Gyurkity Péter

Júniusban búcsúzik az Internet Explorer

A böngésző ezután már nem lesz elérhető, viszont a megoldás nem tűnik el teljesen.

A Microsoft eredetileg tavaly májusban jelentette be, hogy meghatározták az Internet Explorer visszavonultatásának dátumát, erről akkor mi is beszámoltunk. Most újabb bejegyzéssel figyelmeztetik a felhasználókat a közelgő időpontra, további részleteket osztva meg velünk.

A hivatalos oldalon közzétett rövidebb írásban megismétlik, hogy júniusban számíthatunk az Internet Explorer 11 (IE11) asztali alkalmazás eltűnésére, onnantól kezdve ugyanis erre kattintva a Microsoft Edge böngésző nyílik majd meg, azon belül pedig az Internet Explorer mode (IE mode) révén jeleníthetjük meg az egyes online oldalakat a megszokott módon. Ez egyfajta átmenetet képez majd a jelenlegi használat, valamint a teljes eltűnés között, hiszen a böngészőt kiszolgáló MSHTML (más néven Trident) motor továbbra is ugyanúgy üzemel majd, mindössze annyi történik tehát, hogy maga az Internet Explorer nem lesz elindítható többé.

Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az átmeneti a periódus hossza az általunk használt Windows-verziótól függ, a most elérhetővé tett további részletek alapján ugyanis komoly eltéréseket látunk majd ezek között. Azt már korábban, tavaly novemberben, elárulták, hogy a Windows 10 egy újabb kumulatív frissítése tünteti majd el a koros böngészőt, most azonban megtudtuk, hogy míg az IE mode hivatalos támogatása a Windows 10 Enterprise 2004-es verziója esetében már tavaly decemberben véget ért, addig a 20H2-nél ez 2023 májusáig kitart majd, miközben a Windows 7 és 8.1 ugyanezen év januárjáig kapja meg ugyanezt, a Windows 10 2019 LTSC pedig egészen 2029 januárjáig megtartja a támogatást.

A lépés nem túl meglepő, a Microsoft jó ideje az újabb Edge-böngészőre fókuszál, amelynek feladata a Chrome elleni küzdelem folytatása, a Google előnyének lefaragása, ami eddig nem igazán sikerült, hiszen ez utóbbi a teljes piac kétharmadát uralja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tntmaxy #6
    ez is úgy búcsúzik mint a flash? :)
  • takysoft #5
    Ennél picit árnyaltabb a kép.

    A Chromium egy böngésző, és nem egy motor. A böngésző a megjelenítésért és extra funkciókért fele. Ilyenek pl a pluginek kezelése, gyorsbillentyűk stb.

    Rengeteg böngésző van, és az Edge valóban Chromium alapú, ezért is működnek a chrome kiegészítők pl.


    A konkrét renderelésért a motor felel, ami ebben az esetben a WebKit
    https://hu.wikipedia.org/wiki/WebKit
    Ez egy sok céget átölelő projekt, sok fejlesztője van.

    Webkit alapú a legtöbb böngésző, mint például a Safari vagy az Opera is, amiknek amúgy a Chromiumhoz nincs közül. (bár a Sarafi-nak saját fork-ja van, az kicsit más, Blink néven megy)

    A Firefox teljesen saját motorral fut, aminek Gecko a neve.

    Az MSHTML és az EdgeHTML már halott projektek, pillanatnyilag csak a Gecko és a WebKit (illetve a Blink) az aktívan fejlesztett webmotorok.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_web_browsers
    Itt szépen leírja, hogy melyik böngészők melyik motort használják.

    A Firefox-on kívül jellemzően csak ilyen kis linuxos sufnituning böngészők használnak Gecko-t
  • zola2000 #4
    Az csak egy dolog hogy a "Chrome a piac 2/3át birtokolja" de maga az Edge is chromium motorra épül, szinte csak annyi különbséggel hogy a Google izéi helyett a microsoft izéi vannak mögötte, meg az alternatív böngészők is mint az opera, brave stb is.

    Az egyetlen böngésző ami nem chromiumos az a Firefox, de a legtöbb oldal az elsöprő chromium fölény miatt csak arra optimalizál, a webes szabványok követése helyett.

    Szóval az új Internet Explorer neve: chromium motor.
  • wolfking #3
    Nálunk már lassan egy éve nincs támogatottság, de a cikkben említett IE mód kifogástalanul működik, néha van rá szükség.
  • Neocortex #2
    Ismerek pár kínai nagykert ahonnan csak IE-vel lehet rendelni, épp itt lesz az ideje hogy ők is belépjenek a 21. századba :P
  • dyra #1
    na akkor majd etéren is indul a csokizás nekünk még mindig van cuccunk ami csak ebben megy :D