Berta Sándor

Érző ujjbegy robotkézhez

Olyan tapintásérzékelést kaphatnak a robotok, amelynek a segítségével ügyesebben tudják kezelni a különböző tárgyakat.

A Bristoli Egyetem Robotikai Laboratóriumának tudósai Nathan Lepora professzor vezetésével egy olyan mesterséges bőrt és ujjbegyet alkottak meg 3D-nyomtatás segítségével, amely tapintásérzékeléssel rendelkezik. Az elkészített ujjbegyen keresztül hozhatók létre a mesterséges idegi jelek. Mindez komoly segítséget jelenthet a robotoknak, amelyek eddig nem voltak elég ügyesek, például a különböző tárgyak felvétele során.

A kutatók az Artificial SA-I, RA-I and RA-II/vibrotactile afferents for tactile sensing of texture és az Artificial SA-I and RA-I afferents for tactile sensing of ridges and gratings című anyagaikban hozták nyilvánosságra a tapasztalataikat. A szakemberek tanulmányozni akarják az emberi bőr bonyolult belső struktúráját. Lepora úgy vélte, ha lehetőség nyílik megfelelő minőségű mesterséges bőr kinyomtatására, akkor olyan robotok hozhatók létre, amelyek ügyesebbek vagy jelentősen javítható a kézprotézisek teljesítménye.

Az alkalmazott 3D-nyomtató mind a puhább, mind a keményebb anyagokat képes feldolgozni. Ilyen készülékeket általában bonyolult biológiai struktúrák építésére alkalmaznak. A mesterséges bőr- és ujjbegy-tesztek eredményei azt mutatták, hogy az idegi jelek gyakorlatilag megegyeznek a valódi emberi bőr idegi jeleivel. A kutatók számára ugyanakkor bizonyítást nyert, hogy a mesterséges bőr érzékenysége korlátozott. Ennek oka Lepora szerint az, hogy a 3D-nyomtatású bőr többször vastagabb, mint az emberi bőr. A kutatások célja a sokkal finomabb struktúrák kinyomtatása. Ez mikroszkopikus szinten valósulhat meg azért, hogy a mesterséges bőr egyenértékű legyen az emberi bőrrel vagy akár annál jobb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!