Lassan terjed a Windows 11

Újabb százalékot adott saját részesedéhez az új verzió, az előd azonban még mindig vezet.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Windows 11 már 20 százalékon állt, legalábbis a Steam saját hardveres felmérésében. A friss adatok szerint a fontos mérföldkövön már magabiztosan túllépett az új verzió, azonban a közvetlen előd előnyének ledolgozása komoly időt vesz majd igénybe – miközben a hardver terén a helyzet változatlan.

A Valve által havi rendszerességgel közzétett adatokból most azt olvashatjuk ki, hogy a játékosok egyre nagyobb arányban támaszkodnak az új operációs rendszerre, ennek részesedése ugyanis a táboron belül már meghaladta a 21 százalékot. Azt persze nem tudjuk, hogy mindez az önkéntes frissítéseknek, avagy az új konfigurációk beszerzésének köszönhető (valószínű mindkettő szerepet játszott ebben), viszont az teljesen egyértelmű, hogy a Windows 10 még mindig komoly előnnyel vezeti a rangsort, a korábbi szoftver ugyanis 71 százalék felett állt, miközben az OSX 2,35, a Linux pedig alig 1,18 százalékot mondhatott magáénak. A Microsoft a 9 hónappal ezelőtti megjelenés alkalmából azt állította, hogy többek között a játékok terén nyújt majd komoly előrelépést az új verzió, ez azonban a mindennapokban nem igazán látszik.

Tekintettel arra, hogy érkezőben van az első komolyabb frissítés, a Windows 11 22H2 várhatóan idén ősszel fut majd be, a friss változat részesedése mindenképpen tovább emelkedik majd, ami a Steam felmérésében is jól látható lesz. Mégis, a Windows 10 jó ideig a legnépszerűbb operációs rendszer maradhat, még akkor is, ha a 12. és 13. generációs Intel-chipek elterjedésével egyre inkább kihangsúlyozódik majd a Windows 11 korábban beígért előrelépése. Mindeközben a hardver terén nem látunk nagy változást, a grafikus kártyáknál például továbbra is a GeForce GTX 1060 a legnépszerűbb típus (ezen sorok is egy olyan laptopon íródnak, amely a fenti kártya noteszgépes változatát tartalmazza), ennek első helyét talán az 1650 kezdheti majd hamarosan ki.

A központi processzoroknál az Intel megőrizte előnyét, az AMD-nek valami igazán nagyot kell majd durrantania a Ryzen 7000-sorozattal ahhoz, hogy a helyzet komoly mértékben módosuljon, bár az Intel eközben a Raptor Lake-családdal igyekszik ezt megelőzni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #14
  @Vanek úr #12
  Jó a Linux, de nem mindenkinek, és a Microsoft monopóliuma miatt nem mindenre. Ezenfelül pont az Ubuntu, ami a Windows módit követi (tehát felhasználói élmény fokozása átlaguser számára átlaguserek behúzása céljából), folyton le van maradva kernel verzióban, szóval ez is egy akadálya az elterjedésének (Pl. a legújabb gépek, főleg laptopok később kapnak normális driveres támogatást, és addig vagy működnek rendesen, vagy nem.)

  Én játékon kívül mindent Linuxon csinálok, illetve van WIndows-om is, tehát pontosabb kifejezés, hogy mindent tudok Linuxon is csinálni. Játszani is lehet rendesen Linuxon nagyjából bármivel, csak az még mindig sokszor buhera kategória (legalábbis amikor utoljára próbáltam, még az volt, maradtam Windowsnál).
 • lammaer #13
  #4
  "Át kell térni az ingyenes Linuxra mint a Linux Mint. Régi és új gépen is ezerszer gyorsabb mind bármijen Windows. "

  Én áttérek, ha tudok rajta ugyanúgy játszani mint windowson illetve az oprendszerrel annyit kell csak foglalkoznom hogy next next next finish, aztán intéz magának minden mást.

