Berta Sándor

Lombkorona alatt is azonosíthatók az emberek

Egy új rendszer valós időben tud kutatni és hatékonyabb a hőkameráknál is.

A Johannes Kepler Egyetem és a Hagenbergi Szakfőiskola munkatársai fejlesztették ki az Airborne Optical Sectioning (AOS) nevű különleges képalkotó eljárást, amelynek a segítségével a drónok által rögzített felvételek esetében valós időben eltüntethetők a különböző személyeket vagy tárgyakat elfedő dolgok, például a lombkoronák. Az eljárást már alkalmazza a kereséseknél az Osztrák Autó-, Motorkerékpár és Túraklub (ÖAMTC).

Az AOS során a kamerákkal felszerelt robotrepülőgépek több állóképet készítenek eltérő pozíciókból egy bizonyos pontról, majd a számítógépes rendszer eltávolítja az anyagokból a felesleges részeket. Az eljárás különösen hatékonyan alkalmazható a vadmegfigyelésnél, az eltűnt emberek utáni kereső- és mentőakciókban vagy az erdőtüzek felderítésekor. Sőt, hatékonyabb, mint a hőkamerák használata. Az egyetlen probléma az, hogy az AOS-t csak álló objektumok esetében lehet használni és eddig egyetlen technológia sem tette lehetővé a mozgó objektumok, például a személyek, az állatok vagy a járművek felismerését vagy követését.


Egy új pilóta nélküli légi jármű prototípusa azonban biztosítja a mozgó célpontok akár sűrű lombkoronák alatt való megtalálását és követését - valós időben is. A megoldást egy közel 10 méter hosszú szénszálas konzol jelenti, amelyre 10 kamerát szereltek fel és amelyet egy drónra rögzítettek. Az első kísérletekben egy színanomália-detektor felismerte a keresett személyeket, majd követte az útjukat az erdőben. Kiderült, hogy az eljárás jelentős mértékben javít az anomáliaészlelés hatékonyságán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #5
    ... akkor abszolút nem erted mi ez :D

    Ez a lightfield kamerák technikája.

    Több perspektíva = aperture synthesis

    Úgy lát be, hogy synthetic aperture-t állít be amivel csak szeletet lát és a szeleteken megy át és nem eszik sokat. Van róla videó hogy milyen kép az erdemes megnezni. Csináltak olyat is hogy 3 méter rúd "szárnya" volt a quadcopternek hogy legyen szélesebb synthetic ap. Csak az ugy nem ment mert meg instabilabb. Meg pozicionalas is eleg szopás ami kommersz dronokon van ez a "ppk" plusz kell hozzá földreszerelt "base station" maga 1-2 millio ft, draga es (...).
  • Sir Cryalot #4
    ... akkor te abszolút anem erted mi ez :D

    Ez a lightfield kamerák technikája.

    Több perspektíva = aperture synthesis

    Úgy lat be, hogy synthetic aperture-t állít be amivel csak szeletet lát és a szeleken megy át és nem eszik sokat. Van róla videó hogy milyen kép az erdemes megnezni.
  • kvp #3
    Ha csak par pixel elter az ember helyen, akkor egyertelmuen kimutathato. Ehhez nem is kell kozvetlen ralatas, eleg ha a lombokon athatolo szort feny mashogy verodik vissza az emberrol a lombkoronan at. (tehat 2x megy at a tomott levelek kozott) Nem is annyira bonyolult mogotte az algoritmus, csak sok nyers szamitasi ero kell hozza.
  • Sir Cryalot #2
    Ebből leszűrhető amúgy hogy hol tart a haditechnika igazából nem nagyon vannak eleresztve a buzulmány tb2-ikkel, meg jobb is lenne ha emez megmaradna sci-fi-nek.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.05.05. 10:43:23
  • Sir Cryalot #1
    Na ez állat ezt már láttam önszorgalomból is, vannak jobb videók is.