SG.hu

Háborút indított az alaplapon lévő kábelek ellen az MSI

A rendezett kábelezés a PC-építés fontos része, mert amellett, hogy szép és megkönnyíti a karbantartást, a légáramlást is javítja. Azonban a végeredmény korlátos, mert a kábelek valamilyen formában mindig ott lesznek. Az MSI legújabb AMD Ryzen 7000 B650M alaplapja azonban megkérdőjelezi a normákat azáltal, hogy a kábeleket minden eddiginél jobban elrejti.

A kábelek elvezetése a tápegységtől az alaplapig és más alkatrészekig évtizedek óta fejfájást okoz a PC-építőknek. De mi lenne, ha egyszerűen csak eltüntethetnénk őket az útból? Ez az MSI által a Computex számítástechnikai kiállításon bemutatott Project Zero nevet kapott ötlet lényege. A Project Zero a kábeleket a ház hátuljára helyezi, csatlakozókon keresztül az alaplap aljára vezetve azokat, ahol egy vékony rés lehetővé teszi, hogy a kábelek a légáramlás akadályozása nélkül kígyózzanak át. Ez a kulcs. A nagyrészt kábelek nélküli számítógépháznak a rendezettség mellett még egy nagy előnye van: minden akadályt eltávolít a hűtést végző levegő útjából.


MSI B650M Project Zero

A cél eléréséhez természetesen kell egy alkalmas alaplap. Az MSI egy AMD Ryzen-konfigurációkhoz tervezett B650-es chipsettel szerelt microATX formátumú terméket mutatott be, mint a Project Zero mintapéldánya. Ez a chipset a kedvező árú túlhajtást figyelembe véve lett létrehozva, és ennél az alaplapi kialakításnál a legtöbb csatlakozót az alaplap eleje helyett a hátoldalon rejtették el. Ide tartoznak a táp-, a ventilátor-, az audio-, a SATA- és az USB-csatlakozók. Ha az ezüst színű lapot egy színben passzoló házzal párosítjuk, egy nagyon letisztult, minimalista PC-t kapunk. Teljesítményben persze nehéz megmondani, hogy van-e szignifikáns különbség.


Persze az MSI nem az első a sorban, a Gigabyte és az Aorus már tavaly kitalálta a Project Stealth-et, aminél szintén a ház hátuljába rejtik el a kábeleket. A különbség, hogy a Project Stealth egy ATX lap volt. Az MSI is tervez egy ATX lapot, de ez még tényleg csak terv. Mivel mindkét gyártó új utakon jár, ez a szabvány még egyáltalán nem egységes és a piac által támogatott. Az MSI Project Zero alaplap használatához olyan házra van szükség, amely támogatja azt. Egyelőre nem világos, hogy az MSI-nek sikerült-e bármilyen gyártót a projekt mellé állítani, és hogy a hozzá illő házak körülbelül ugyanabban az időben fognak-e megjelenni. Vicces tény: bár a kiállításon az MSI bemutatott néhány saját új házat is, ezek egyike sem támogatja ezt az alaplap-típust.

Az MSI B650M Project Zero állítólag az év második felében fog megjelenni, és nagyjából ugyanannyiba fog kerülni, mint a meglévő B650M alaplapok. Egy hátlapi csatlakozókkal ellátott Intel modell is készülhet, de egyelőre semmi sem biztos. Sokkal égetőbb probléma, hogy időben megjelennek-e az új, ezt az alaplapot támogató házak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #13
  "ebben van valami, viszont amikor megjelentek a fejjel lefelé berakott kártyák, akkor a cpu-k még nem termeltek annyi hőt, hogy ez bezavarjon."

  Plusz sokféleképpen meglehet oldani, nem csak úgy, hogy vagy lefelé áll a kártya, vagy a proci hőjét szívja el. Ez egy a sok lehetséges megoldás közül, ami nyilván nem jó, ezért nyilván nem erre gondoltam, mint a jelenleg legjobban elterjedt megoldás kiváló alternatívája. :D
  Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2023.06.02. 14:24:17
 • Tetsuo #12
  A PC-dizájn fejlesztését úgy képzelem el, hogy legószerűen, szerszámmentesen lenne építhető. Vagyis minden részegység extrém (hűtőfelületként is funkcionáló) burkolattal és "slottal" (védett nyílású csatlakozóval) rendelkezne, semmilyen áramköri elem nem látszódna, nem lenne érinthető.
  Az MSI vagy hasonló méretű cég helyében meglépném és sci-fikben reklámoznám...
 • Macropus Rufus #11
  ebben van valami, viszont amikor megjelentek a fejjel lefelé berakott kártyák, akkor a cpu-k még nem termeltek annyi hőt, hogy ez bezavarjon. Meg hát ott a btx szabvány ami ugye az atx-hez képest pont fordított, tehát ott felfelé néz a hűtő. Mindent meg lehet oldani. Nekem az egy régi hp szerveremben egy cső jött a ház elején lévő ventitől a cpu-ig, a borda burkolva van. A cső a ház hátlapján megy ki. Elég jó hűtése van, és ez gyári megoldás volt, nem én mókoltam bele. A vinyókhoz tartozó raid vezérlő modul + a vinyók is hasonló módon vannak hűtve. Okés, a vas teljesítményét nem lehet egy gamer gép teljesítményével összehasonlítani, de az is biztos, hogy egy gamer gép nem megy 7/24-ben. Szóval azért van ott meleg. Elnézve az új cpu hűtéseket, sok esetben oldalról megy a hűtés és a ház hátulján lévő venti szívja ki a meleget, nem biztos, hogy a gpu olyan sok meleget kapna. Amit írtál azt nagyon sok gamer laptop megteszi: vagy a cpu-ról lehúzott meleg megy a gpu-ra vagy fordítva. Ilyen pl. a acer nitro7-es. Gond nélkül 90 fölé megy a cpu hője a sz@r konstrukció miatt. És ha jól tudom a predator helios 300-as is ilyen. Volt nálam is egy ilyen, qurvára melegedett a cpu, de nem bontottam meg a házat, mert akkor még garis volt.
 • kvp #10
  Ha tenyleg meg akarnak szuntetni a kabelezest az alaplapokon, akkor a tapkabeleket be kellene integralni a csatlakozokba. Ez tisztan gazdasagi alapon nem eri meg, mivel a nyakokon a szukseges aramhoz nagyon vastag trace-ek kellenenek vagy kompozit gyartasu, rez rudakat tartalmazo nyakok.

