Gyurkity Péter

Jön az Acer első grafikus kártyája

A cég most lép csak be a területre, érdekes módon az Intel megoldására alapozva.

Az Acer neve viszonylag ritkán szerepel híreinkben, a tajvani gyártót utoljára akkor említettük meg, amikor a teljes PC-piac recessziójáról írtunk. A napokban azonban egy érdekes bejelentésre kerítettek sort, amelyből már az első saját grafikus kártya részleteiről, annak rövid időn belül esedékes megjelenéséről olvashatunk.

A rövid Twitter-bejegyzésben egészen pontosan a Predator BiFrost GPU külalakját, valamint egyes alapvető részleteit vehetjük szemügyre, ami azt jelzi számunkra, hogy most valóban belépnek a grafikus kártyák területére. Mindenképpen meglepő, hogy nem az AMD vagy az nVidia valamilyen megoldására esett a választás, hanem az Intel vadonatúj fejlesztésére, amely az Arc A770 néven október 12-én rajtol majd el a piacon. Ez utóbbi cég kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy az eddigi leggyengébb változat jellemzői bukkantak fel a világhálón, az Acer viszont a teljes skála másik végén elhelyezkedő típust akarja átvenni, bár azt egyelőre nem árulták el, hogy pontosan melyik példány jelenne meg saját kínálatukban.

A tajvani cég mindössze annyit közölt, hogy az A770 lett a kiválasztott típus, azt viszont nem tudjuk, hogy ez a 8 GB, avagy a 16 GB memóriával ellátott példány lesz-e. További érdekesség, hogy a képen egy felemás felállású kártya jelenik meg, hiszen a két, egyidejűleg alkalmazott ventilátor alaposan eltér egymástól, mind méretüket, mind pedig funkciójukat tekintve. Emiatt nagyon könnyű lesz megkülönböztetni az új kártyát annak riválisaitól, bár ebben a fekete-zöld-kék színvilág, valamint a „Predator” név is segítségünkre lesz – nem beszélve a két további tápcsatlakozóról, amire szintén szükségünk lesz.

Az első összehasonlításokra még várni kell, erre viszont a megjelenést követően nyilván gyorsan sort kerítenek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #4
    Céges gépnek tényleg nem a legjobb választás Acer laptopot venni már csak az anyaghasználat miatt sem. Arra pl. a Lenovo vagy a Dell jobb.

    Nekem van egy 2018-as Helios 300-am, komolyan nem volt vele semmi más bajom elhasználódás szempontjából, mint hogy kicsit kifényesedett a space baloldala a sok nyomkodástól, és a videókábelt egyszer meg kellett igazítanom, mert villogott a kijelző. Szóval az anyaghasználat annyira nem jött be, de az összeszerelési minőség szerintem oké.

    A melegedéssel viszont meggyűlt a bajom, ami a 2018-as modellnél dizájn hiba, mert egy oldalra, egymáson keresztül van kivezetve a CPU és a GPU hűtése is, és egymást süti a két komponens. Kicseréltem a hővezető pasztát meg a szilikon padeket, undervoltingoltam a procit, és utána nagyjából rendben volt, "irodai munka" vagy sima "tartalomfogyasztás" mellett max 50 fokos a proci úgy, hogy a dedikált GPU is megy, mert rá van dugva egy UHD monitor. Mondjuk szerintem ezt csak sima undervolting is megoldotta volna, de azért nem árt kicserélni a gyári pasztát és társait. (Persze azért a Legionom még így is sokkal hűvösebb.)

    Most hogy mondod, az SSD 3 év után ebben is behalt, de láttam, hogy valami szar Plextor van benne, és a memóriával együtt azt is akartam cserélni, csak kedv hiányában elmaradt. (Mindig kevés memóriával rendelem a laptopokat, mert úgyis rakok bele izmosabbat, a gyári memória általában gagyi szokott lenni.)

    Kijelzőt cseréltem még rajta, mert szállításnál a billentyűzet összekaparta a kijelzőt 2-3 év után. :D De mivel az olcsó gémer gépeknek a kijelző nagyon nem erősségük, ezért ez a csere amúgy is bekövetkezett volna, csak szükség volt egy kis motivációra. (Otthon külső monitorról használom, szóval annyira nem volt égető.)

