SG.hu

Rekordszintet ért el az IT-szakemberhiány Németországban

Minden eddiginél nagyobb mértékű a szakképzett munkaerő hiánya a kutatók szerint, a külföldről toborzás az egyetlen esélyük.

Az Instituts der deutschen Wirtschaft (a Német Gazdaság Intézete, IW) adatai szerint 2022-ben átlagosan 67 924 üres álláshely volt a német informatikai ágazatban - ez a legmagasabb szám a megfigyelés 2010-es kezdete óta. Ezzel szemben csak 27 136 informatikai végzettséggel rendelkező munkanélküli volt. A digitális infrastruktúra egyre nagyobb mértékű bővülése minden gazdasági ágazatban növeli a képzett szakemberek iránti keresletet - számoltak be a szervezet kutatói. 2015 óta nem minden informatikai álláshelyet tudtak betölteni képzett munkanélküliekkel. A világjárvány idején átmenetileg csökkent az üres álláshelyek száma, de 2021 óta ismét jelentősen bővítenek a cégek.

Különösen nagy hiány van egyetemi végzettségű szakemberekből, tavaly csak ezen a területen közel 34 000 szakemberből volt hiány. Az IW szerint tízből nyolc betöltetlen álláshelyre nem volt megfelelő képzettségű munkanélküli ezen a végzettségi szinten. Az alacsonyabb képzettségi szintek esetében valamivel kisebb a feszültség: a technikus végzettséggel rendelkező szakemberek közül mintegy 5600-an hiányoztak, a befejezett szakképzéssel rendelkezők közül pedig mintegy 2200-an. A teljes ágazatban tízből öt álláshelyet nem tudtak a munkáltatók az utóbbi időben betölteni. "Ezt a munkaerő-piaci rést rövid- és középtávon nem lehet egyetemi diplomásokkal betölteni" - hangsúlyozták a szakértők. Az elmúlt években csökkent a matematika, informatika és a természettudományok szakokon az egyetemekre jelentkező hallgatók száma. A jövőben a diplomások számának további csökkenése várható.


Ebben a helyzetben a vállalatok egyik módja az informatikai ágazatban a munkaerőhiány leküzdésére a szakképzett munkaerő külföldről történő toborzása. Ígéretes stratégia azonban az is, hogy más szakmacsoportokból érkező, ún. laterális belépőknek és alacsonyabb képzettségi szintről felfelé mozgó munkavállalóknak is esélyt adnak.

A Bitkom ágazati szövetség a szakmunkáshiányról készített rendszeres értékeléseiben az IW-nél jóval nagyobb hiánnyal számol: legutóbb 137 ezer szakmunkásra becsülte a hiányt. Az IW kutatói szerint ez az eltérő módszertanoknak köszönhető, mert a Bitkom nem a Szövetségi Munkaügyi Ügynökség hivatalos adatait használja, hanem a vállalati felmérésekből származó adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Balu777 #11
  "Multinal egymillio forint alatt ma mar nem beszelhetunk mernoki beosztasrol"

  Ekkora marhaságot sem olvastam még. Több német multinál is van IT-s kollégám bőven 1m alatt.
 • RJoco #10
  Németországban is csak emberek élnek. Pont ugyanúgy spórolni akarnak a cégek a munkaerőn, mint máshol.
  Az viszont nem mindegy, hogy a bruttó fizuból 73% marad meg és csak 19% az áfa, élelmiszerekre meg 5%, míg Magyarországon 60%-ot kap kézhez az ember és 27% az áfa.
  A Németországba érkező menekülte jó része meg miért akarna elmenni dolgozni, ha az állam biztosít nekik lakást és segélyt, amiből vígan elvannak.
 • militavia #9
  "Multinal egymillio forint alatt ma mar nem beszelhetunk mernoki beosztasrol. "
  Lövésed nincs a munkaerőpiacról.
 • dyra #8
  hülyeség ez az egész. Ki van szervez az informatika kb már minden nagyobb cégnél. Ebből kifolyólag a helyiek lassan a kábel bedugáson kívül másra nem lesznek jók. Hol termelődne utánpótlás?
 • kvp #6
  "Lehet, hogy ez egyes, kivételesen magas fizetéseknél lehetséges, de a havi egymillió forint alatti szférában biztosan nincs így."

  Multinal egymillio forint alatt ma mar nem beszelhetunk mernoki beosztasrol. A technikusokon es a betanitott munkasokon persze ott sporolnak ahol tudnak. Amikor meglattam, hogy az itthoni fizetest adjak a kint dolgozoknak is, akkor elegge meglepodtem. Es nem, nem az itthoni magas, hanem a kinti alacsony. havi 3500-4000 euro egy rendes mernoknek kint vicc. (nettoban is az)

  "Miért nem válogatnak a csónakon érkező sok afrikai és arab agysebész között? Biztos van köztük sok IT szakember!"

