SG.hu

Korszakhatárhoz ért a programozás

Kód tanulása helyett emberi nyelvi utasításokból jöhet létre egy szoftver.

Eddig az embereknek kellett megtanulniuk programozni, ahelyett, hogy az okos gépek próbálták volna megérteni amit mondunk, de ez most megfordulhat. A szoftverfejlesztés az egyik olyan terület, amelyet a mesterséges intelligencia térnyerése teljesen átalakíthat. Az elkövetkező néhány évben a mesterséges intelligencia a számítógépes programozást ritka, magasan fizetett szakmából széles körben elérhető készséggé változtathatja, amelyet az emberek könnyen elsajátíthatnak és a legkülönbözőbb területeken alkalmazhatnak munkájuk részeként. Ez nem feltétlenül lesz szörnyű a számítógépes programozók számára - a világnak továbbra is szüksége lesz fejlett kódolási készségekkel rendelkező emberekre -, de a többiek számára nagyszerű lesz. Olyan számítógépek jöhetnek, amelyeket mindannyian "programozhatunk", amelyek nem igényelnek speciális képzést a funkcióik beállításához és javításához, és amelyek nem érthetetlen üzeneteket dobnak ki: ez a jövő gyorsan a jelenné válhat.

A nagy nyelvi modelleken alapuló mesterséges intelligencia eszközök - mint az OpenAI Codex vagy a Google DeepMind részlege által készített AlphaCode - már elkezdték megváltoztatni a programozók munkáját. Jelenleg ezek az eszközök főként asszisztensként működnek: képesek hibákat találni, magyarázatokat írni a rosszul dokumentált kódrészletekhez és javaslatokat tenni a rutinfeladatok elvégzéséhez szükséges kódra. Az MI-kódolók azonban gyorsan elég okosak lesznek ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az emberekkel. A DeepMind a Science című folyóiratban arról számolt be, hogy amikor az AlphaCode programjait a kódolási versenyeken részt vevő emberek által adott válaszokkal összevetve értékelték, teljesítménye "nagyjából megfelel egy kezdő programozó teljesítményének, aki néhány hónaptól egy évig tartó képzésben részesült".

"A programozás elavulttá válik" - jósolta nemrég Matt Welsh, a Google és az Apple egykori mérnöke. Welsh most egy MI-startupot vezet, de jóslata, bár talán öncélú, nem hangzik valószínűtlennek. A programírás hagyományos elképzelése a kihalás felé tart, és a nagyon speciális alkalmazások kivételével a legtöbb szoftvert, ahogyan mi ismerjük, olyan mesterséges intelligencia rendszerek fogják felváltani, amelyeket inkább betanítanak, mint programoznak. Welsh érvelése - amely az Association for Computing Machinery orgánumban jelent meg - a "Programozás vége" címet viseli, de az MI egy újfajta programozás kezdetét is jelentheti - egy olyanét, amely nem igényli, hogy kódot tanuljunk, hanem az emberi nyelvi utasításokat alakítja át szoftverré.


"Egy MI-t "nem érdekli, hogyan programozzuk - megpróbálja megérteni, hogy mire gondolunk" - mondta Jensen Huang, az Nvidia chipgyártó vállalat vezérigazgatója a tajvani Computex konferencián tartott beszédében. "Lezártuk a digitális szakadékot. Most már mindenki programozó - csak mondani kell valamit a számítógépnek". Ez hatalmas változást jelent ahhoz képest, hogy nemrég mindenki azt állította, hogy a kódolás a digitális korszak egyik kihagyhatatlan karrierje lesz! A számítógépes programozás néhány évtized alatt kocka hobbiból komoly szakmává vált, egyfajta "jövőálló" készséggé. Az elbocsátott szénbányászoktól kezdve a kirúgott újságírókon át a gyerekekig éveken át mindenki azt a tanácsot kapta, hogy tanuljon meg kódolni!

Persze a programozást még mindig érdemes lehet megtanulni, mint intellektuális gyakorlatot, de butaság úgy gondolni rá, mint egy olyan tevékenységre, amely el van szigetelve attól az automatizálástól, amit lehetővé tesz. A számítástechnika történelmének nagy részében a kódolás az egyre egyszerűbbé válás útján haladt. Valaha csak a tudósok szűk papsága tudta kezelni a számítógépeket, akik értettek az 1-ekből és 0-kból álló bináris bitekhez. Idővel, az assembly nyelv kifejlesztésétől kezdve, és az olyan ember számára is érthetőbb nyelveken keresztül, mint a C, a Python és a Java, a programozás növekvő absztrakciós szinteken haladt. Minden egyes lépéssel egyre távolabb került a számítástechnika elektronikus beleitől és egyre közelebb került a programokat használó emberekhez.

