Berta Sándor

Bármely fejhallgató intelligenssé tehető

Ehhez csupán egy adapterre van szükség.

A Rutgers Egyetem kutatói és más szakemberek által megalkotott adapter lehetővé teszi a felhasználók és a gesztusaik felismerését vagy éppen a pulzus mérését. A HeadFi nevű megoldás intelligenssé teszi a hagyományos fejhallgatókat és e folyamat során a beépített meghajtókra (hangszórókra) épít. Xiaoran Fan, az intézmény hallgatója elmondta, hogy a HeadFi több százmillió hagyományos fejhallgatót tehet intelligenssé egyetlen egyszerű lépéssel.

Az okosfejhallgatókat általában egyetlen dolog különbözteti meg a hagyományos modellektől: olyan szenzorokkal és mikrofonokkal vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik az okosfunkciók használatát. A HeadFi minden esetben a hangszórókat használja fel szenzorokként.


A tudósok 53 önkéntes bevonásával összesen 54 fejhallgatót teszteltek. A készülékek között voltak mindössze három dollárba került olcsó modellek, de a Sennheiser és a Sony csúcstechnikájú kiegészítői is. Az intelligenssé tett eszközöknél a felhasználók felismerése 97,2-99,5 százalékos, a pulzus mérése 96,8-99,2 százalékos, míg a gesztusok azonosítása 97,7-99,3 százalékos pontossággal valósult meg. Egy HeadFi-adapterhez csatlakoztatott fejhallgató ráadásul egy időben képes szenzorfunkciókat alkalmazni és zenét lejátszani.

A HeadFi különlegessége, hogy akár a mikrofon nélküli fejhallgatókkal is képes együttműködni, ilyen esetekben viszont nem lehetséges a sztereó zenelejátszás. Éppen ezért van lehetőség arra, hogy az adaptert csak akkor kapcsolják be, ha arra valóban szükség van. A fejlesztők szerint a szabadalomra is bejelentett technológiában sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek, ha nem csak adapterként alkalmazzák majd, mivel lehetővé teszi a kiegészítő szenzorok használatáról való lemondást, így pedig különösen olcsó és kompakt okosfejhallgatók valósíthatók meg.

A HeadFi: Bringing Intelligence to All Headphones című anyag előzetes verziója már elérhető a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #1
    Meg mondjuk nem árt hozzá az okostelefon sem... :D