Berta Sándor

Újabb repülő és víz alá merülő drónt készítettek

Az elmúlt hónapokban számos ilyen jármű készült.

Tavaly novemberben a Harbini Egyetemen létrehozták a Longbow 1 és 2 drónok prototípusait, amelyek akár 100 méter mélyre is lemerülhetnek, s a víz alatt és a levegőben egyaránt tudnak haladni. Most hongkongi tudósok megalkották a Mirs-X nevű drónt, amely szintén tud repülni és merülni is. A fejlesztés számos területen hasznos lehet.

A Mirs-X egy kvadkopter, vagyis egy négy rotorral hajtott drón. A prototípus akár három méter mélyre is képes lemerülni és másodpercenként két méteres sebességgel halad a víz alatt. A megjelent információk alapján a prototípus hat percig képes repülni vagy körülbelül 40 percet tölthet a víz alatt egyetlen akkumulátortöltéssel. Tekintettel az alacsony várható repülési időre, a vízen és a vízben végzett műveletek valószínűleg reálisabbak a jármű számára.


A "levegő-víz drónok" nem jelentenek úttörő új találmányokat, hiszen a tudományos közösség már bemutatta őket különböző változatokban. Az Egyesült Királyságban például az Imperial College London készített hasonló járművet. Az Aquatic Micro Aerial Vehicle (AquaMAV) az alapvető jellemzőit tekintve hasonlít a Mirs-X-re. Az Imperial College London közölte, hogy az AquaMAV "úgy merülhet, mint egy süllő". A brit fejlesztés ugyanakkor nem egy kvadkopter, hanem inkább egy vitorlázórepülőre emlékeztet a kialakítása miatt. Az AquaMAV-ot a jövőben vízminták vételére fogják használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!