14
  • wraithLord
    #14
    @Vanek úr #12
    Jó a Linux, de nem mindenkinek, és a Microsoft monopóliuma miatt nem mindenre. Ezenfelül pont az Ubuntu, ami a Windows módit követi (tehát felhasználói élmény fokozása átlaguser számára átlaguserek behúzása céljából), folyton le van maradva kernel verzióban, szóval ez is egy akadálya az elterjedésének (Pl. a legújabb gépek, főleg laptopok később kapnak normális driveres támogatást, és addig vagy működnek rendesen, vagy nem.)

    Én játékon kívül mindent Linuxon csinálok, illetve van WIndows-om is, tehát pontosabb kifejezés, hogy mindent tudok Linuxon is csinálni. Játszani is lehet rendesen Linuxon nagyjából bármivel, csak az még mindig sokszor buhera kategória (legalábbis amikor utoljára próbáltam, még az volt, maradtam Windowsnál).
  • lammaer
    #13
    #4
    "Át kell térni az ingyenes Linuxra mint a Linux Mint. Régi és új gépen is ezerszer gyorsabb mind bármijen Windows. "

    Én áttérek, ha tudok rajta ugyanúgy játszani mint windowson illetve az oprendszerrel annyit kell csak foglalkoznom hogy next next next finish, aztán intéz magának minden mást.

    Sokszor azt felejtitek el, hogy a windows userek többsége nem az operációs rendszerért tartja a gépét, hanem az alkalmazásokért meg a játékokért. Az oprendszer számunkra tökéletesen lényegtelen, felőlem lehetne akár egy mikrosütő is, ha azon megnyomhatom a gombot és mehet a menet :)
  • Vanek úr
    #12
    Annyiszor és annyi embertől olvasom már jópár éve, hogy mennyire jó is a Linux, és mennyi, de mennyi ember fog áttérni (vagyis megy folyamatosan a 'majd most jön el a Linux ideje' mantra), addig azóta sincs változás a használati statisztikákban. Hiszen amíg egy Steam felrakásával is gondok vannak, addig a játékosokat nem fogják tudni megfogni (pláne, ha nem is mindegyik játék megy Linux alatt, és a wine sem működik tökéletesen, ...). Amíg jópár esetben a Linux alapvető működéséhez tartozik a parancssoros küzdés, kernel fordítás, .... (és ezért az egyszeri felhasználó ezután messzire kerüli); addig a Windows még tovább fog élni, akkor is, ha egyébként egy rakás szar. Mert még ebben a szar állapotában is készségesebb, mint a Linux, könnyebben találni a hülyeségeire megoldást, és könnyebben használható általánosságban egy 'átlaguser' számára (is).
  • asgh
    #11
    #10:
    A nyílt forráskódnak inkább az az előnye, hogy bárki vállalkozhat a kód ellenőrzésre és javítására és nem sikkad el valami a corporate idiocracy útvesztőben egy olyan hiba, amiről már fél éve tudnak, de a cégen belüli fingreszelés sosem jut el a cselekvésig.
  • _svd_
    #10

    "... ez pont a nyílt forráskód legnagyobb előnye, a hibákat gyorsan megtalálják és javítják. ...."

    Ez csak lehetőség. Aki a forráskódot ellenőrzi, annak felkészültebbnek kell lennie, a forráskód gyártójánál.
    Ha valaki csak úgy átnézi, nem fogja érteni a forráskód logikáját, a kártékony kódrészletet sem fogja felismerni.
  • Kissssss0 #9
    semmi értelmét nem látom a váltásnak, de magának a win11 létének se.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #8
    "Csak azt nem akarják hogy mindenki nézegethesse kihasználható hibák után kutatva, mert elvileg az a nyílt forráskód hátránya. "

    Ez marhaság, ez pont a nyílt forráskód legnagyobb előnye, a hibákat gyorsan megtalálják és javítják.

    "Kínának speciel pont engedi a Microsoft hogy átnézzék a Windows forráskódját hogy tényleg nincs e benne hátsó kapu, és nincs. "
    A kínaiban lehet tényleg nincs, vagy piros zászló van az ajtófélfán. :-)
  • wraithLord
    #7
    @noland #3
    Gondolom a GTX 1060-ra gondolt, az 6 éves kb. Annak a 6 GB-os verziója kis kompromisszumokkal, de tényleg a játékok zömét elviszi. FullHD-n biztos, időnként QHD-n is játszható FPS-sel. Jó kis kártya.
    Viszont a 1650-nél még a 1060 laptopra szabott, visszafogott verziója is erősebb picivel.

