Berta Sándor

Blaszfémia vagy hatékony segítség az imarobot?

Vajon szolgálhatnak-e a robotok Isten és vallás eszközeiként, s lehet-e kapcsolat a robotika és a teológia között?

Gabriele Trovato imarobotjának neve CelesTE. Egy nemzetközi workshop keretében Japánból érkezett Európába, a Bochumi Ruhr Egyetemre és három napon át lesz nyilvánosan hozzáférhető. Az Európából és az Amerikai Egyesült Államokból Bochumba látogató kutatók a maguk tudományos szemszögéből vizsgálják az úgynevezett teomorfikus gépek jelenségét. Az imarobot egy imádkozó testtartásban lévő angyal alakját viseli. Video- és audiointerfészeken keresztül képes kommunikálni az emberekkel, hogy megtalálják a személyes kívánalmakhoz legmegfelelőbb imákat, és együtt imádkozzanak.

A robotika és a teológia ellentmondásnak tűnhet, de a vallási élet számos területén már régóta valóság. A buddhista templomokban régóta megtalálhatók szociális célú gépek, Mekkában és Medinában a Korán recitálását szolgálják, keresztény kontextusban ott van az áldásokat osztó BlessU2 és a SanTO nevű imarobot, valamint más teomorfikus egység és intelligens asszisztensek, amelyek támogatják a vallásgyakorlást. Ezek különböző elmélkedésekre ösztönöznek a gyakorlati és a szisztematikus teológiában. Persze felmerülnek a kérdések, hogy az emberek imádkozhatnak-e robotokkal és lehetséges-e, hogy a gépeknek is lesznek vallásos élményeik, továbbá hogy alkalmasak-e egyáltalán a robotok és más mesterséges intelligencián alapuló technikai rendszerek lelkipásztori személyzetként.


"A teológiának ezekkel a kérdésekkel kell foglalkoznia az elkövetkező években, ha aktívan alakítani akarja nem csupán a robotikáról és a mesterséges intelligenciáról szóló társadalmi diskurzust, hanem a robotrendszereknek a vallási gyakorlatba történő, kialakulóban lévő integrációját is" - fejtette ki Lukas Brand, a Bochumi Ruhr Egyetem Vallásfilozófia és Tudományfilozófia Tanszékének munkatársa és a workshop társszervezője. A rendezvény fiatal kutatóknak kínál platformot arra, hogy bemutassák a projektjeiket és perspektíváikat a vallás és a robotika interdiszciplináris területén. A résztvevőknek lehetőségük nyílik a bemutatott dolgozatok megvitatására és eszmecserére egymással és a terület vezető szakértőivel. A főelőadók Ilona Nord gyakorlati teológus (Németország), Noreen Herzfeld szisztematikus teológus (Amerikai Egyesült Államok) és Gabriele Trovato mérnök (Japán) lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #5
    Habár sem a teológia, sem a vallástól elkülönült tudomány nem képes a személyes transzcendens létezőnek, gyak léleknek, vagy épp a személyen túli transzcendens létezésének, istennek, angyaloknak, démonoknak az egzakt bizonyítására, azonban a személyes szubjektív individuális élmény, gyak tudat olyan mindenki számára evidens módon létező dolog, aminek magyarázatával azonban még szintén adósak mind a vallások, mind a tudomány is.

    A cikkben felvetett kérdésekre, hogy pl a robotoknak is lesz-e transzcendens élménye, majd akkor tudunk válaszolni, ha ezt az ember esetében is meg tudjuk magyarázni.
  • kvp #4
    "Imamalom is van."

    Meg voltak a katolikus egyhazon belul is olyan fintech ujitasok mint a bucsucedula, azaz a megvaltas megvaltasa penzert. Erre jott valaszkent a reformacio. Szerintem a robotok alkalmazasa is elobb utobb arra keszteti az emberek egy reszet, hogy elovegyek a szent langszorot es kezigranatot. Max. annyi valtozik, hogy a templom kapuja helyett a twitter-re, a youtube-ra vagy a 4chan-re lesz kituzve a vitairat.

    ps: A temaban meg erdemes lehet megnezni a Futurama sorozat idevago reszleteit...
  • asgh #3
    Imamalom is van.
  • wraithLord #2
    Ha azt akarják, hogy legyenek "imarobotok", akkor lesznek, ha nem, akkor nem lesznek. A vallás, a teológia és az ehhez kapcsolódó dolgok nem egzaktak, minden belefér, amit a vallás képviselői és/vagy művelői akarnak, hogy beleférjen.

    Mondjuk szerintem értelme nem sok van, de nem értek hozzá. :D
  • AndReWsss #1
    Ez vmi április tréfa vagy mi ez?
    Te szent sz@r...