Berta Sándor

Egy eszközzel a siketek is hallhatják a zenét

Egy új technológia a bőrön keresztül közvetíti a dallamrezgéseket.

A zene nagy hatással van az emberekre - legalábbis azokra, akik hallják azt. Befolyásolja a hangulatot, és terápiás környezetben is alkalmazható mentális zavarok vagy fizikai fájdalom enyhítésére. A Málagai Egyetem kutatói olyan készüléket fejlesztenek, amely lehetővé teszi a siket emberek számára a zenehallgatást. A módszer tapintásos ingerlésén alapul - minderről a Scitechdaily számolt be.

A hangok és a zene végső soron mind rezgések, amelyeket egészséges hallás esetén a dobhártya körüli szervek elrendezése elektromos impulzusokká alakít és továbbít az agyba. De mi van akkor, ha a hang rezgését egy másik szerv, például a bőr veszi fel? Az Andrés Trujillo és Fernando Vidal professzorok által vezetett kutatók ezzel az elrendezéssel kísérleteznek.


Egy algoritmus a zenében található dallami információt audiotaktilis jelekké fordítja le, és rezgések formájában továbbítja a bőrre, ahol a jelek úgynevezett tapintási illúziókat keltenek. "Ez olyan, mintha meghekkelnénk az idegrendszert, hogy más választ váltsunk ki a tényleges ingerre" - nyilatkozták a szakemberek.

A jövőben az ilyen típusú eszközök hordozhatóak lesznek és például okostelefonokba építhetik majd be azokat. Ez lehetővé fogja tenni a felhasználók számára, hogy koncerteken vegyenek részt és az élő zenét érintésre fordítsák le.

Az 50 tesztalany bevonásával elvégzett tesztek pozitív eredménnyel zárultak le. A kutatócsoport most még mindig azon dolgozik, hogy reagáljon a bőrnek a dobhártyához képest alacsonyabb frekvenciájú válaszára és bővítse a vibrációs jelek választékát azért, hogy tovább fokozza a felhasználók érzelmi reakcióit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!