Berta Sándor

Nem lehet tovább halogatni a kriptovaluták szabályozását

A jogszabályok hiánya miatt már most is emberek ezrei dollármilliárdokat veszítettek el. Nem európai, hanem átfogó világméretű előíráscsomag kell.

A Németország legfőbb pénzügyi szabályozójának számító BaFin a kriptovaluta-iparág globális szabályozására szólított fel a fogyasztók védelme, a pénzmosás megelőzése és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében. Mark Branson, a BaFin elnöke szerint rossz taktika az olyan megközelítés, amely "csak hagyná, hogy az iparág a felnőttek játszótereként növekedjen". "Láttuk az önszabályozó világot. Ez nem fog működni" - hangsúlyozta Branson. A szakember órákkal azután beszélt, hogy az amerikai ügyészek megvádolták Sam Bankman-Friedet, az FTX kriptopénz-tőzsde alapítóját azzal, hogy több milliárd dollárt tulajdonított el és megsértette a kampánytörvényeket, amit az Amerikai Egyesült Államok potenciálisan egyik legnagyobb pénzügyi csalásának neveztek.

A szakember kiemelte, hogy nem akarja megölni a kriptovalutákat, de nem szereti a kockázatokat. Mindezt azzal egészítette ki, hogy a szabályozást kiterjesztené "minden területre", beleértve a kriptoplatformok betéti és hitelezési üzletágát is. "Még nem végeztünk. Néhányan már összeomlottak, mások még nem. Még mindig igaz, hogy a kriptoeszközökbe való befektetés teljes veszteséghez vezethet. Mindig is ezt mondtam, sajnos ez most valósággá vált" - taglalta a szakember a közelmúlt folyamataival kapcsolatban.

Branson mindig is szkeptikusan nyilatkozott az ágazatról. Az EKB honlapján adott interjúban azt mondta, hogy "nem minden kriptopénzzel kapcsolatos üzleti modell komoly. Az innovációs hullámok, mint tudjuk, ingyenélőket és csalókat is hoznak magukkal." Mindazonáltal úgy véli, hogy a mostani "kriptotél" után egy "kriptotavasz" következhet, és amennyiben a kriptopiac ismét növekedni fog, akkor a BaFin elnöke arra számít, hogy "nagy valószínűséggel sokkal jobban összekapcsolódik a hagyományos pénzügyi rendszerrel". A szabályozásnak ehhez kellene alkalmazkodnia és azt a hagyományos pénzügyi rendszerhez hasonlóan kellene kezelni, az "azonos kockázat, azonos szabályok" elvének megfelelően.


Konkrétan a pénzügyi stabilitás, a fogyasztóvédelem és a pénzmosás három területe forog kockán. "A bitcoin a szervezett bűnözés legnépszerűbb fizetőeszköze. A kriptotőzsdék több, mint tőzsdék. Nemcsak kereskedési platformot, hanem betéti és hitelezési szolgáltatásokat, valamint letéti őrzést is kínálnak. Ezt figyelembe kell venni és a bankokhoz hasonlóan "likviditásorientált likviditási szabályozást" kell bevezetni. A nemzeti jogalkotóknak tisztáznia kellene a tokenek státuszát fizetésképtelenség esetén. Eddig ezt nem szabályozták" - mondta Branson.

"Itt az ideje a komoly kriptovaluta-szabályozásnak. A legfontosabb pont az, hogy ehhez nem csak európai, hanem világméretű megoldásra van szükség" - tette hozzá a szakember. Az iparág szabályozása eddig laza volt. De most már Németországban a bankoknak engedélyt kell kérniük a kriptopénzekkel való kereskedéshez, míg az Európai Unió egy új kriptoeszköz-piaci szabályozáson (MiCA) dolgozik, amelyet egyesek - köztük Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke - szerint később ki kellene szélesíteni és "MiCA 2"-nek nevezni.

Branson egyébként izgalmasnak találja a kriptobefektetések alapjául szolgáló blokklánc technológiát, amelyhez nagyon semlegesen áll hozzá, de kétségek merültek fel benne azzal kapcsolatban, hogy a blokklánc valóban alkalmas-e a fizetési tranzakciók feldolgozására. Ezt azzal indokolta, hogy a blokklánc nehezen skálázható, ezért hátrányai vannak a hagyományos adatbázisokkal szemben.

Branson rámutatott, hogy "most van itt az ideje", hogy tisztázzuk a kriptovilág jövőbeli kezelését. Döntést kell hozni arról, hogy szigorúan szabályozzuk-e, vagy teljesen szabályozatlanul elzárjuk a pénzügyi rendszer többi részétől és kétség esetén hagyjuk, hogy teljesen leégjen. Ezt a vitát a közelmúltban két akadémikus, Stephen Cecchetti (Brandeis International Business School) és Kim Schoenholtz (NYU Stern School of Business) kezdeményezte a Financial Timesban megjelent vendégcikkével. A fő üzenetük a következő volt: "Ahelyett, hogy új jogi és szabályozási keretet hoznánk létre, amely legitimálja a kriptovalutákat, hagynunk kellene őket elégni." A BaFin vezetője elutasította a teljesen szabályozatlan kriptovilág megközelítését, mondván az csábító, de nem hihető. Ehelyett a papírpénz és a kriptopénz világa közötti egészséges verseny mellett érvelt, mert akkor kiderülne, hogy melyik rendszer a jobb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #3
    Igazat adok az előttem szólóknak.
    VISZONT még mindig igaz a közgazdaságtan első szabálya: minden pénz annyit ér, amennyire az emberek értékesnek vélik.
    Tehát ha van 1+ millió hülye, aki értékesnek véli az adott kriptopénzt az pont elég arra, hogy az adott kriptopénz kurvára értékes legyen.
  • _svd_ #2
    "állami garancia kriptora"

    Lázálom. Azonnal ki kell vizsgálni a beszélő elmeállapotát.
  • kvp #1
    A kriptok lenyege, hogy semmi sincs mogottuk. Se torvenyi szabalyzas, se biztositas, se allami garancia. Mivel nincs mogottuk semmi, ezert a biztositott ertekuk 0. Aki ilyenbe fektet, annak tudnia kell, hogy a penze egy fizikailag meg nem foghato, csak a jovobeli vasarlo altal esetlegesen adott ertekkel rendelkezo konstrukcioba kerul. Ha a jovoben nem lesz ilyen vasarlo, akkor semmit sem kap visssza. A kriptotozsdek eseten pedig ha nem sajat offline tarhelyen vannak a token-ek, akkor a tozsde uzemeltetojenek adta oda a token-jeit, amire az annyi garanciat vallal, amennyire a mukodesi helye szerinti allam kotelezi. Ahol ez a 0-nal tobb, ott nem maradnak meg a cegek, tehat a kriptotozsdek egyik legfontosabb mukodesi feltetele, hogy ne kelljen garanciat vallalniuk semmire. Ez a 0 forint torzstokeju korlatozott felelossegu tarsasagok mukodesi modellje. Ha valaki ilyen feltetelekkel is hajlando idegeneknek odaadni a penzet, az az o felelossege. Az allamoknak max. arra van lehetoseguk, hogy vagy betiltjak a kriptotozsdek mukodeset a sajat teruletukon vagy penzintezetkent kell regisztralniuk, ami a kriptok allamilag elismert 0 erteke miatt nem megoldhato, mivel igy nem tudjak teljesiteni a bankokra vonatkozo minimalis penzugyi kovetelmenyeket sem, pedig mar ott is a betetek toredeke a biztositekkent megkovetelt mimimalis penzosszeg.