Berta Sándor

Dobolni is megtanult a Xiaomi Cyberone

A gép a kínai óriáscég első ilyen jellegű fejlesztése.

A Xiaomi augusztusban mutatta be a Cyberone nevű humanoid robotját, amely most egy videóban prezentálta a dobolási képességeit. A rövid felvételen a gép egy olyan midi zeneszámra játszik, amelyet ő maga elemzett. Bár a próbálkozás sikeres volt, az emberi dobosoknak még aligha kell félteniük a munkájukat - minderről az IEEE Spectrum számolt be.

Az elemzés alapján a Cyberone önállóan dolgozta ki a dobütéseket, amelyeket ütemre játszott el. Az eredmény kissé merevnek és - a zenei szemszögből nézve - amatőrnek tűnik. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a mozgássorozat mögötti erőfeszítést, amely egy robot esetében összetett. A Cyberone 13 ízülettel rendelkezik és már a hivatalos bemutatón is merevebbnek tűnt, mint például a Boston Dynamics modelljei, amelyek már szaltózni is képesek.


Ugyanakkor a Cyberone a Xiaomi első fejlesztése ezen a területen, hiszen a kínai konszernnek nem volt korábbi tapasztalata ezen a területen. Ren Zeyu, a Xiaomi vezető hardvermérnöke ennek megfelelően hangsúlyozta is, hogy a vállalat tisztában van azzal, hogy a Cyberone messze elmarad az emberek képességeitől. "A projekt legnehezebb része az volt, hogy a gépnek kellett megvalósítania a dobszekvenciákat minden egyes kar és láb számára és folyamatos, ütközésmentes pályákat generálnia a hardveres korlátok között" - magyarázta Ren.

A Xiaomi elemezte az alapvető dobritmusokat és ezek alapján hozta létre a mozgáskönyvtárat. A Cyberone ezután minden egyes darabot ezeknek az alapmozdulatoknak egy független készletével kísérhetett. Egy emberi doboshoz képest ez nagyon statikusnak és jellegtelennek tűnik, de a Cyberone robot és nem ember. A doboláshoz szükséges mozdulatok az egyes végtagok összehangolása miatt meglehetősen összetettek és sokan nem tudják gyakorlás nélkül könnyen végrehajtani őket. Ren elmondta, hogy a Xiaomi már dolgozik a Cyberone második generációján. A vállalat azt reméli, hogy ezáltal javulhatnak a mozgásszervi rendszer és a kezelési képességek. A gyártó az új modellbe több érzékelőt akar beépíteni és azt akartja, hogy az egység ügyesebben használja a kezeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!