Berta Sándor

A PC-alkatrészeket is elérte a visszaesés

A fogyasztói és az üzleti piac keresletének erőteljes visszaesése már a PC-piacra is hatással van.

Mivel az ukrajnai háború okozta meredeken emelkedő infláció miatt világszerte zuhannak az eladási számok, ezért az alaplapgyártók jelentősen csökkentették a 2022-re vonatkozó előrejelzéseiket. A DigiTimes tajvani IT-hírportál szerint a számítógépek piacán is erősen visszaesett a kereslet és emiatt az olyan gyártók, mint az Asus és a Gigabyte - melyek együtt a piac kétharmadát birtokolják - nem tudják növelni eladásaikat, még úgy sem, hogy összeszerelt PC-ben együtt értékesítik az alaplapokat és a grafikus kártyákat. Ennek oka, hogy az elmúlt időszakban az utóbbiak iránt is csökkent a kereslet.

A magas infláció mellett az is problémát jelent, hogy a legfontosabb PC-alkatrészek beszállítói jelenleg a vártnál jóval kevesebb terméket értékesítenek. Ezért jelentősen lejjebb szállították a 2022-re vonatkozó várakozásaikat, amelyek a koronavírus-járvány előtti szintnél is alacsonyabbak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az új AMD és Intel processzorok megjelenésétől sem várható javulás.

Az Asus már csak 14 millió alaplap eladására számít, ami a tavalyi 18 milliós csúcsértékhez képest jelentős csökkenést jelent. A világjárvány előtt legutóbb 16,4 millió eladást értek el, ami a gyengülő piacot tekintve már nem volt különösebben magas szám. A Gigabyte a tavalyi 13 millió darabos értékesítés után 2022-re csak 9,5 millió alaplap eladására számít. Összességében az alaplapok piaca a források szerint idén valószínűleg mintegy 10 millió darabbal zsugorodik.

Érdekesség, hogy iparági bennfentesek szerint inkább a piaci kereslet közelmúltbeli megugrása volt az anomália, amit a videókártyák hiánya okozott. Ez a kínálati egyensúlyhiány lehetővé tette az olyanok számára, mint az Asus és a Gigabyte, hogy elősegítsék az alaplapok értékesítését azáltal, hogy azokat GPU-kkal kapcsolták össze, ami gyakorlatilag arra kényszerítette az ügyfeleket, hogy az alaplapjaikat is vásárolják meg, ami a szokásosnál magasabb eladási mennyiséghez vezetett. Rengeteg ember, aki videókártyára vágyott, előfordult, hogy előre elkészített PC-t vásárolt, olyan egyéb összetevőkkel együtt, amikre egyébként nem volt szüksége.

Az iparág szerint csak akkor javulhat ismét a helyzet, ha az ukrán-orosz háborúnak, a világjárványnak és az infláció hatásainak vége lesz. Mivel a kriptovaluta-bányászat egyre kevésbé vonzó a különböző fizetőeszközök árának közelmúltbeli erőteljes esése miatt, az ágazat ebből az irányból sem számíthat kompenzációra. Elég nagy a valószínűsége, hogy a közeljövőben a kriptovaluták-árfolyamának összeomlása és az egekben lévő energiaárak miatt a bányászok tömegével kezdik el árulni a felszerelésüket, miközben a jelenlegi generációs készletek eladatlanok maradnak, ahogy közeledünk a következő generációs termékek piacra dobásához. Mindez azt jelenti, hogy az alaplapgyártók valószínűleg nem tudnak visszatérni az együttes értékesítéshez, a GPU-kkal való összecsomagoláshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Balu777 #5
  Épp ideje volt. Az egész mozgatórugója az eth bányászat volt. Most nem csak az tesz be, hogy a kriptovaluták ára lement, hanem az hogy az eth áttér proof of stake-re és így annak bányászata okafogyottá válik. A többi kriptót is lehet kaparni, de azok meg nem igazán érik meg. Én arra számítok, hogy amikor az eth váltás végleg megtörténik és a bányászatnak totál vége, na majd akkor lesz itt jó világ. Főleg hogy a gyártóknál olyanokat lehetett hallani, hogy kevés a fesz szabályzó (pmic), hiány van az alapanyagokból, mint pl. réz fólia és hasonlóak. Na most ez mind szépen megoldódik. Apropó az Nvidiának még lehetnek kellemetlen percei, mert korábban amikor rekord eredményeket hozott a bevételi oldalon, "elfelejtette" közölni, hogy a bányászat miatti magasabb árak és kereslet mennyit nyomott ebben. Ezt pedig a befektetők finoman szólva zokon vették és még lehet belőle per, minthogy ezen infó hiányában hoztak rossz befektetési döntést az NV irányában. Szóval érik a kereset az NV ellen.
  Utoljára szerkesztette: Balu777, 2022.06.29. 23:59:28
 • Sequoyah #4
  Igen, egyelore ott tartunk, hogy az embereknek tul sok penze van uj autora, ezert allnak meg mindig sorba, meg a kereskedoi extra felarazasok mellett is.

