Franczy

Az Ericsson szerint késni fognak a 3G rendszerek

Az elsősorban különböző mobiltelefonjairól ismert Ericsson cég munkatársai a napokban a vártnál nagyobb negyedik negyedéves veszteségről számoltak be, ezzel párhuzamosan pedig a cég részvényei nem kevesebb mint 10 százalékot veszítettek értékükből.

A világ elsőszámú mobil infrastruktúra gyártó cégeként nyilvántartott Ericsson továbbra sem látja a fényt az alagút végén, ugyanis az idei év első negyedévére, illetve az év egészére vonatkozó előrejelzések sem túl fényesek. A cég képviselői elmondták, hogy az Ericssonon belüli, immár több mint tizennyolc hónapja tartó átszervezési munkálatok a jövőben is folytatódni fognak, azonban sajnálatos hír, hogy az előrejelzések szerint a vezeték nélküli rendszerek piaca az idei évben előreláthatóan 10 százalékkal fog zsugorodni.

Kurt Hellström, az Ericsson vezérigazgatója a mostani bejelentés kapcsán elmondta, hogy őt személy szerint most elsősorban a bizonytalan piaci viszonyok, valamint egy az Egyesült Államok által Irak ellen indítandó háború aggasztja. Hellström szerint egy esetleges Irak elleni háború adott esetben nagyon komoly károkat okozhatna mind a piacnak, mind a svéd cégnek.


Az Ericsson részvényárfolyama az utóbbi egy év folyamán ötödére zuhant

Hellström ezenkívül utalt arra, hogy bár a harmadik generációs (3G) mobiltelefonos rendszerek kapcsán egyre több rendelést kap az Ericsson, jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy ezen rendszerek a korábbi tervekhez képest csak később terjednek majd el széles körben. Az Ericsson a közelmúltban még úgy gondolta, hogy 2005-ben eladásainak már legalább 50 százaléka a 3G rendszerekkel lesz kapcsolatos, most azonban már úgy véli, hogy 2005-ben ez az arány a legjobb esetben is csak 33 százalékos lehet.


Kurt Hellstroem okkal vakarja a fejét

A svéd gyártó az elmúlt év utolsó negyedévében a vártnál nagyobb, mintegy 255 millió dolláros veszteséget kényszerült regisztrálni, ami egyébként kevesebb mint fele az egy évvel korábbi, mintegy 593 millió dolláros negyedéves veszteségnek. Habár az Ericsson a negyedik negyedévben nagyobb forgalmat bonyolított le, mint a harmadik negyedévben, viszont az egy évvel korábbi adatokhoz képest több mint 37 százalékkal csökkent a forgalma. Hellström elmondta, hogy az Ericsson számára várhatóan 2003 sem lesz éppen könnyű esztendő, véleménye szerint azonban a cég az igazi nehézségeket már maga mögött tudhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #6
    Nesze neked, mit itt délelőtt cikiztük a haját, s erre kirúgják. Lehet, hogy mégse alaptalan amit írtál?
  • Mice #5
    Miből gondolod, hogy van neki?