Berta Sándor

A termést is elemzi az autonóm traktor

A gép a hagyományos modelleknél hatékonyabban végzi a feladatát.

A Monarch Tractor nevű startup MK-V típusú traktora mesterséges intelligenciát alkalmaz. A gépet az nVidia chipgyártó hat Jetson Edge mesterséges intelligencia moduljával szerelték fel. A jármű önállóan, elektromos hajtással halad a szántóföldeken, és elemzi a betakarítást. Az MK-V a kialakításának köszönhetően megoldhatja az Amerikai Egyesült Államokban a traktorvezetők hiányának problémáját is.

A kaliforniai Livermore-ban működő Monarch Tractor gépe képes önmagát irányítani, adatokat gyűjteni és elemezni. Általánosságban elmondható, hogy biztonságosabbá teszi a terepen végzett munkát és energiát takarít meg. A jármű a szántóföldeken való végigguruláshoz kamerákra támaszkodik, tehát akkor is képes közlekedni, ha nincs GPS-jel. Az MK-V-t két 3D- és hat hagyományos kamerával van szerelték fel. Természetesen eszközöket is lehet csatlakoztatni a traktorhoz.


Lehetőség van arra, hogy egy személy több gépet is vezéreljen. Az előre beállított feladatokat anélkül is el lehet végezni, hogy valaki irányítaná a járművet. A startup a szoftver, mint szolgáltatás modellre épít és ennek a modellnek a részeként különböző funkciókat kínál, amelyek az MK-V-vel együtt használhatók. Az utóbbiak közé tartozik például az emberek felismerése, amelyre a kamerákat használják. A gép figyelmeztetéseket is küldhet, ha nem ismer fel valamit az útjában, vagy ha az akkumulátor töltöttségi szintje túl alacsony. Képfeldolgozó programokat is lehet használni a mezőgazdasági feladatok javítására. A jármű képes a termésadatok gyűjtésére és elemzésére, valamint más munkagépek adatainak felhasználására, de ezeknek érzékelőkkel és képfeldolgozási képességekkel kell rendelkezniük.


A traktort úgy tervezték, hogy csökkentse a dízelkibocsátást és energiaköltségeket takarítson meg. Az első hat MK-V-t az amerikai Constellation Brands bortermelő és sörimportőr társaság kapja, ezeket a szőlőültetvényekre optimalizálták. A Monarch Tractor 2021 nyarán egy szőlőültetvényen végzett tesztet. Kimutatták, hogy egy normál géphez képest az új modell segítségével évente 2600 dollár energiaköltséget lehet megtakarítani. A közelmúltban a startup megállapodást kötött a tajvani székhelyű Hon Hai Precision Industryvel (Foxconn Technology Group) az MK-V és az abban használt akkumulátor gyártásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!