Gyurkity Péter

Nem tud feljönni a Microsoft Edge

A böngészők versenyében továbbra is kikezdhetetlen a Chrome előnye.

Az asztali és mobilos böngészők kategóriáján belül hosszú évekkel ezelőtt hozzászokhattunk az új normalitáshoz, amelyben már a Google, nem pedig a Microsoft (korábbi) megoldása őrizte első helyét. A helyzet azóta sem változott lényegesen, a redmondi cég új fejlesztésével sem tudja ledolgozni az időközben összeszedett komoly hátrányt.

A szegmensen belül nemrég még arról írtunk, hogy a Chrome messze a legsebezhetőbb, ez azonban nem akadályozta meg a szoftvert abban, hogy megtartsa vezető szerepét. Mi több, a fejlesztés továbbra is a teljes piac durván kétharmadát uralja, legalábbis a Statcounter legfrissebb adatai szerint, amelyeket az év elején tettek közzé a piackutató cég hivatalos oldalán. Ezek azt mutatják meg nekünk, hogy a Chrome maradt 66 százalékon, egészen pontosan az asztali böngészők versenyében, míg a második helyezett Edge, amelynek fő feladata a status quo megtörése lenne, nem tud igazán előrelépni. Ez utóbbi versenyző alig maradt el 11 százaléktól, viszont a redmondi illetékesek nyilván sokkal többet reméltek az immár Chromium-alapú megoldástól.

A harmadik helyre ismét az Apple Safari futott be, mégpedig csaknem 9 százalékos részesedéssel, ami belátható időn belül szintén nem fog komoly mértékben módosulni, hiszen ezen szoftver kizárólag a cég saját platformjain található meg, ami eleve leszűkíti annak mozgásterét. Érdekes módon a Firefox csak a negyedik helyre volt jó, hiszen a teljes asztali szegmens alig 7,2 százalékát tudta csak megszerezni, míg a sort az ötödik helyen az Opera zárta, a maga 3,3 százalékával, ami gyakorlatilag alig kimutatható szelet.

A felhasználók jó része tehát a Microsoft minden igyekezete ellenére sem akar böngészőt váltani, meglátjuk, hogy ezt a jövőben milyen további lépésekkel igyekeznek majd megváltoztatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #11
    FF-ra érdemesebb lett volna..
  • Tetsuo #10
    A cikkben az Opera van kb. 3 százalékon, a Firefox 7 körül áll.
  • cherubim06 #9
    Én ezután a videó után váltottam és nem bántam meg:

    Utoljára szerkesztette: cherubim06, 2023.01.07. 19:24:30
  • yamato41 #8
    Nem kéne illegálisat csinálni és nem lenne félnivalód.
  • wraithLord #7
    Én csak 1-2 évig használtam Chrome-ot. Hamar visszatértem Firefoxhoz és visszatérés után a Google-t is váltotta a DuckDuckGo. Google-lel meg csak akkor keresek, ha nagyon nem azt találom DuckDuckGo-val, amit kéne, de az nem olyan sokszor van.

    Sosem volt a gépemen microsoftos böngésző (vagy legalábbis nem indítottam el :D), mindig is Netscape Navigatort, Firefoxot, IceWeaselt, IceCatet, Chrome-ot, Chromiumot használtam.
  • uwu2020 #6
    Pedig az Edge szerintem tök jó, az otthoni pc-n az van, és jobban szeretem mint a munkahelyemen a Chrome-ot, meg ezt a sajt gépemre fel se merném rakni.
  • Anonymusxx #5
    Mi a bajuk az embereknek a firefoxal? Én kb 20 éve azt használom , meg fen van más is, h ne keljen átlépni más profilokba, de a chrome pl eltünteti a mentett accjaimat, míg a f-el egyszer se fordult ez elő, a chromeval legalább 2 alkalommal...
  • Ellaberin #4
    A Chromium túl jól sikerült motor lett, ami alátett a Firefoxnak, de kellett számos rossz döntés is ahhoz, hogy ide jusson. Feladtak a kicsi, gyors, testre szabható szentháromságból kettő és felet; ez lett az eredménye.
    Én pl a Chome-ot kifejezettem utálom, de munkahelyen ezt kell használnom, otthon Vivaldi.
    Mivel eladták az Operát, erre váltottam és nekem a legjobban bejövő. Viszont az is Chromium motor és ha abban sem mennek majd a blokkolók, kénytelen leszek Firefoxra váltani. (Remélem nem így lesz vagy a Firefox összeszedi magát és érdemes lesz foglalkozni vele.)
  • ntex #3
    Kb. 2007 óta használom, soha nem volt vele semmi bajom. Remélem lesz olyan hülye a Google hogy letiltja az adblockerek használatát a böngészőjében :D Szerintem onnantól jelentős számú felhasználó kukázni fogja.
  • dyra #2
    Le se kellett volna róla jönni.