Berta Sándor

Kereshetővé teszik a videókban lévő tartalmakat

A mozgóképekben úgy lehet majd keresni, mint a szöveges dokumentumokban.

Christian Tautschnig, a Streamdiver GmbH vezetője kijelentette, hogy egy szöveges dokumentumban csak bizonyos részek érdeklik és ugyanez a helyzet a videók esetében is. A különbség ugyanakkor, hogy a mozgóképeket nem lehet átkutatni a fontosabb dolgok után. A cégével ezen akartak változtatni és kifejlesztették a Smart Digital Video nevű rendszert, amelynek a segítségével a vállalatok, üzemek és szervezetek maximálisan kiaknázhatják a digitális felvételekben rejlő lehetőségeket.

A Smart Digital Video kulcsa a beszédtartalmak automatikus átirata. A megoldás egy saját fejlesztésű mesterséges intelligencián alapul és a különböző dialektusokat is felismeri, kiértékeli és az irodalmi német nyelvre fordítja le azokat. Tautschnig elmondta, hogy már most jó eredményeket könyvelhettek el a karintiai, a stájerországi és tiroli nyelvjárással. A gépi tanulás miatt a technológia bármely más közösség vagy régió nyelvi sajátosságaihoz is gyorsan tud alkalmazkodni.

A felhasználók szóról szóra is átkutathatják az adott anyagot, éppúgy, mint ha egy digitális szöveges dokumentum lenne. A menedzser szerint a lényeg az, hogy a tartalmakból még több információt lehessen kinyerni, hiszen egy videóban vannak információk képi formában is, amelyek a szövegekkel összhangban vannak. A mesterséges intelligencia akár a beszélőket, objektumokat vagy tevékenységeket is azonosíthat és automatikusan hozzárendelhet bizonyos szövegekhez. De a beszéd elemezhető a témával kapcsolatos címszavak alapján is és kideríthető, hogy más felvételekben megtalálhatók-e hasonló vagy azonos témák és kulcsszavak.

Tautschnig hangsúlyozta, hogy a fejlesztéssel kapcsolatos kutatások másfél éven át tartottak. Továbbfejlesztik a rendszert, amelybe egyre több funkciót akarnak integrálni, hogy még több értéket nyújtson és egyszerűbbé tegye a videók feldolgozását. A Smart Digital Video alkalmazói között van az Osztrák Posta, Karintia tartomány, számos település és kisebb vállalkozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!