JohnnyCage

Egyszerű, de megbízható a Maxtor legújabb merevlemeze

[IDG] A merevlemez-meghajtókat általában a lehető legnagyobb kapacitásra tervezik. A Maxtor azonban egy új úton jár, melynek neve megbízhatóság.

A Maxtor 531DX merevlemez-sorozata nem a kapacitásával fog hódítani. A 15GB-os tárolókapacitással közepesen nagynak mondható merevlemezek kifejlesztésénél a Maxtor leginkább az egyszerűségre, a megbízhatóságra és a strapabíróságra fektette a hangsúlyt. Az 531DX sorozat úgy lett megtervezve, hogy szélsőséges körülmények között is megállja a helyét. A meghibásodás esélyének lecsökkentésére a cég mindössze egy lemezt épít a meghajtóba, és annak is csak az egyik oldalán található író/olvasó fej. A meghajtó ettől kisebb, egyszerűbb és megbízhatóbb lett, a kapacitás rovására. A 15GB-os modell ára 90 dollár, és már kapható a boltokban. Ugyan létezik egy kisebb, 10GB-os változat is, de a cég ezt leginkább OEM gyártóknak szánja, komplett számítógépekbe.

A meghajtó Ultra DMA-100 interfésszel rendelkezik, de természetesen kompatibilis a korábbi szabványokkal is. (Ultra DMA 33/66, PIO) Az 5400-as percenkénti fordulatú meghajtó az asztali gépeket célozza meg, de 2MB-os puffere akár egyszerűbb audió-videós célokra is megfelelővé teszi. A merevlemez tipikus elérési ideje 15ms, ami átlagosnak mondható. Az 531DX kisebb a megszokott 3.5"-os meghajtóknál, mivel csak 17mm magas, az általános 2.54cm-hez képest. A merevlemez ettől beszerelhető maradt bármilyen 3.5"-os keretbe, és még a szellőzésnek is nagyobb hely marad, ami tovább növeli a megbízhatóságot.

A Maxtor új meghajtója összeségében többféle módszert alkalmaz az élettartam és a megbízhatóság növelésére. Az egylemezes, egyfejes mechanika egyszerű, kisebb a meghibásodás esélye, és a meghajtó még a külső hatásokkal szemben is ellenállóbb, hiszen nincsen telezsúfolva. A kis méret miatt jobb a szellőzés, így a meghajtó nem melegszik annyira, mint egy általános merevlemez.

A merevlemezes meghajtók működésének kritikus pillanatai a felpörgés és a leállás. Éppen ezért, nem célszerű a BIOS-ban vagy a Windowsban beállítani a meghajtó energiatakarékossági okokból való leállítását. Mint minden egyéb elektronikai eszköz, a merevlemez is sokkal tovább bírja folyamatos üzem mellett, mint állandó ki-be kapcsolgatással. A merevlemez-gyártók emiatt adják meg a meghajtók várható élettartamát üzemóra helyett ki/be kapcsolási ciklusokban.

Amikor a merevlemez elindul vagy éppen leáll, a motor és a csapágyak az átlagosnál nagyobb igénybevételt kénytelenek elviselni. A meghajtó rendkívül érzékeny író/olvasó fejeit, amelyek a lemezektől ezredmilliméterekre vannak, többek között a lemezek forgása által keltett légörvény tartja "távol" a lemez felületétől. Amikor a meghajtó leáll vagy éppen felpörög, a lassú forgás miatt a fej hozzáérhet a lemezhez, ami a rendkívül érzékeny adathordozó felület, valamint a fej kopásához vezet. A lekopott anyagszemcsék ezután szűntelenül kavarogni fognak a meghajtóban, további karcokat és kopást okozva.

A Maxtor a problémát egy "ramp loading" nevű eljárással oldotta meg bizonyos fokig. Az eljárás a merevlemez író/olvasó fejét leálláskor kiemeli a lemeztől, és egy "tartóba" helyezi. A fej a későbbiekben csak akkor kerül vissza a lemez fölé, ha felpörgés után a lemez már kellő fordulatszámmal pörög.

A technológia alkalmazásával a Maxtor 50000 ki/be kapcsolási ciklus élettartamot tudott elérni a meghajtónál, ami igen jónak mondható. Az általánosan elterjedt meghajtók közül erre tudtommal csak a Quantum lct sorozat képes, amelyben mindezt egy megerősített karon elhelyezett fej teszi lehetővé. Hozzávetőlegesen egyes, egyébként drága és minőségi merevlemezek élettartama mindössze 4-5000 ciklus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyunyu #5
    Haaat, nem tudom hol elnek, 28+fa egy 20 GB-s rendes 5400-es Maxtor, en ennek a 40-es verziojat vettem 36+faert...