    Még egy 2019-es Nitro5-tel és egy Aspire5-tel (olyan 2019 körüli) szoktam találkozni. Kollégák privát laptopja, és hozzám hozzák karbantartani, de azokon sem tapasztaltam semmi extrát. Viszont a már említett törést igen, a Nitro5-nek 1 év után törött volt a képernyőkávája, de hát az a "nem a legjobb anyaghasználat" számlájára írható, plusz nem hinném, hogy a tulaja nagyon vigyázna rá, ezért is nem ajánlott szerintem (sem) céges gépnek, mert azt aztán tényleg nem kíméli senki.

    Persze ezenkívül még találkoztam egy csomó Acer laptoppal, csak ezeket ismerem jobban. Nekem az Acerről olyan összkép jött le, hogy olyan "oké" laptopok.
  • Macropus Rufus #3
    A melegedés az egyik gond, ami igazából az Aspire5-ös modelleket nem is érinti. De az, hogy 1 év használat után az gépeim egy részében az aksi elpusztult, azért az gáz. Ami meg nem annak a névleges kapacitásának kb. a 30-35%-a van már csak meg. Egy éves gépekben SSD csere. A Nitro7-es vasak esetében a kijelzőt takaró műanyag törik el. De nem picit. Ez konstrukciós hiba. Viszont nem cserélik ui. nincs hozzá alkatrész. Pafff. 3 gépem is ezért áll, mert ugyan a hardware jó, csak a burkolat el van gyengülve némileg, gyak. szét van nyílva a képernyő jobb v. bal alsó sarkán a műanyag borítás. A gombok festése kb. 2-3 hónap alatt kezd kopni. (használat függő természetesen, de akkor sem ezt várja az ember egy közel 400kHUF-os gép esetében). Az USB portok kontaktosak lettek. A jack audio csati behal. Ami azért gond mert soha nem a csatival van a bibi, hanem az alaplappal -> csere. Ami a melegedést illeti: ez a rossz konstrukció miatt van. Ezért van az, hogy a gpu 75-78 foknál nem nagyon lett soha melegebb, ellentétben a cpu-val ami akár 95 fokra is felmehet 10-15%-os(!) terhelés mellett. Sz@r a hőelvezetés. Hűtőpaddal is max. 4-5 fokot tudom lejjebb vinni a hőfokát a cpu-nak. Ez a probléma a Predatornál is fent áll. A touchpad mindegyiknél sz@r. Gyak. egy idő után nem követi az új mozgását és amíg az új a padon van, addig nem is érzékeli. Felemeled, vissza teszed és minden okés. Ez érinti a már általam említett gépeken kívül a TravelMate szériát is. Továbbá az Aspire5 és Nitro7-es gépeknél a betáp csati lesz kontaktos egy idő után. Olyan szinten tud elkopni, hogy egy lehelet elég neki és kicsúszik a foglalatból. Ja: a tápok is simán behalnak gari időn belül. Van 10db Aspire5-ös vasam 21db Nitro7-es és 1 Predi. Szóval van merítés rendesen. Most fogjuk szépen lecserélni az összeset, mert gagyik. (megjegyzem: az IT már az elejétől kezdve nem javasolta az Acer gépek beszerzését. De hát nálunk hatalmasabb erők ezeket a gépeket kívánták...)
  • wraithLord #2
    Ezek azért elég tág fogalmak, mert egy csomó szériájuk van, és valamelyikkel nincs semmi gond, valamelyikkel pedig annyi, hogy jobban melegszik, mint kéne, és minden vacaktól süvítenek benne a ventik, és vagy a melegedés miatt, vagy az alaplap miatt alulmarad a teljesítménye az ugyanilyen komponensekkel szerelt vetélytársakénak.
    De throttlingtól sok (gémer) laptop szenvedett már az utóbbi 5-6 évben gyakorlatilag minden márkánál, amióta karcsúsítják a nagyteljesítményű (normális proci és rendes dedikált videókártya, tehát gémer vagy workstation) laptopokat.
    Esetleg még az anyaghasználatot lehet felróni nekik, hogy könnyen törő, kopogós műanyag az aljuk.
    Plusz van egy csomó más modellvonaluk is, amivel nincsenek ilyen problémák.
  • Macropus Rufus #1
    Ha olyanok lesznek a kártyái mint pl. a Nitro7, Apsire5 esetleg Predator Helios300-as gépei, akkor inkább ne erőltessék a dolgot....