A programozók is egyetértenek azzal, hogy az MI megváltoztatja a munkájukat. A GitHub tavaly 2000 programozót kérdezett meg arról, hogyan használják a cég mesterséges intelligencia alapú kódolási asszisztensét, a Copilotot. A többség azt mondta, hogy a Copilot segített neki abban, hogy kevésbé frusztráltnak és teljesebbnek érezzék magukat a munkájukban, 88 százalékuk szerint pedig javította a termelékenységüket. A Google kutatói azt találták, hogy a vállalat programozói körében az MI 6 százalékkal csökkentette a "kódolási iterációs időt".

Az MI csupán csak lehetővé az absztrakció utolsó szintjét: amikor a számítógépnek ugyanúgy meg lehet mondani, hogy csináljon valamit, mint ahogyan azt az ember egy másik embernek mondaná. És talán mire a mai gyerekek felnőnek és elindul a karrierjük a kódolás talán már csak egy elavult készség lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #18
    na, már nem sok hiányzik ahoz hogy modositsa majd a saját programját kénye, kedve szerint

  • wraithLord #17
    Akkor ezért van ez a seggnyaló stílusa is? :D Így már érthető. :D

    (kvp-nek ment, csak még mindig jól működik a rendszer... :D)
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2023.06.06. 12:34:11
  • Macropus Rufus #16
    "Korszakhatárhoz ért a programozás "
    hát ettől még sztem odébb vagyunk. Ez kb. pont olyan túlzó kijelentés mint az, hogy temetik pc-t... ugye kedves sg.hu :)
  • kvp #14
    "És valószínűleg ez jelenleg a programozásban is a legnagyobb akadálya, hogy hülyeséget "hisz" jó megoldásnak. Tehát nagy valószínűséggel már "érti", amit akarsz, de a megoldása marhaság, mivel marhaság van az adatbázisában."

    Arra tanitottak, hogy azt valszolja amit a kerdezo a legnagyobb valoszinuseggel hallani akar. Ennek nem kell igaznak lennie, tehat kikeresi az adatbazisbol azt amiert a legnagyobb valoszinuseg szerint a leheto legnagyobb megelegedettseget kapja. Ha arra tanitottak volna, hogy mindig igazat mondjon a tobbnyire hazudik helyett, akkor meg mindig tanitanak, mert minden informaciot fel kellett volna dolgozni az igazsagtartalma szerint. A mostani adatok csak be lettek lapatolva es szintaktikai es szemantikai ellenorzesen estek csak at, ami konnyen automatizalhato. (tehat helyesirasi es mondatszerkezeti ellenorzes volt csak a bemeno adatokon, de a jelentest nem neztek)

    A berakott programkodok is csak szintaktikai es szemantikai ellenorzesen estek at, tehat leforduljon mind a bemeno, mind a generalt kod, de a josagat nem neztek azoknak sem. Ezert ugyanugy hazudik az emberi nyelves valaszokban, ahogy kodbol lefordulo es mukodo de nem helyesen mukodo kodot ad ki.

    A fentieknek a rendszer persze nincs tudataban, mert csak egy statisztikai keresoalgoritmus, tehat egy oriasi fuggvenytablabol keresi ki a valszokat a bemeno adatok alapjan.

    Ha jo fuggvenytablat kapott volna (kb. egy enciklopedia tudasat), akkor butabbnak tunne, de legalabb helyesebb valaszokat adna.
  • zola2000 #14
    És közeledünk is hozzá hogy valósággá váljon.
  • wraithLord #13
    Szerintem jelenleg pl. a ChatGPT legnagyobb korlátja az adatbázisa, ami tele van baromságokkal és (nyilván) hiányos. Ha nagyon specifikus információkra kérdezel rá, akkor szinte biztos, hogy lesz valami orbitális marhaság a válaszában. És valószínűleg ez jelenleg a programozásban is a legnagyobb akadálya, hogy hülyeséget "hisz" jó megoldásnak. Tehát nagy valószínűséggel már "érti", amit akarsz, de a megoldása marhaság, mivel marhaság van az adatbázisában. Nem értek hozzá, de az önvezetés szerintem kicsit összetettebb dolog.
  • M2 #12
    15 évvel ezelőtt azt mondták, hogy ma már nem lesz szükség sofőrökre, mert már az AI fog mindent vezetni...
  • wraithLord #9
    Pont így. :D Megmondod neki, hogy min kéne változtatni, és hozzáfűzöd, hogy úgy változtasson, hogy kompatibilis maradjon az előző verzióval. Úgy fog csinálni, mintha értené (ha "érti", ha nem), és idő (fejlesztés) kérdése, hogy ténylegesen azt is csinálja-e. Lehetséges, hogy már eléggé kifinomult ehhez, lehet, hogy még nem.
  • pasi29uk #10
    Hogyan magyarazod el neki 2 het utan, hogy jò jò de mèg nèhàny dolgon vàltoztatni kellene. Struktùra és kompatibilitàs is megmaradjon az előző verzióval.
  • zola2000 #9
    Innentől már csak pár lépés az hogy az ai logikusan végig kérdezze hogy milyen raktár, mit tudjon a raktár nyilvántartó szoftver stb aztán kiadja a kész programot.