  Nem lehetetlen, mert tobb szabvany (pl. M2) is tartalmazza a tapot is es lattam mar jopar nyak szinten backplane-re integralt SCSI es IDE buszt is, tappal egyutt. Szervereknel a kabel mentes szerelhetoseg regota megoldott, az ATX-es alaplapokon csak a magasabb koltsegek es a regimodi, kabeles tap szabvany miatt nem terjedt el.

  Ez a kabelmentes PC alaplap tipikusan egy olyan dolog, amit csak gephaz moddereknek lehet eladni, tehat olyanoknak akik egyfajta muveszeti project-nek tekintik a szamitogephazuk belsejet. Hasonlo mint a kamionoknal a Dekotora: https://en.wikipedia.org/wiki/Dekotora
 • MerlinW #9
  Öööö hidd el, nem akarod hogy a VGA-d a processzortól szívja a ~60-70 fokos levegőt.
 • wraithLord #8
  Egyébként ezek leginkább gémer alaplapok. Tulajdonképpen nem a munka és irodai PC-k megreformálásáról van szó, csak arról, hogy a gémerek hogyan tudnak még csicsásabb PC-ket építeni. Viszont el lehet adni bárminek.

  A saját környezetemből kiindulva az "átlag" fiatalnak nincs is asztali PC-je, csak laptopja és/vagy tabletje, ráadásul amit tud, azt telefonon csinál, és konzolon játszik. Mondjuk az átlag embernek se nagyon van asztali PC-je szerintem.
 • Tetsuo #7
  Azért lássuk be, nem te vagy az átlag az őskövület DVD-íróddal.
  És nem is én. A fiatalok szokásait kellene feltérképezni: Kell nekik a SATA? Nem. Ennyi, mehet a kukába.
 • Zsombor99 #6
  Manapság úgysem nagyon használunk már olyan dolgokat, amiket SATA-ra kell kötni. DVD írókat, rackeket már évek óta nem lehet a házak nagy részébe betenni, HDD is kihalóban, az SSD-knél meg ott az M.2.
  Ezzel nem értek egyet, mivel nálam 3× HDD, 1× DVD író és 1× alaplapra csatlakozó kártyaolvasó is van a gépházban, amik megnövelik a szükséges kábelek mennyiségét.
  Szerintem egy új szabvány kéne, 1 kábel, az is valami normális csatlakozóval, tőlem azt kivezethetik hátul, hogy ne látszódjon, és probléma megoldva.
  A videokártyáknak hogyan biztosítanák a szükséges tápellátást plusz kábelek nélkül? Így az "elméleti" minimum 2 kábel lehetne csak.
 • CairoJack #5
  Én azt nem értem, hogy egyáltalán minek még ennyi kábel. Szerintem egy új szabvány kéne, 1 kábel, az is valami normális csatlakozóval, tőlem azt kivezethetik hátul, hogy ne látszódjon, és probléma megoldva. Manapság úgysem nagyon használunk már olyan dolgokat, amiket SATA-ra kell kötni. DVD írókat, rackeket már évek óta nem lehet a házak nagy részébe betenni, HDD is kihalóban, az SSD-knél meg ott az M.2.

  "bár a kiállításon az MSI bemutatott néhány saját új házat is, ezek egyike sem támogatja ezt az alaplap-típust"... így kell ezt, okosak. :)


 • dyra #4
  Háát azért olyan nagy problémát nem okoztak sose ezek a kábelek. Ha nem disign PC-ét építesz akkor meg aztán tökmind1. Úgyse látod sose. Ennek ellenére én elszoktam rendezgetni nézzen ki valahogy.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2023.05.31. 19:09:23