  Ezert emel kamatot a vilag majdnem osszes jegybankja, hogy legalabb a hiteleseket kicsit kiszoritsa a piacrol egy idore, es stabilizalja a piacot, elsosorban az auto es epitoipar/ingatlanok teruleten.
 • Sequoyah #3
  En sosem ertem hogy miert lepodik meg ezen barki is.
  Amikor 2020 tavaszan/nyaran megugrott a kereslet, mar akkor tudni lehetett (es sok szakerto el is mondta), hogy nem csak hogy vissza fog esni a piac a jarvany elotti szintre, de valoszinuleg ideiglenesen meg annal is lejjebb...

  Uj autoknal csak az a kulonbseg, hogy mig PC-t mara mindenki tudott venni aki akart, az auto-piac meg mindig nem erte utol magat. Mihelyst mindenki megkapja az autot aki ma sorban all, az is vissza fog esni.
  Gyanus nekem, hogy a fentiek ismereteben az autogyarak szandekosan nem futtattak fel a gyartasai kapacitast, mivel nem akartak uj uzemet felallitani egy ideiglenes kereslet-tobbletre. Ez meg tovabb rontotta a hianyt, de viszont a gorbe leszallo agat is eltolja es ellapositja ugyanugy, szoval kevesbe lesz sokkolo az eses.
 • Cat #2
  1. Az, hogy egy alkatrészgyártó előnyben részesíti a PC-konfigurációkat és az összeszerelt PC-ket, az nem árukapcsolás.
  2. "a pc jatekosok piaca a korabbi hardver hiany miatt gyakorlatilag meszunt"
  Ez nagyon nem igaz. Továbbra is a PC-s játékosok az egyik legfontosabb piac szinte mindenkinek. A látványos változás, hogy a videókártya gyártóknál valóban kiestek a pixisből.
  3. "Egyszeruen szinte senkinek nem lesz rajuk penze."
  Szimplán baromság. Nincs új autó! Olyannyira, hogy már a két éves használt is új áron megy el. Ha most rendelsz, fél évet minimum kell várnod, hacsak nem felel meg a boltban, készleten lévő néhány bemutatódarab közül valamelyik.
 • kvp #1
  A fent leirt jelenseget arukapcsolasnak hivjak es mig a lezarasok egy rovid felivelest hoztak, amikor az irodai felszereles duplikalodott a home office-okban, addig most egy leszallo ag varhato, ugynis az osszes halogatott beszerzest elore hoztak a jarvany miatt.

  A videokartyak piacat pedig csak a kripto banyaszok tartottak mesterseges magassagban. A valosagban mar csak elenyeszo szamu embernek van szuksege desktop pc-ben dedikalt videokartyara, mivel a pc jatekosok piaca a korabbi hardver hiany miatt gyakorlatilag meszunt. A gyorsitast igenyelo 3D-s tervezes vagy a video szerkesztes pedig egy nagyon szuk felhasznalasi kor.

  ps: Hasonlo tapasztalhato az uj autok piacan is. Most meg van kereslet az uj autokra, de a szen alapu uzemanyagok europai kivezetesevel es az europai deindusztrializacioval hatalmas visszaeses varhato az autok felhasznalasaban. Egyszeruen szinte senkinek nem lesz rajuk penze.