    @zola2000 #5
    Mivel, ahogy te is mondtad, az Android tudja a HDR-t, ezért a Linux kernelben már benne van a HDR támogatás. Maximum más Linux disztribúciókban még nem implementálták. De van egy Githubról elérhető kísérleti driver már hozzá, és pl. az Ubuntu már fejleszti a hivatalos drivert.
  • zola2000
    #6
    A kémkedésről annyit, hogy valamiért komoly cégek, és kormányok is windowst használnak, olyanok is akik amerikával nem szimpatizálnak pl Kína.

    Kínának speciel pont engedi a Microsoft hogy átnézzék a Windows forráskódját hogy tényleg nincs e benne hátsó kapu, és nincs. Csak azt nem akarják hogy mindenki nézegethesse kihasználható hibák után kutatva, mert elvileg az a nyílt forráskód hátránya.
  • zola2000
    #5
    Hát, én speciel a tv mögé tettem egy régebbi gépet, windows10el, aztán néztem linuxot, az első döbbenet: nem támogatja a HDRt a linux, néztem a fórumokat ami szerint "felesleges a hdr a Linux attól még jó" (mint valami vallásos fórum lenne) ami érdekes mert kapásból írok két linux alapú gépet ahol van hdr: hdr kijelzős android mobilok és ps4.

    Utána valamiért el is romlott a csomagkezelője. Jó lehet hogy én nyomtam el valamit, de ment vissza a windows, mert tv mögé szánt filmnézős játszós (stadia/geforce now/emulátorok) gép beállításával nem akarok túl sokat foglalkozni.

    Egyébként a windows is nem hivatalosan ingyenes, szerintem direkt nem zárják be az aktivációs kiskapukat, illetve van debloat script.
  • mx5 kevin
    #4
    Át kell térni az ingyenes Linuxra mint a Linux Mint. Régi és új gépen is ezerszer gyorsabb mind bármijen Windows. Amin a windows majd le fagy és alig akar reagálni Linux alatt egy kattintásra azonnal megy minden. A Windows ahol csak tudja átveri a felhasználókat. A lassú rendszer, frissítgetési mánia ami melett nem adnak egy rendszeressen frissített telepítő CD-t és uralkodnak vele a felhasznállók gépein, zárt forráskód ami hátsókapuk és kormányzati kémprogramok telepítését igen csak megkönyíti főleg a frissítési politikájukkal, tervezett elévülés és a legerősebb gépeket is kegyetlenűl visszafogja. Régebbi gépeken kivétel nélkül egy újabb Windows lassú mint a tetű. Önnálló életet akar élni a gép, Linux Mint alatt nem arra megy el egy egész napom hogy a hülyeségeiket orvosoljam hogy működjön és hülyeségekkel zaklasson.
  • noland
    #3
    Szerintem ez nem igaz, bár annyira nem értek hozzá, de csak most szembesültem azzal, hogy a fél éves kifutó videókártyám nem futtatja a DX12.1 es programot.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #2
    "Az szomorú, mert lehet, hogy újabb, de gyengébb. :D"

    Én vagyok az egyetlen, aki örül annak, hogy egy 6-7 éves videokártya még mindig mindent elvisz? :-)
  • wraithLord
    #1
    "ennek első helyét talán az 1650 kezdheti majd hamarosan ki" Az szomorú, mert lehet, hogy újabb, de gyengébb. :D

    Egyébként meg nem tudom, min "csodálkoznak". Gémerkedéshez jó gép kell, azokra fel lehet rakni, sőt, akár fel is erőszakolja magát rá a Win11 azzal, hogy állandóan cseszteti a usert, hogy elérhető a gépére a Windows 11.

    Viszont általános felhasználásra az ezeréves (12+ éves midrange és highend) gépek is jók, arra nem megy fel magától (vagy sehogy) a Win11, és mivel zöldek vagyunk, egy szar operációs rendszer miatt nem újítunk be. (sarcasm end)