Berta Sándor

Új szabványon dolgozik a VESA

A megoldás megmutatja a tiszta és az elmosódott képpontok arányát gyors mozgások során.

A kijelzők pixel késleltetési ideje (MPRT) azt hivatott jelezni, hogy a képpontok milyen gyorsan reagálnak a változó képekre és mennyire elmosódott a végeredmény. Az alacsonyabb késleltetési idők kevesebb elkenődést jelentenek. Úgy tűnik azonban, hogy a Video Electronics Standards Association (VESA) számára a válaszidők jelzése nem elég egyértelmű, különösen mivel az MPRT és más értékek - mint például a szürke-szürke átkapcsolási idő - meglehetősen zavarosak.

A VESA ezért a jövőben új szabványt vezet be Clear Motion Ration Compliance Test (Clear MR) néven. A szabvány célja, hogy megmutassa a tiszta és elmosódott pixelek arányát gyors mozgások során. Ezt egy négyjegyű számmal kommunikálják, például ClearMR 3000, ClearMR 5000 vagy ClearMR 7000. A konkrét példákban a négyjegyű szám a 30:1, 50:1 és 70:1 arányt jelzi - azaz az éles pixelek és a homályos pixelek arányát.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az értékek egy-egy intervallumra vonatkoznak. A ClearMR 3000 például 25:1-től 35:1-ig terjedő pixeltisztaságot ír le, majd a ClearMR 4000 35:1-től 45:1-ig terjedő pixeltisztaságot. Minél magasabb a ClearMR-érték, annál tisztább képeket láthatunk még gyors mozgások esetén is. A ClearMR 9000 a felső határérték és a gyors játékmonitorokban kell keresni. A ClearMR 3000 az alsó határérték, és a 60-120 Hz-es képkockasebességgel rendelkező tipikus laptop-kijelzőkre lesz jellemző. Azonban még a legmagasabb ClearMR-érték is hagy még javítani valót a teljesen statikus képhez képest.

"A célunk az, hogy a ClearMR felváltja a reklámozásban használt, kizárólag az időn alapuló meglévő mérőszámokat - például az MPRT-t" - jelentette ki Dale Stolitzka, a Samsung Display America vezető kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!