SG.hu

A munkahelyek 27%-át fenyegeti a mester­sé­ges intelligencia

Az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kutatói megállapították, hogy a munkahelyek 27 százaléka olyan foglalkozásokban van, amelyeket a mesterséges intelligencia és az automatizálás valamilyen formában fenyeget.

A párizsi székhelyű intézet kutatásának megállapításai azt mutatják, hogy bár a mesterséges intelligencia elfogadása még mindig viszonylag alacsony, a technológia gyors fejlődése, a csökkenő költségek és a mesterséges intelligencia készségekkel rendelkező munkavállalók növekvő elérhetősége arra utal, hogy a gazdaságok "egy mesterséges intelligencia forradalom küszöbén" állhatnak. Mathias Cormann, az OECD főtitkára elmondta: "A munkaerőpiacok az elmúlt évben figyelemre méltó rugalmasságról tettek tanúbizonyságot, és továbbra is feszesek, bár a magas infláció és a megélhetési költségek emelkedése aláásta a reáljövedelmeket".

Ugyanakkor elmondta, hogy a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések és eszközök közelmúltbeli felgyorsulása olyan technológiai vízválasztót jelent, amely számos munkahelyen anyagi következményekkel jár. "Szükség van a mesterséges intelligencia munkahelyi felhasználásának hosszabb távú politikai kereteinek átgondolására, valamint a nemzetközi együttműködés további előmozdítására az előnyök maximalizálása és a negatív kockázatok megfelelő kezelése érdekében" - mondta Cormann.


A reálbérek Magyarországon csökkentek a leginkább, messze a legnagyobb mértékben

A jelentés szerint a magas képzettséget igénylő szakmák - annak ellenére, hogy jobban ki vannak téve az MI közelmúltbeli fejlődésének - még mindig a legkevésbé vannak kitéve az automatizálás veszélyének, míg az alacsony és közepes képzettséget igénylő munkakörök vannak a legnagyobb veszélyben. A jelentés szerint azonban van egy jó oldal is: a mesterséges intelligencia segíthet csökkenteni a fárasztó és veszélyes feladatokat, ami a munkavállalók nagyobb elkötelezettségéhez és fizikai biztonságához vezet, azaz akinek megmarad a munkája, az kevésbé fogja unni azt.

"Létfontosságú, hogy további adatokat gyűjtsünk az MI elterjedéséről és munkahelyi használatáról, beleértve azt is, hogy mely munkahelyek fognak megváltozni, újak jönnek létre vagy szűnnek meg, és hogyan változnak a készségigények. Ha az összes automatizálási technológiát, köztük az MI-t is figyelembe vesszük, a munkahelyek 27%-a olyan foglalkozásokban van, amelyeknél magas az automatizálási kockázat." - írja a jelentés. Külön kiemelendő, hogy az OECD országok közül Magyarországon dolgoznak a legtöbben olyan foglalkozásokban, amelyeket veszélyeztet az automatizálás.


Hiába az alacsony bérek, összeszerelő ország nemsokára nagyon nagy bajban lesz

Ötből három munkavállaló azonban attól tart, hogy a következő 10 évben teljesen elveszíti a munkáját az MI miatt, és hasonló arányban gondolják úgy, hogy a bérek az ágazatukban csökkenni fognak. A felmérés szerint négyből három munkavállaló szerint a mesterséges intelligencia megnövelte a munkatempót, és több mint a fele aggódik a magánélet védelme miatt. "A mesterséges intelligencia fejlődése olyan mértékű, hogy egyes területeken a teljesítménye már megkülönböztethetetlen az emberétől. Miközben a mesterséges intelligencia számos potenciális előnnyel járhat, jelentős kockázatok is fennállnak, amelyekkel sürgősen foglalkozni kell. A szakpolitikák és a társadalmi párbeszéd kulcsszerepet játszhatnak e kockázatok mérséklésében, miközben nem fojthatják el az előnyöket" - mondta Stijn Broecke szerző.

