Berta Sándor

Harcot hirdetett a manipulált anyagok ellen Ausztria

Az embereket befolyásolni akaró álvideók egyre nagyobb problémát jelentenek világszerte.

Az úgynevezett deepfake-anyagok számítógéppel generált álló- és mozgóképek, amelyeket meglévő fotókból és más tartalmakból készítenek. Csupán 500 képre vagy 10 másodperc videóra van szükség ahhoz, hogy létre lehessen hozni egy teljesen valósághű hamis felvételt. Ilyen anyagok gyakorlatilag bárkiről készíthetők, aki valaha feltöltött magáról legalább egy képet a közösségi oldalakra.

Az osztrák minisztertanács úgy döntött, hogy Nemzeti Akciótervet dolgoz ki és vezet be a manipulált tartalmak visszaszorítására és leküzdésére. Cél a dezinformáció, a manipuláció és a megtévesztés megakadályozása.

Az osztrák kormány indoklása alapján a deepfake-videók "megnövekedett biztonságpolitikai kockázatot" és "fenyegetést jelentenek a demokráciára és a szociális struktúra számára". Gerhard Karner belügyminiszter ezzel indokolta a Nemzeti Akcióterv elfogadását. A tervezett kormányzati intézkedések között szerepelnek a nemzetközi együttműködés javítása ezen a területen, az ismeretterjesztés és a digitális tartalmakkal kapcsolatos kompetenciák erősítése a lakosság körében.

Célzott kampányok lesznek a fiataloknak, valamint kibővítik a bűnüldözők lehetőségeit is, hogy felléphessenek az ilyen felvételek készítőivel és terjesztőivel szemben. A kabinet kooperációt alakít ki a gazdasági élet szereplőivel és a nem kormányzati szervezetekkel. Végül, minden évben ki fognak adni egy biztonsági jelentést. A területhez kapcsolódó kutatásokat elsősorban az Osztrák technológiai Intézet (AIT) munkatársai végzik majd.

Karner hozzátette, hogy akár egyes személyek, cégek, a sajtó, sőt, a teljes társadalom és komplett államok is a deepfake-támadások célpontjaivá válhatnak. A manipulált anyagok és az álhírek hozzájárulhatnak a demokratikus rend destabilizálásához. Alma Zadic igazságügyi miniszter rámutatott, hogy a módosított tartalmak "rendkívül jók" lehetnek és akár valós időben is készülhetnek. A politikus példaként említette, hogy a holland parlament tagjait félrevezették, amikor egy digitális videokonferencián azt állították nekik, hogy felszólal náluk Alekszej Navalnyij orosz ellenzéki politikus. Rá kellett döbbenniük, hogy egy élőben megvalósított manipuláció áldozatai lettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #2
    Be kell tiltani Minden történelmi jellegű írást ez esetben, mert ugye ki tudja mi miként manipulálta, ez igaz a vallási irasokra is. Sőt a parlament feloszlatása is szükséges, hiszen folyamatosan manipulálnak.
    Ezután egyesével lőjük fejbe az embereket, az utolsó meg saját magát.
  • RJoco #1
    Túl nagy már a konkurencia, valamit tenni kell.
    A megoldás az intelligencia növelése lenne, de az szembe menne az agymosás tervvel.
    Ördögi kör ez.