Berta Sándor

Chipszövetség alakul Kína ellen

A területen az Amerikai Egyesült Államok szorosabban együttműködik Dél-Koreával, Japánnal és Tajvannal.

A négy ország új szövetséget hoz létre a félvezető-ellátási problémák ellen, a szervezet első ülését augusztus végére tervezik. A háttérben az van, hogy az Amerikai Egyesült Államok függetlenebbé akar válni a kínai termékektől, mivel a pekingi kormány a kínálat leállítását vagy az exportkorlátozásokat nyomásgyakorlásként használhatná. Ez az egyik oka annak, hogy az USA szorosabb együttműködést tervez Tajvannal, Japánnal és Dél-Koreával.

Az új "Chip 4" szövetség célja a félvezető-ellátási lánc javítása. Míg Japán és Tajvan már jelezte, hogy egyetért az elképzeléssel, Dél-Korea még nem döntött. Az ok, hogy mivel egy ilyen szövetségnek csökkentenie kellene a Kínától való függőséget, Peking valószínűleg nem fogja üdvözölni a szervezet megalapítását. Ez viszont hatással lehet Dél-Korea és a nagy technológiai vállalatai, például a Samsung és az SK Hynix üzleti tevékenységére és kapcsolataira, amelyek a kínai importra és az ottani gyártóüzemekre támaszkodnak. Ezért Dél-Koreának alaposan meg kell fontolnia, hogy csatlakozzon ehhez az ellátási lánc szövetséghez. Ez utóbbit hangsúlyozta a dél-koreai tudományos és technológiai miniszter.

A Business Korea arra hívta fel a figyelmet, hogy Dél-Korea félvezetőipari exportja tavaly 128 milliárd dollárt tett ki. Ennek 39 százaléka Kínába ment, Hongkongot is beleszámítva pedig 60 százalék. Ebbe beletartoztak a memóriachipek is, amelyek 48 százalékát Dél-Korea tavaly Kínába szállította. A Samsung emellett nagy NAND flashmemória-gyártással rendelkezik Kínában, amely a Samsung memóriachipjeinek több mint 40 százalékát adja. Ezenkívül az SK Hynix által gyártott összes DRAM-chip 45 százaléka Kínában készül.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a hét elején Dél-Koreában járt, hogy a Chip 4 Szövetséget népszerűsítse. Szerinte ez a szövetség erősíteni fogja az ellátási lánc ellenálló képességét és kevesebb teret hagy a geopolitikai riválisok manipulációjának. Ezenkívül az ellátási láncok sokszínűbbé válnak, és az inflációval is jobban meg kell küzdeni, ha az USA megbízható kereskedelmi partnerekre támaszkodhat.

A cnyes.com szerint ez egyben Kína "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatának" ellensúlyozása is. Az amerikai pénzügyminisztérium rámutatott, hogy Peking már korábban is leállította a Japánba irányuló szállítmányokat, és hasonló módszerekkel gyakorolt nyomást Ausztráliára és Litvániára. Yellen hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Kína kapcsolata nem teljesen negatív, sőt, nem is ellenséges. Kína elfogadta az Egyesült Államok aggodalmait és tett néhány konstruktív lépést, például a szegényebb országok adósságának átstrukturálását.

Dél-koreai megfigyelők arra számítanak, hogy az ország a jelenlegi aggályok ellenére végül csatlakozik a Chip 4 szövetséghez. A Business Korea idézte az egyik szakértőt, aki szerint "az USA az iparág berendezés- és szoftverszegmensében, Tajvan az öntödék vezetője, Japán az alkatrész- és anyagoldalon, Dél-Korea pedig nélkülük nem tud chipeket gyártani". A dél-koreai kormánynak követnie kell az USA és Kína közötti pragmatizmust, miközben minimalizálnia kell a dél-koreai vállalatoknak okozott lehetséges károkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #5
  És a hagymás tejfölös is tiltólistára került, vagy csak az ecetes?
 • opinion #4
  De miért drukkolsz Kínának? :D
 • Ellaberin #3
  Furcsa, hogy az USA teremt egyfajta intelligens entitást majd azt ekézi, akkor, amikor már nem úgy táncol, ahogy ő fütyül.
  Tetszettek volna az amerikai béreket kifizetni, akkor Kína még mindig sarlót kalapálna.....
 • barret #2
  Hajrá vesztesek! :D
 • Sir Cryalot #1
  Én is fofnék merthát még 40-28nm el is lehet maradandót alkotni nemhogy 14-el meg hasonlókkal :D