JohnnyCage

Microsoft-Ericsson együttműködés

A szoftveróriás Microsoft és az Ericsson Telephone Co. szerdán jelentették be, hogy az Ericsson új R520 típusjelű eszköze képes lesz az mp3 szabványhoz hasonló Microsoft WMA fájlok lejátszására.

Az Ericsson új R520 típusjelzésű mobiltelefon-csúcsmodellje, amelynek prototípusát a németországi CeBiten mutatta be a svéd telekommunikációs társaság számos új funkciója között Windows Media Audio (WMA) zenefájlok lejátszására is alakalmas lesz.
A Microsoft WMA szabványa az igen népszerű mp3 formátum leváltására készült. A WMA formátum az mp3 egyébként rendkívül jó hatásfokú tömörítését a Microsoft szerint akár kétszer felülmúlja. A hivatalos álláspont szerint az mp3 fájlok 128 kbps-es tömörítési beállítás mellett tudnak CD (-hez közeli) minőséget produkálni, a WMA technológiája mindezt 64 kbps mellett tudja, ami azonos minőség mellett feleakkora adatfájlt jelent.

A WMA támogatás segítségével az R520 nemcsak letöltött zenefájlok lejátszására lesz képes, de a két cég bejelentése szerint az új eszköz internetes rádióadás vételére is alkalmas lesz az ezekhez használatos adatfolyamok segítséségvel.

Az Ericsson ezköze azonban nem az első WMA-kompatibilis mobiltelefon, Japánban ugyanis már korábban forgalomba kerültek olyan készülékek, amelyek képesek az ilyen fájlok lejátszására. A két társaság véleménye szerint az R520-hoz hasonló eszközök, valamint általában a nagy(obb) adatátviteli sebességet alkalmazó rendszerek, mint például a GPRS (General Packet Radio Service - Általános csomagkapcsolt rádiószolgáltatás) és a 3G (3. generációs mobilhálózat) fényes jövő előtt állnak.

A GPRS rendszer már elindult hódító útjára, a 3G azonban még várat magára. Az első 3G mobilhálózatot az NTT DoCoMo japán telekommunikációs szolgáltató fogja bevezetni néhány hónapon belül, de a társak egyelőre még váratnak magukra, mert az utóbbi időben lábra kapott információk szerint a rendszerre nincsen igény, annak megvalósítása és a rá megszerzendő állami engedélyek viszont csillagászati összegeket emésztenek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)