Berta Sándor

A nyugdíjalapok is vizsgálják a kriptovaluta-befektetési lehetőségeket

A sok csaló és a hektikus árfolyam miatt a pénzügyi szakemberek nagyon óvatosak a területen.

Kanada legnagyobb nyugdíjalapja, a CPP Investments (CPPI) leállította a befektetési lehetőségek tanulmányozására irányuló erőfeszítéseit a változékony kriptopiacon. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi áll a nyugdíjalap döntésének a hátterében. A szervezet nem kívánt nyilatkozni, de azt hangsúlyozta, hogy nem hajtott végre közvetlen beruházásokat a virtuális fizetőeszközök piacán. A CPPI vezérigazgatója, John Graham korábbi, kriptopénzekkel kapcsolatos megjegyzéseire hivatkozott, amelyekben óvatosságra intett.

A CPP Investments Alpha Generation Lab, amely a feltörekvő befektetési trendeket vizsgálja, a tavalyi esztendő elején egy háromtagú csapatot hozott létre a kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával kapcsolatos vállalkozások kutatására, azzal a céllal, hogy potenciális kitettséget vállaljon. A nyugdíjalap azonban az idén felhagyott a törekvéssel és a csapatot más területekre csoportosította át. A szervezet lépésére azért került sor, mert Kanada két legnagyobb nyugdíjalapja is leírta befektetéseit az FTX kriptotőzsde és a Celsius kriptohitelező idei összeomlása után. Az év elején a CPPI vezérigazgatója, Graham azt mondta, hogy a nyugdíjpénztár, amely 529 milliárd kanadai dollár (388 milliárd amerikai dollár) értékben kezel összegeket közel 20 millió kanadai állampolgár számára, nem akar kriptovalutákba befektetni pusztán a kimaradástól való félelem miatt.

"Tényleg át akarjuk gondolni, hogy mi a mögöttes belső értéke néhány ilyen eszköznek, és ennek megfelelően akarjuk felépíteni a portfóliónkat. Szóval azt mondanám, hogy a virtuális fizetőeszközöket továbbra is vizsgáljuk és próbáljuk megérteni, de még nem fektettünk bele igazán" - taglalta az üzletember egy júniusi beszédében. Az egyelőre nem világos, hogy a CPPI mikor dobta a tervét. Az egyik forrás szerint a csapat még idén júliusban is aktívan értékelte a befektetési lehetőségeket, de a másik forrás szerint a csapat már korábban befejezte a munkát.

A kanadai nyugdíjalapok kriptoszektornak való kitettsége az FTX-botrányt követően került vizsgálat alá. Bár a kanadai nyugdíjalapok számára nem tilos kriptovalutákat vásárolniuk, ismertek kockázatkerülő befektetési stratégiáikról, hogy stabil hozamot termeljenek a nyugdíjasok számára. Míg a CPPI elkerülte a kriptoszektorba való befektetéseket, néhány társa komolyat bukott azokon. Az Ontario Teachers Pension Fund (OTPP), amely mintegy 242 milliárd kanadai dolláros vagyont felügyel, 95 millió kanadai dollár értékben írta le FTX-be történt befektetéseit. Az OTPP kiemelte, hogy "csalódott" az FTX-be történt befektetése miatt.

Az év elején Kanada második legnagyobb nyugdíjalapja, a Caisse de dépőt et placement du Québec (CDPQ) közölte, hogy leírja a Celsius csődbe ment kriptohitelező cégbe történt 150 millió kanadai dollár értékű befektetését. A CDPQ jogi eljárást kezdeményezett a Celsius ellen a csődbíróságon. Az Ontario Municipal Employees Retirement System (OMERS) pedig, amely 121 milliárd kanadai dollárt kezel, 2012 és 2018 között az OMERS Ventures üzletágán keresztül háromszor tett allokációt kriptovalutákhoz kötődő vállalkozásokba, de 2020-ban minden beruházásból kiszállt. Egy másik kanadai nyugdíjalap, az OP Trust elismerte, hogy vannak befektetései a digitális eszközalapok területén, amelyeket külsősök kezelnek. A befektetés a mögöttes kriptotechnológiába irányul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    Na azt a nyugdijalapot is otthagynam aki ilyeneket fontolgat. Az a dolguk hogy elsosorban megorizzek a vagyonomat, es a novekedese kovesse a gazdasag novekedeset/inflaciot.
    Ha hazardirozni akarok, akkor arra vannak megfelelo befektetesi alapok, es oda rakom a penzem, nem nyugdij alapba.
  • M2 #2
    Lölöke egy pénzügyi fekete lyuk már hosszú idő óta. Csak tudnám, hol van a féregjárata másik vége becsatornázva...
  • Ellaberin #1
    Ejj, nekünk nem is kell kripto. Itt van lölőke, bekebelezi az önkéntes pénztárakat és már negatívban a hozam évek óta. Természetesen a kezelési díj meg egyéb sáp már a tőkédre megy, így kell roulette nélkül eljátszanod a pénzt.