Gyurkity Péter

20 százalékon áll a Windows 11

Legalábbis a Steam felmérése szerint, amely már friss májusi adatokra épül.

A Microsoft legújabb asztali operációs rendszere kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy a szoftver elsősorban a játéknál gyorsul, eközben azonban legalább ilyen érdekes a piaci részesedés, annak fokozatos változása, ahogy az új verzió lassan nyomul előre. Most a Steam számaiból olvashatjuk ki a friss fejleményeket, eszerint a trend változatlan.

A Valve platformja a napokban tette elérhetővé szokásos hardveres és szoftveres rangsorának májusi frissítését, amely értelemszerűen a múlt havi adatokra támaszkodik. Ebben azt láthatjuk, hogy a Windows 11 már 19,59 százalékon áll a platform felhasználói körében, vagyis minden ötödik regisztrált tag már ezen operációs rendszert alkalmazza, eközben azonban továbbra is a Windows 10 maradt a listavezető, hiszen a korábbi verzió még mindig a teljes tábor csaknem 74 százalékának kütyüin található meg. A még öregebb változatok tovább veszítettek részesedésükből, ezek összesen nagyjából 3 százalékot tesznek ki, vagyis a Windows a teljes közönség több mint 96 százaléka által preferált megoldás, miközben a macOS 2,2 százalékot, a Linux pedig mindössze 1,12 százalékot mondhat magáénak.

Ahogy azt megszokhattuk, a felmérésben további érdekes részleteket találunk, ezek már a hardverrel kapcsolatban is tartogatnak némi információt. A központi processzorok területén például a négymagos megoldások a legelterjedtebbek, mégpedig a 2,3 és 2,69 GHz közötti tartományban, legalábbis ami az órajeleket illeti. Az Intel itt a tábor kétharmadát uralja, a maradék egyharmad jut az AMD-nek, viszont a grafikus vezérlők területén már az nVidia vezet magabiztosan, csaknem 76 százalékos részesedéssel. Az AMD 9 százalék alatt maradt, az Intel ugyanekkora szeletet őrzött meg, miközben a legnépszerűbb típusnak a GeForce GTX 1060 bizonyult.

A memória tekintetében a 16 GB-os méret, a kijelzőknél az 1920 x 1080 pixel felbontás, a VR-eszközöknél pedig az Oculus Quest volt a legnépszerűbb, ez utóbbi 48 százalékos aránnyal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Egyetértek. A Microsoft azt (nem) csinál az OS-vel, amit csak akar, mert megteheti. És meg is teszi, hogy ül a babérjain...
    A W10 kimaradt az életemből, de összességében, a W11 nekem bevált, sok galibát nem okoz. Közvetlenül úgysem ezt a programot használom, hanem benne más programokat, azok meg teszik a dolgukat.
    Úgy kezdtem természetesen, hogy rákerestem mit-hol kell kilőni ahhoz, hogy a legkevesebbet kémkedjen a rendszer.
  • wraithLord #7
    Nem rossz, de a jó az nem ilyen. :D Nem mintha a 10 sokkal jobb lenne, de azért valamivel jobb. Látszik, hogy monopol helyzetben vannak, és azt csinálnak, amit akarnak.

    @prettywords66 #2
    Egyszerre csak 2 szokott menni max, és a 7-ből 3 laptop. Igaz, nagyteljesítményűek (gémer, de nem arra használom), nem keveset fogyasztó utlrabookok.
  • Tetsuo #6
    Aki Windows miatt vesz TPM modult, az meg is érdemli. :-)

    Szerintem nem olyan rossz a W11.
  • end3 #5
    "2,3 és 2,69 GHz közötti"

    - Mi a fene..? Ez azt jelenti, hogy a Valve platformján a "gémerek" laptopokon játszanak? - Ha mondjuk mégsem.., akkor a játékosoknak nem fontos a legalább 4 GHz órajel? - (Illetve még azt, hogy a "W11-es, 11 %-kal" jó része újonnan vásárolt laptop lehet..?!)
  • TSImike #4
    Nálam 7-ből 1 :( Direkt ezért vettem az egyikhez TPM modult - bár amúgy semmire sem használom a TPM-et - de azt mondta a procira hogy akkor se. (7.gen i7) Ezen annyira felhúztam magam, hogy arra sem tettem fel amire fel lehetne. Amúgy nem megy mindegyik folyamatosan (csak az egyik, de az USFF) úgyhogy nem magas a villanyszámla :D
  • nlght #3
    A windows10 2015-ben jelent meg és 7 év alatt odáig jutotottak hogy még mindig havi szinten jönnek a security patchek, a menüje még mindig fos hiába panaszkodnak a userek 7 éve. Jön egy kibaszott patch és telepítheted újra a Canon printer driverét, mert a patch után nem működik. Vagy letörlik a Documents mappád meg ilyenek.
    Egy szóval a bétából még nem jutottak ki 7 év alatt és akkor most váltsunk az alpha verziós 11-re ami 7 év múlva még mindig egy béta fos lesz, ráadásul azt hallom hogy annak még rosszabb a menüje...
    Mintha retardáltak terveznék ezeket és senki nem ellenőrizné őket...
  • prettywords66 #2
    Jó magas lehet az áramszámlád! :D
  • wraithLord #1
    Nálam 14%, mert a 7 gépemből 2-re lehetne rárakni (legalábbis buhera nélkül), ebből 1-re ráraktam, 1-re meg nem raktam rá, mert a másikra ráraktam, és nem kell még egy példányban. :D