Berta Sándor

Különleges öltözet segíthet a mozgás­terápiákban

Az Avatar filmekben is használt ruha lehetővé teszi a mozgás pontos elemzését és egyes betegségek kialakulásának előrejelzését.

Az Imperial College London és az UCL kutatói új módszert fejlesztettek ki a mozgáskorlátozott betegek kezelésének támogatására. Az Avatárban az öltözetek lehetővé teszik a színészek mozgásának és arckifejezésének a rögzítését. Az Imperial College London és a UCL munkatársai a ruhákat ötvözték a mesterséges intelligenciával és képesek voltak növelni a kezelések hatékonyságát és gyorsítani a betegségek kutatását.

Az orvosok ilyen módon pontos mozgásmintákat tudnak rögzíteni és a mozgáskorlátozottság különböző szintjeit tudják meghatározni. Ez biztosítja, hogy megjósolják milyen lesz a betegek állapota. Ezt egy klinikai vizsgálatban két ritka betegségnél tesztelték, a Friedreich-féle ataxiában (FA, a központi idegrendszer betegsége) és Duchenne-izomdisztrófiában (DMD) szenvedő tesztalanyokon. Mindkét betegség jelenleg gyógyíthatatlan és hosszú távon bénuláshoz vezet. Az új módszerrel gyorsabban lehet objektívebb és pontosabb adatokat gyűjteni a betegek állapotáról. Az elvégzett tesztek során a brit tudósok a két genetikai rendellenesség súlyosságát kétszer olyan gyorsan mérték fel, mint a legjobb orvosok és úgy véli, hogy az új rendszer a felére csökkentheti az új gyógyszerek kifejlesztéséhez és klinikai teszteléséhez szükséges időt és nagymértékben a költségeket is.


Az ilyen jellegű betegségek súlyosságának és valószínűsíthető progressziójának nyomon követése általában azt jelenti, hogy a klinikán megmérik, hogy a betegek milyen gyorsan és pontosan végeznek el egy sor szabványosított mozgást. Ez a felmérés - amely létfontosságú annak megállapításához, hogy a betegnek milyen támogatásra és kezelésre van szüksége - évekig is eltarthat, ez az idő azonban az új módszerrel jelentősen lerövidíthető. Az FA jellemzően serdülőkorban jelentkezik, és 50 000 emberből egyet érint, míg a DMD évente 20 000 gyermeket, főként fiúkat, érint világszerte. Jelenleg egyikre sincs gyógymód. A kifejlesztett rendszer egyik előnye Paola Giunti professzor, a UCL Ataxia Központjának vezetője szerint az, hogy több gyógyszert tudnak majd kipróbálni kevesebb pácienssel, alacsonyabb költséggel.

A szakemberek azt remélik, hogy az új módszer segíthet a gyógymód megtalálásában. Ezenkívül az elemzés nem invazív: a betegektől vér levétele nélkül is használható a Friedreich-taxiáért felelős fehérje mennyiségének kiszámítására. Az elemzés segít abban is, hogy gyorsabban megállapítható legyen az új terápiák és gyógyszerek szükségessége. "Olyan észrevétlen mozgásokat érzékel, amelyeket az emberek a klinikai tesztek során észre sem vesznek" - magyarázta a tanulmány szerzője, Aldo Faisal, az Imperial College London munkatársa. A kutatók már most engedélyt kértek a mozgásrögzítés alkalmazására az FA és a DMD gyógyszerkísérleteihez, amelyek, ha sikerrel járnak, két éven belül megkezdődhetnek. Emellett adatokat gyűjtenek a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a szklerózis multiplex esetében történő alkalmazásáról is. A ritka betegségek támogatása mellett a mozgáselemzés a stroke-os betegek, az ortopédia vagy a demens betegek esetében is alkalmazható. Az FA-t és a DMD-t érintő kutatási eredményeket a Nature című folyóiratban tették közzé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!