Berta Sándor

Szigorúbban szabályozná a közösségi médiacégeket Barack Obama

A volt amerikai elnök úgy vélte, hogy a területen sokkal nagyobb átláthatóság kellene.

Barack Obama a Stanford Egyetemen mondott beszédében kiemelte, hogy a technológiai platformoknak, illetve az azokat üzemeltető cégeknek el kell fogadniuk, hogy egyedülálló szerepet játszanak a mai világban és abban, ahogy a népek és az egyes emberek világszerte információkat fogyasztanak, továbbá, hogy a döntéseik befolyással vannak a társadalom minden egyes aspektusára.

"Meg vagyok arról győződve, hogy a demokrácia gyengülésének egyik legjelentősebb oka az a mélyreható változás, amely a kommunikációban és az információfogyasztásban megy végbe. Lehet, hogy soha nem választottak volna meg elnöknek, ha nem lettek volna olyan webhelyek, mint a MySpace, a MeetUp és a Facebook, amelyek lehetővé tették egy sereg fiatal önkéntesnek, hogy szervezkedjenek, pénzt gyűjtsenek, és terjeszthessék üzenetünket. De mint minden technológiai fejlődésnek, ennek a haladásnak is vannak nem kívánt következményei. És ebben az esetben azt látjuk, hogy új információs ökoszisztémánk lökést ad az emberiség sötét oldalának."

"Az előttünk álló jelenlegi kihívások egy része a teljesen összekapcsolt világ velejárója. Az agyunk nincs hozzászokva ahhoz, hogy ennyi információt ilyen gyorsan befogadjon. De nem minden probléma, amit most látunk, ennek az új technológiának a mellékterméke. Ezek az internetet általában - és különösen a közösségi média platformjait meghatározó - vállalatok nagyon konkrét döntéseinek eredményei is. Olyan döntések, amelyek szándékosan vagy nem, sebezhetőbbé tették a demokráciákat."

Az információkban az érintett ajánlatokon "láthatatlan torzítások és finom manipulációk" vannak jelen. Éppen ezért ezeket a nagy oldalakat muszáj lenne bizonyos mértékben felügyelni és szabályozni. Ehhez meg kellene változtatni azt a törvényt, amelyt azt szabályozza, hogy ezek a portálok nem felelnek a felhasználóik által megjelentetett tartalmakért.


"Egyre többünk számára a kereső és a közösségi média platformok nem csupán ablakot jelentenek az internetre, hanem elsődleges hír- és információforrásunkként szolgálnak. De senki sem mondta meg nekünk, hogy az ablak elmosódott, láthatatlan torzításoknak és finom manipulációknak van kitéve. Csak annyit látunk, hogy folyamatos tartalomözönt kapunk, ahol hasznos tényszerű információk és macskavideók ömlenek a hazugságok, összeesküvés-elméletek, hazugságok, fehér felsőbbrendűségi és rasszista uszítások, nőgyűlölő álarcok mögött. És idővel elveszítjük a képességünket, hogy különbséget tegyünk a tények, a vélemények és a fikciók között."

A politikus kiemelte, hogy maximálisan a szólásszabadság mellett áll, és nem véletlenül ez volt az amerikai alkotmány első kiegészítése. De ez az állam hatalmának ellenőrzéséről szól, és nem vonatkozik az olyan magáncégekre, mint a Facebook vagy a Twitter, mint ahogy a The New York Times vagy a Fox News szerkesztői döntéseire sem. A közösségi médiával foglalkozó cégek már most is döntenek arról, hogy mi engedélyezett vagy nem megengedett a platformjaikon, és hogy az adott tartalom hogyan jelenik meg, moderálás vagy pedig algoritmusok által. De jelenleg nem tudjuk, hogy milyen elvek szabályozzák ezeket a döntéseket. Egy óriási közérdeklődésre számot tartó kérdésben pedig nincs nyilvános vita és gyakorlatilag nincs demokratikus felügyelet.


A politikus hozzátette, hogy nem csupán arról van szó, hogy az érintett szolgáltatásoktól nagyobb fokú gondoskodást kell megkövetelni, ha a rendszerükben megjelenő reklámokról van szó, hanem arról is, hogy átláthatóbbá kell tenniük a munkamódszereiket. Ezért is lenne jó, ha az Amerikai Egyesült Államok ezen a területen szigorúbb szabályozást követne, például megvizsgálná az Európai Unió hatályos szabályozását. Barack Obama arra szólította fel az amerikai kormányt, hogy cselekedjen és ne fogadja el a platformokon folyamatosan megfigyelhető gyűlöletkeltő bejegyzésfolyamot. A közösségi portálok segédeszközök, és azokat az embereknek kell kontrollálnunk, illetve átalakítanunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #41
  Nem kell eldönteni, pont azt írtam felesleges rengeteg szempontból különbséget tenni.
  Ha még nincs kategória akkor a többiek problémája is megoldott.
 • Tetsuo #40
  Ha nem tudod definiálni azt, hogy nő vagy férfi, akkor azok a kifejezéseid is értelmüket vesztik, hogy "női testbe született" stb.
  Ha elfogadjuk, hogy valaki ennek meg annak mondja magát és úgy kell őt/azt kezelni, akkor milyen alapon utasítjuk el azt, hogy valakit Napoleonnak vagy plüssmedvének tekintsünk?
 • Sydra #39
  "50%az esélye annak, hogy szív infarktus diagnosztizálva legyen míg férfi estén ez 70%"
  Ezt hány perc guglizással sikerült összehozni?

