenységek megfigyelésére tervezték. Az újságíróknak bemutatott egyik legfontosabb harci drón a Loitering Munition UAV, amelyet egyetlen katona is képes működtetni. Robbanófejjel van felszerelve, és képes az égből célba venni személyeket vagy járműveket. Ezt az amerikai gyártmányú Switchblade 300-as drónok mintájára fejlesztették ki, amelyeket az ukrán hadsereg széles körben használ. Az új harci drónok más típusait is úgy tervezték, hogy a támadások indításához GPS műholdas rendszereket és képkövető technológiákat használjanak fel.


Több, a tajvani hadsereg által már használt hazai katonai drónt is bemutattak - köztük egy közepes magasságú, hosszú élettartamú UAV-t, amely képes nagy távolságú megfigyelésre. A drónok képességeivel kapcsolatos konkrétumokat nem hoztak nyilvánosságra, mivel azokat a tajvani kormány bizalmasnak tekinti. Az új drónokat a tajvani hadsereg teszteli, és valószínűleg már az év végén megkezdődik a sorozatgyártásuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!