Berta Sándor

A közösségi oldalak növelhetik a diákok teljesítményét

A teljesítmény erősödése különösen a krízishelyzetekben figyelhető meg.

A Katalóniai Szabadegyetem (UOC) által készített tanulmány készítői kimutatták, hogy a különböző közösségi hálózatok, például a Facebook és a Twitter, valamint a wikik és a blogok célzott használata nagy mértékben növelni tudja a hallgatók tanulási teljesítményét. A folyamat különösen a válsághelyzetekben, például a koronavírus-járvány ideje alatt volt jól megfigyelhető. A szakemberek megállapították, hogy kizárólag internetes előadásokra figyelés és a webkamerák alkalmazása önmagában nem kellően hatékony, de az önálló tanulás és a közösségi platformok nagyon jól kiegészítik egymást.

Muhammad Zaheer Asghar, a Katalóniai Szabadegyetem és a Helsinki Egyetem elektronikus oktatási specialistája kiemelte, hogy a koronavírus-járvány idején látható volt, hogy a felsőoktatásnak gyakorlatilag az egyik napról a másikra át kellett állnia távoktatásra. Problémát jelentett viszont, hogy gyakran csupán annyi történt, hogy a tanárokat felkérték arra, hogy az előadásaikat egy kamerába nézve tartsák meg. Akkor még nem álltak rendelkezésre a digitális képzéshez megfelelő eszközök és stratégiák. Ez szociális elszigeteltséghez, rosszabb tanulási teljesítményhez, a kizártság érzés felerősödéséhez és a tanulmányok megszakításához vezetett.

A blogok, a wikik és a közösségi oldalak viszont erősíthetik a kapcsolattartást és az oktatási anyagok megosztását, valamint a tapasztalatcserét. Bebizonyosodott az is, hogy a hagyományos online tanulási platformok és az eredetileg nem oktatási célokra létrehozott közösségi portálok remekül kiegészítik egymást. Új tanulócsoportok jönnek létre, tehát a felsőoktatási intézményeknek innovatív és interaktív megoldásokra van szükségük, de nem szabad elfeledkezni a személyes kapcsolatokról sem.

A kutatók a tapasztalataikat a Breaching Learners' Social Distancing through Social Media during the COVID-19 Pandemic című anyagukban hozták nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #2
    Szerintem meg a közösségi média inkább elvonja a diákokat a házifeladat és a tanulás elől és nem segíti.
  • dregnarr1 #1
    Itt a legnagyobb kulcsszó a CÉLZOTT. Ha fogalmuk nincs hogyan kell használni hatékonyan akárcsak a keresőket is, már nem érdemes időt szánniuk rá.