Berta Sándor

Robotmadár kémlelheti ki az állatvilágot

Az egység képes megközelíteni egy ágat és leszállni arra.

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatói olyan gépet fejlesztettek ki, amely képes madárként repülni és leszállni egy ágra. A jövőben az új modell a természetben fogja megfigyelni az állatokat és mintákat gyűjteni.

Eddig a szárnyaikkal csapkodó, madárszerűen repülő robotok nem tudtak leszállni. Az EPFL 700 grammos egysége az első a maga nemében, amely ezt elérte és önállóan képes egy vízszintes rúdhoz repülni és a mechanikus karmaival megragadni azt. Mivel az új fejlesztés csendesebben és észrevétlenebbül tud mozogni, mint például a drónok, ideális a természet megfigyelésére. Az ornitopternek nevezett gép ideális a csövek vagy elektromos vezetékek ellenőrzésére olyan területeken, ahol a vadon élő állatok könnyen megzavarhatók.


A módszer olyan egyszerű, mint amilyennek a természetben látszik, pedig egy madár leszállása egy ágra összetett manőver. Az ornitopternek képesnek kellett lennie arra, hogy jelentősen lelassuljon anélkül, hogy lezuhanna. A karomnak elég erősnek kellett lennie ahhoz, hogy megragadja az ágat. A robotnak képesnek kell lennie arra is, hogy érzékelje a környezetét és az ágat a saját helyzetéhez, sebességéhez és röppályájához viszonyítva. Ehhez a tudósok az ornitoptert erős fedélzeti számítógéppel és navigációs rendszerrel szerelték fel.

A tesztek sikeresek voltak, de van egy probléma: a gép egyelőre csak zárt térben tudta végrehajtani a leszállást. A szabadban az ornitopternek még nem sikerült kellő pontossággal megkeresnie egy ágat.

Novemberben derült ki, hogy vándorsólyomra hasonlító robotrepülőgépet terveztek, építettek meg és teszteltek a Groningeni Egyetem, a Tusciai Egyetem, a Lemselobrink, a Roflight és a Királyi Holland Légierő szakemberei. A RobotFalcon nevű, megtévesztően élethű drón képes a fajra jellemző repülési manővereket végrehajtani és akár a repülőterek védelmére is használható, hogy távol tartsa a különböző madarakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!