  Sokszor azt felejtitek el, hogy a windows userek többsége nem az operációs rendszerért tartja a gépét, hanem az alkalmazásokért meg a játékokért. Az oprendszer számunkra tökéletesen lényegtelen, felőlem lehetne akár egy mikrosütő is, ha azon megnyomhatom a gombot és mehet a menet :)
 • Vanek úr #12
  Annyiszor és annyi embertől olvasom már jópár éve, hogy mennyire jó is a Linux, és mennyi, de mennyi ember fog áttérni (vagyis megy folyamatosan a 'majd most jön el a Linux ideje' mantra), addig azóta sincs változás a használati statisztikákban. Hiszen amíg egy Steam felrakásával is gondok vannak, addig a játékosokat nem fogják tudni megfogni (pláne, ha nem is mindegyik játék megy Linux alatt, és a wine sem működik tökéletesen, ...). Amíg jópár esetben a Linux alapvető működéséhez tartozik a parancssoros küzdés, kernel fordítás, .... (és ezért az egyszeri felhasználó ezután messzire kerüli); addig a Windows még tovább fog élni, akkor is, ha egyébként egy rakás szar. Mert még ebben a szar állapotában is készségesebb, mint a Linux, könnyebben találni a hülyeségeire megoldást, és könnyebben használható általánosságban egy 'átlaguser' számára (is).
 • asgh #11
  #10:
  A nyílt forráskódnak inkább az az előnye, hogy bárki vállalkozhat a kód ellenőrzésre és javítására és nem sikkad el valami a corporate idiocracy útvesztőben egy olyan hiba, amiről már fél éve tudnak, de a cégen belüli fingreszelés sosem jut el a cselekvésig.
 • _svd_ #10

  "... ez pont a nyílt forráskód legnagyobb előnye, a hibákat gyorsan megtalálják és javítják. ...."

  Ez csak lehetőség. Aki a forráskódot ellenőrzi, annak felkészültebbnek kell lennie, a forráskód gyártójánál.
  Ha valaki csak úgy átnézi, nem fogja érteni a forráskód logikáját, a kártékony kódrészletet sem fogja felismerni.
 • Kissssss0 #9
  semmi értelmét nem látom a váltásnak, de magának a win11 létének se.
 • Gabbbbbbbbbbbb #8
  "Csak azt nem akarják hogy mindenki nézegethesse kihasználható hibák után kutatva, mert elvileg az a nyílt forráskód hátránya. "

  Ez marhaság, ez pont a nyílt forráskód legnagyobb előnye, a hibákat gyorsan megtalálják és javítják.

  "Kínának speciel pont engedi a Microsoft hogy átnézzék a Windows forráskódját hogy tényleg nincs e benne hátsó kapu, és nincs. "
  A kínaiban lehet tényleg nincs, vagy piros zászló van az ajtófélfán. :-)
 • wraithLord #7
  @noland #3
  Gondolom a GTX 1060-ra gondolt, az 6 éves kb. Annak a 6 GB-os verziója kis kompromisszumokkal, de tényleg a játékok zömét elviszi. FullHD-n biztos, időnként QHD-n is játszható FPS-sel. Jó kis kártya.
  Viszont a 1650-nél még a 1060 laptopra szabott, visszafogott verziója is erősebb picivel.

  @zola2000 #5
  Mivel, ahogy te is mondtad, az Android tudja a HDR-t, ezért a Linux kernelben már benne van a HDR támogatás. Maximum más Linux disztribúciókban még nem implementálták. De van egy Githubról elérhető kísérleti driver már hozzá, és pl. az Ubuntu már fejleszti a hivatalos drivert.
 • zola2000 #6
  A kémkedésről annyit, hogy valamiért komoly cégek, és kormányok is windowst használnak, olyanok is akik amerikával nem szimpatizálnak pl Kína.

  Kínának speciel pont engedi a Microsoft hogy átnézzék a Windows forráskódját hogy tényleg nincs e benne hátsó kapu, és nincs. Csak azt nem akarják hogy mindenki nézegethesse kihasználható hibák után kutatva, mert elvileg az a nyílt forráskód hátránya.
 • zola2000 #5
  Hát, én speciel a tv mögé tettem egy régebbi gépet, windows10el, aztán néztem linuxot, az első döbbenet: nem támogatja a HDRt a linux, néztem a fórumokat ami szerint "felesleges a hdr a Linux attól még jó" (mint valami vallásos fórum lenne) ami érdekes mert kapásból írok két linux alapú gépet ahol van hdr: hdr kijelzős android mobilok és ps4.

  Utána valamiért el is romlott a csomagkezelője. Jó lehet hogy én nyomtam el valamit, de ment vissza a windows, mert tv mögé szánt filmnézős játszós (stadia/geforce now/emulátorok) gép beállításával nem akarok túl sokat foglalkozni.

  Egyébként a windows is nem hivatalosan ingyenes, szerintem direkt nem zárják be az aktivációs kiskapukat, illetve van debloat script.