Berta Sándor

Szabályozni akarja a kriptoipart az Egyesült Királyság

A szigetország az intézkedéssel az elmúlt időszak eseményeire is reagál.

Áprilisban kiderült, hogy kriptoeszköz-központ lenne Nagy-Britannia - különösen a hagyományos valuták árfolyamához kötött stablecoinok és az úgynevezett nem behelyettesíthető tokenek (NFT-k - digitális eredetigazolások, olyan tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy birtokosa) tekintetében. Az állam élen akar járni a terület szabályozásában és felvirágoztatásában. A Financial Times most azt írta, hogy a helyi pénzügyminisztérium véglegesíti a "vadnyugati" körülmények között létező kriptoszektor szabályozását célzó csomag terveit, beleértve az Egyesült Királyságban értékesítő külföldi vállalatokra és a termékek reklámozására vonatkozó korlátozásokat, valamint a társaságok összeomlásának kezelésére vonatkozó rendelkezéseket. Az érintett miniszterek rövidesen konzultációt indítanak az új szabályozási rendszerről.

A Financial Conduct Authority (FCA), vagyis a brit pénzügyi felügyelet az idén kezdte meg a brit székhelyű kriptovállalkozások pénzmosási ellenőrzésének vizsgálatát, de nincsenek széleskörű jogosultságai a fogyasztók védelmére olyan területeken, mint a félreértékesítés, a hamis reklám, a csalás és a rossz gazdálkodás. Az új hatáskörök ugyanakkor lehetővé fogják tenni az FCA számára, hogy szélesebb körben felügyelje a kriptovaluta-ágazatot, beleértve a cégek működésének és a termékeik reklámozásának az ellenőrzését.

Az elképzelések alapján korlátozásokat vezetnének be az Egyesült Királyság piacán a tengerentúlról történő értékesítésre és a javaslatok meghatározzák azt is, hogy miként lehet felszámolni a kriptotársaságokat. A hatáskörök a pénzügyi szolgáltatásokról és piacokról szóló törvényjavaslat részét képezik majd, amely jelenleg parlamenti vitán megy keresztül. A jogszabály-tervezetet, amely az Egyesült Királyság Brexit utáni pénzügyi szabályozásra vonatkozó megközelítését támasztja alá, október végén módosították, hogy a virtuális fizetőeszközökre vonatkozó jövőbeli rendelkezéseket is tartalmazza.

Az illetékes miniszter, Andrew Griffith hangsúlyozta, hogy ezek az ambíciók a közelmúltbeli piaci változások ellenére is változatlanok maradtak. "Igen, vannak kérdések a kriptovaluták jövőjével kapcsolatban, de bolondok lennénk figyelmen kívül hagyni a mögöttes technológiában rejlő lehetőségeket" - mondta a politikus. Griffith hozzátette, hogy a pénzügyi szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat létrehozza a kriptovaluták és a stabilcoinok szabályozásának keretét, és hogy a kormány "még ebben az évben konzultálni fog a kriptovaluták piacának többi részére vonatkozó világelső rendszerről".

"Az Egyesült Királyság elkötelezett egy olyan szabályozási környezet megteremtése mellett, amelyben a vállalatok innovatívak lehetnek, miközben kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás és a szabályozási normák fenntartása, hogy az emberek és a vállalkozások megbízhatóan és biztonságosan használhassák az új technológiákat. A kormány már tett lépéseket annak érdekében, hogy bizonyos kriptoeszköz-tevékenységeket az Egyesült Királyság szabályozásának hatálya alá vonjon - és konzultálni fog a szélesebb körű szabályozási rendszerre vonatkozó javaslatokról" - jelentette ki a brit pénzügyminisztérium szóvivője.

Nikhil Rathi, az FCA vezetője a múlt héten a Financial Times banki csúcstalálkozóján kiemelte, hogy a szervezet már most "proaktív" azokon a területeken, ahol még nincs hatásköre, többek között nyilvánosan figyelmeztetett "a kriptóba való befektetés kockázataira, az összes pénz elvesztésének lehetőségére". Rathi mindezt azzal egészítette ki, hogy a szabályozó hatóság kriptoregiszterébe való felvételre jelentkező cégek 85 százaléka nem felelt meg az FCA pénzmosás elleni tesztjein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!