Berta Sándor

Zenei improvi­zációkat segít a LyricJam

A mesterséges intelligencián alapuló rendszer valós időben ír szövegeket a bejátszott dallamokhoz.

A Waterloo Egyetem munkatársai megalkották a LyricJam nevű megoldást, amelynek segítségével valós időben bárki készíthet improvizációkat, valamint szövegeket a meglévő zeneszámokhoz. A kutatók elsődleges célja a fejlesztéssel az volt, hogy a művészek kreatív lendületet kapjanak. Az első tesztek során a zenészek azt érezték, hogy a mesterséges intelligencia rendszer által létrehozott szövegekkel új módon tudnak improvizálni.

Olga Vechtomova, a Waterloo Egyetem Természetes Nyelvi Feldolgozási Laboratóriumának vezetője és kollégái zenészeket hívtak meg és kértek meg élő zenélésre, valamint a LyricJam használatára. A szakember hangsúlyozta, hogy a megoldás célja nem az, hogy dalokat írjanak a művészeknek, hanem sokkal inkább az, hogy kiélhessék a saját kreativitásukat. A tapasztalat az volt, hogy a LyricJam akkor is zenélésére ösztönözte a művészeket, ha egyáltalán nem kerestek új dalszövegeket. Voltak olyanok is, akik az inspiráció hatására inkább átrendezték a meglévő akkordjaikat és ezáltal teljesen új irányba vitték el a dalukat. Mások pedig arra voltak kíváncsiak, hogy az improvizáció a kívánt érzelmi hatást éri-e el.

A LyricJam internetes változata is egyre népszerűbb, eddig már világszerte több mint 1500 felhasználó próbálta ki. A kutatók LyricJam: A system for generating lyrics for live instrumental music címmel nyilvánosságra hozták a tapasztalataikat összefoglaló tudományos anyagukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!