Berta Sándor

Különleges drónt tesztel az amerikai hadsereg

A kicsi robotrepülőgépek rajokban használhatók a különböző küldetések végrehajtására.

Az Eaglet nevű pilóta nélküli légi járművet a General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) fejlesztette ki az amerikai hadsereggel közösen és most teljesítette első repülését. Az Eaglet a nagyobb MQ-1C Gray Eagle típusú drón fedélzetéről szállt fel, majd arról indították és önállóan repült tovább. A projekt még tesztelési fázisban van, a szakemberek a propelleres drónban rejlő lehetőségeket vizsgálják.

A The War Zone cikke alapján az Eaglet a feladatok széles skálájára alkalmazható, így többek között felderítésre, megfigyelésre, elektronikus hadviselésre és akár klasszikus légicsapásokra is. Képes felszereléseket szállítani a csapatoknak és jó lopakodó képességekkel is rendelkezik, így az ellenséges radarrendszerek számára nehezen észlelhető és ellenséges terület felett is alkalmazható. A robotrepülőgépet úgy tervezték, hogy félautonóm vagy teljesen autonóm módon működjön egy drónrajban, több hasonló egységgel együtt.


A gyártó kiemelte, hogy a pilóta nélküli légi járművet ugyanúgy le lehet dobni más drónokról, mint hagyományos repülőgépekről vagy helikopterekről. Az is lehetséges, hogy földi indítórendszerekről szálljon fel. Az Eaglet össze tudja hajtani a szárnyait, ezáltal könnyebben szállítható egy nagyobb repülőgéppel. Amint repülés közben ledobják, kibontja szárnyait, beindítja a légcsavarját és önállóan repül tovább. A drón súlya nem haladja meg a 90 kilogrammot, a szárnyainak fesztávolsága pedig kihajtott állapotban körülbelül 3,2 méter. A maximális repülési sebessége körülbelül 210 km/h, a maximális repülési magassága 4500 méter, a hatótávolsága pedig körülbelül 700 kilométer. Az Eaglet 13 kilogramm hasznos teherrel körülbelül 8 órán át tud a levegőben maradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!