  Mert csak a kecskekhez ertenek, de ha jol ertelmezem a cikket, akkor folyamatban van az atkepzesuk, csak valamiert nem halad. (lasd lateralis belepok es felfele mozgok, azaz az itthon is mind nepszerubb betantitott programozok, azaz a kecskepasztor-agysebesz-MI szakertok)
 • gosub #6
  Miért nem válogatnak a csónakon érkező sok afrikai és arab agysebész között? Biztos van köztük sok IT szakember!
 • Cat #5
  "Nemetorszagban es Asztriaban ugyanannyit fizetnek a multik mint itthon. Marmint nem aranyaiban, hanem abszolut ertekben."

  Elképesztő baromságot írtál. Konkrét cégekről tudom, hogy ugyanazon munkakörben sokszorosát fizetik egy németországi alkalmazottnak, mint Magyarországon. Lehet, hogy ez egyes, kivételesen magas fizetéseknél lehetséges, de a havi egymillió forint alatti szférában biztosan nincs így.
 • kvp #4
  Van egy viszonylag egyszeru magyarazat. Nemetorszagban es Asztriaban ugyanannyit fizetnek a multik mint itthon. Marmint nem aranyaiban, hanem abszolut ertekben. Ami Magyarorszagon meg elfogadhato vagy jo fizetes az mar Becsben vagy Berlinben nagyon alacsony. Persze miert fizetnenek tobbet a nyugati helyszin miatt, ha ugyanazt a munkat Magyarorszagon vagy Erdelyben ugyanannyiert ugyanugy elvegzik?

  Aki nem hiszi el, keressen ra az allasajanlatokra. Pl. ugyanaz a DBA munkakor ugyanakkora brutto fizetessel van meghirdetve Becsben mint Nagyvaradon. Amelyik helyen elobb talalnak embert ott veszik fel. Amig az EU-n belul az arak (azaz a megelhetes koltsege) nem lesznek azonosak, addig nem igazan mukodik a fizeteseket azonos szinten tartani. Persze azonos arakhoz azonos adorendszer es ehhez egyetlen kozponti kormanyzat kellene. Akkor nem szamitana, hogy valaki Hollandiaban, Lengyelorszagban vagy Olaszorszagban el. Azonos arak, azonos fizetesek es azonos elerheto eletszinvonal lenne mindenutt. (es ezutan lenne erdemes megnezni az orszaghatarokon kivuli outsource lehetoseget, pl. azsia vagy ujabban afrika iranyaba)

  ps: A cikkben emlitett diplomasok szamanak csokkenese azt jelenti, hogy eddig mernokoket vettek fel technikusi poziciokba is. Most mar a mernoki pozociokba is csak technikusokat talalnak, mivel most mar mernoki munkaert is csak nyugati technikusi penzt fizetnek. Ezert a penzert meg kapnak keleten mernokot is, de egyre kevesebbet, mig nyugaton senki hozzaerto nem jelentkezik. Mivel a masik kontinensre torteno outsource problemas, ezert egyszerubb megoldaskent onnan hoznanak diplomasokat, viszont a forras orszagokban sincs beloluk eleg es sokszor ugyanakkora vagy tobb penzt kapnak helyben mint amit az EU-ban hajlandoak ajanlani nekik. Raadasul ott az arak jelentosen alacsonyabbak, tehat az azonos penz is tobbet er. Az EU-nak gyakorlatilag se termeszeti eroforrasai, se anyagi, se szellemi tokeje nem maradt.
 • Balu777 #3
  Érdekes hogy az munkanélküliek száma közben nem esett... Ami azt jelenti hogy a betöltetlen pozíciók nyilván olyan "szuperek" hogy ennyire kapkodnak értük. Csatlakozom az előbbi hsz-hez, hogy bizony ezek mind alulfizetett szívatós pozik. A programozást és supportot nem illik egyszerre ráaggatni valakire, mert hamar kiég. Erre kitalálták a munkaadók full stack félreértelmezését és mindent beleöntenek a fejlesztő nyakába. De lehetne sorolni azokat a pozikat is, amit úgy kezdenek hogy pályakezdő is jöhet, majd odaírják hogy 5-10 év tapasztalattal... ehhez no comment.
 • Szefmester #2
  Mi is lehet a probléma... lássuk csak. Diplomás informatikust keresnek olyan helyre mint pl egy túlhájpolt supportos, vagy több év szakmai tapasztalatot amihez egy pályakezdő is elég lenne. Vagy esetleg a pozícióhalmozás témaköre forog fenn, azaz egy Jolly Joker kell nekik aki egyszerre webadmin, sysadmin, és coder és ide oda pakolgatják mikor mire van szükség annyiért amennyit a supportos is kap. Vagy egyszerűen csak nem akarnak eleget fizetni. Netán a hirdetésben családias légkört írnak ami ugye egyet jelent a konstans vitázással és fúrkálódással, meg az utolsó pillanatban szólnak a túlóráról dolgokkal.

  Ezekkel minddel találkoztam már idehaza is.