Az OECD nemzetközi együttműködésre szólított fel a problémák közös kezelése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    Azért mert a termelékenységgel együtt a fogyasztás is növekszik. Már nem elég a párszáz kilós autó SUV kell, nem elég pár évente egy számítógép, kell mellé okostelefon, konzolok tablet, okostv stb. Régen luxus cikk volt maga a tv és a telefon is...
  • dyra #7
    Minek dolgozunk meg heti 5 napban 8 órát? A termelékenység egyre javul. Mi pedig ahelyett hogy kevesebbet meloznank pont ellenkezőleg egyre többet és még a nyugdíjkorhatárt is emelni akarják. Egyszerű a megoldás. Heti 4 nap meló 6 - 7 órában. Ha ezt bevezetnek jöhet a AI és még munkahelyek is keletkeznek. De persze ez nem fog megtörténni. Kapitalista világ pedig már most is az van hogy aki nagyon sokat dolgozik az kapja a legkevesebb lóvét.
  • csicso82 #6
    Ez mind a "majd" lesz valamikor.
  • csicso82 #5
    Már megbocsáss de ez erős csúsztatás. Mármint, hogy most munkaerőhiány van és ez a sok biorobot gyár miatt van. Nem, azért van mert az elmúlt 20 évben (is) le se xarták a melóst főleg a szakmunkást és ezek szépen - főleg az agilisabb (tehát a jobbak) - elhagyták az országot és elmentek a "hanyatló" nyugatra. Na ez a szám már vagy FÉL MILLIÓ MAGYAR aki "külföldisztánban" dolgozik. Ha ezek itthon lennének igencsak lenne vagy 10-15%-os munkanélküliség (persze lenne rájuk igény de nyilván saját szakmájukban most sem tudnának elhelyezkedni tartósan megfelelő jövedelem mellett.

    Tehát a rossz gazdaságpolitika ami elűzte az embereket és nem 200-300k HUF-ért hanem 600-800kHUF-nak (vagy többnek) megfelelő euróért vagy fontért dolgoznak és:
    - a rezsi nem drágább
    - a kaja talán még olcsóbb
    - a szolgáltatások és a lakhatás drágább

    De még ezek tekintetében is jobban kijön az ember külföldön.
  • csicso82 #4
    OKÉ, de ebből mikor lesz végre valami. Mert most is iszonyatos sofőrhiány van mind a személy- mind az árufuvarozásban. Meg most is keresik a sok "biorobotot" ezekbe a szép, nagy, új gyárakba.
    Csak látnám már, jöhetne mellé az ALAPJÖVEDELEM és végre azzal tudnék foglalkozni ami érdekel és nem az életben maradásomért güriznék.
  • zriboliv #2
    Hát az automatizálás eddig is fenyegethette pl. a gyári szalagmunkást vagy a mamutcégek raktáraiban dolgozókat, de egy autószerelőt, szociális munkást vagy asztalost aligha. Meg egyébként is nem úgy volt, hogy az MI leginkább az alacsonyabb fokú szellemi munkásokat, könyvelőket, irodai táblázattologatókat meg digitális segédmunkásokat fenyegeti? Mert ha nem reformálódik meg hirtelen minden akkor még az emberi táblákra is szükség lesz 50 év múlva is.
  • kvp #2
    A rendszervaltaskor megszuntek a gyarak, igy magas lett a munkanelkuliseg a kepzetlenek koreben, ezert keritett a mostani kormany egy rakat osszeszerelo munkat. Ettol alacsony lett a munkanelkuliseg es az uj beruhazasokhoz is kell egy csomo plusz munkas.

    A jovoben az MI fejlodesevel az osszes munkas folosleges lesz, igy ujfent magas lesz a munkanelkuliseg. A valodi MI olyan mint a fuzios energiatermeles, itt van a sarkon tul, mar barmelyik percben megerkezhet. Ezert fejleszt mar senki fisszios eromuveket es ezert nem kepzik nyugaton a szegenyebb lakossagot szakmakra, mert a jovoben majd ugyse kellenek munkasnak.

    Nyugaton a hosszutavu terv a lakossag tobbsege szamara az egesz eleten at tarto munkanelkuliseg es segelyen (alapjovedelmen) eles lenne. Kituno pelda erre Franciaorszag.
  • Anonymusxx #1
    Egyszer az a hír h milyen kevés a munkaerő, egyszer meg az hogy sok a munkanélküli, majd meg olyan kevés a munkaerő, kellenek a migránsok, most meg az MI miatt kevesebb lesz a munkahely.. ...

    Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2023.07.12. 15:42:13