Berta Sándor

AV1-támogatás jön az Apple termékeibe

A társaság négy éve vesz részt a kodek fejlesztésében, de annak támogatása csak a közeljövőben kerül be a termékeibe.

Az AV1 akár 20 százalékkal is jobb, mint a HEVC és körülbelül 30 százalékos minőségjavulást nyújt a VP9-hez képest. Nem terhelik "drága" és "zavaros" szabadalmi licencek, így azok méltó konkurenciája lehet. A kodeken az Alliance for Open Media nevű ipari konzorcium 2015 ősze óta dolgozik és olyan óriáscégek állnak mögötte, mint az Amazon, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Netflix, valamint a támogatók között van a Mozilla és 2018 óta az Apple is. A kaliforniai konszern termékeiben ugyanakkor a mai napig nincs AV1-támogatás.

Az Apple M2 chipek bejelentéséből hiányzott egy fontos komponens, amely a legtöbb konkurens termékben már szabványos: az AV1 videokodek támogatása. Nos, ez hamarosan megváltozhat, ugyanis, ahogy az Apple fejlesztői dokumentációjából kiderült, a gyártó láthatóan az egész rendszerre kiterjedő AV1-támogatást tervez.

Az Apple online dokumentációjában a "kCMVideoCodecType_AV1" konstans most először volt megtalálható a core médiakönyvtárak részeként. Ezek a konstansok olyan adattípusok, amelyek az alkalmazásokban a videokódok formátumának meghatározására használhatók. Eddig az Apple saját Prores formátumai, az MPEG H.264 és H.265 (más néven HEVC) kodek és az ingyenes VP9 voltak támogatottak is. Az AV1, amelyet a VP9 utódjának tekintenek, most került hozzá. A szoftveres dekódereken kívül, mint például a Firefox és Chrome böngészőkben vagy a VLC lejátszóban, az AV1 eddig nem jeleníthető meg az Apple készülékein a hardveres gyorsítás és az operációs rendszer támogatásának hiánya miatt. A házon belüli Safari böngésző szintén nem támogatja még a kodeket.

Érdekesség, hogy az Apple volt az utolsó a nagy hardver- és szoftvergyártók közül a fogyasztói szektorban, amely kiállt az AV1 mellett. Az még nem világos, hogy az Apple később aktiválja-e az AV1-támogatást az M2 lapkákban vagy ez csak egy későbbi chip esetében történik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!