  "Vagyis menopauza után és pre menses nem nő? Vagy mellei vannak?"
  Így van. Menstruáció előtt és után férfi vagy. Ha kicsi a melled akkor is férfi vagy. :D

  "Vagina van? Azt lehet csináltatni."
  Ennyire tartod szegény vaginát? Egy lyuk amit késsel alád vágnak?

  "Folytassam? Mi a definíció?"
  Ha te nem tudod eldönteni, hogy férfi vagy-e vagy nő, akkor honnan tudod, hogy miszgenderelve vagy? :D
 • Agyturbinikusz #38
  Felmérés mutatja, hogy ha nő vagy, akkor kb 50%az esélye annak, hogy szív infarktus diagnosztizálva legyen míg férfi estén ez 70% feletti.
  Igen hasznos mit ne mondjak.

  A biológia tényt hogyan tudod definiálni?
  Nő: képes gyerek szülni? Vagyis menopauza után és pre menses nem nő? Vagy mellei vannak? Lassan nekem is mert a hormonok miatt a húsban elkezdett az enyém is nőni. Vagina van? Azt lehet csináltatni. XX nemi kromoszóma? És mi van az XXY vagy éppen a tesztoszteron rezisztens nőként elő férfiakkal akik fenotipus szerint nők?
  Folytassam? Mi a definíció?
 • Sydra #37
  Az hogy van férfi meg nő az nem kényszer hanem biológiai realitás. Az sem kényszer, hogy én nőként nézek valakire, vagy férfiként.
  Ha meg a hivatali regisztrációra gondolsz, annak praktikus okai vannak. Pl. ha betegen, eszméletlenül talál rád a mentős és nem a biológiai nemed van beírva a személyidbe simán félre kezelhet, aminek te látod kárát.
 • Agyturbinikusz #36
  Az 8s gender fasizmus hogy kényszerítik a nő) férfi besorolást....eleve nemtelen kellene hogy legyen, így mindenki egyenlő. Nem logikusabb?
 • Sydra #35
  Az sjw-k eléggé szeretnék, hogy mindenki körbeugrálja az aznap kitalált nemi identitásukat. Skóciában ki is megy a rendőr a lakásodra, ha a twitter-en miszgenderelsz valakit. Kanadában is elő van írva az állami alkalmazottaknak, hogy mindenkinél a preferált névmást használják. Itthon is ilyenekért kampányolnának, ha a balosok lennének hatalmon.
  Nekem mindegy ki kivel fekszik le, mit csinál a testével, minek öltözik, mivé műtteti magát csak engem ne kényszerítsen, hogy asszisztáljak hozzá. A genderfasizmus sajnos elég látványosan tör előre a nyugati világban. Reméljük a mi kis országunk kimarad belőle!
 • Agyturbinikusz #34
  Érdekes, én nem látom sehol, hogy a világot úgy szervezné bárki is.
  Különben büszke leszbikus vagyok.
 • Sydra #33
  Mindenki tisztában van vele, hogy léteznek születési rendellenességek.

  "Akkor most azt tagadod, hogy léteznek?"
  Transzgender és transzszexuális emberek nem léteznek. Interszex létezik és transzvesztita létezik. Az interszex jelenség elhanyagolhatóan ritka. Nincs velük semmi bajom, de nem köréjük kell szervezni a társadalmat. A transzvesztitizmus meg divat/magánügy.

  "Van ebből bármiféle hasznod?"
  Miből?

  "Vagy csak jó valakit utálni?"
  Érdekes projekcióid vannak. Ezek szerint ez nálad az utálatról szól és nem a tényszerűségről.

  "Vagy a világ manifesztációja csak olyan módon létezhet ahogyan azt te elkepzelted?"
  A világ az tőlem függetlenül létezik, de azt én döntöm el, hogy kit tekintek nőnek, vagy férfinak. Ha szerintem férfi/nő vagy akkor úgy foglak kezelni és ezen ha megszakadsz sem tudsz változtatni.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.04.28. 15:17:59
 • Agyturbinikusz #32
  Hint