Berta Sándor

Kiváltható Európában a Google?

Vannak hasznos helyi projektek, de időbe telik, amíg ezekből egy nagy platform lesz.

2016 márciusában egyesült a Startpage és az Ixquick. A Startpage a Google keresési eredményeit mutatja meg, de anélkül, hogy a webes óriásnak adatokat továbbítana, az Ixquick pedig egy metakereső és más szolgáltatók (Yahoo!, Yandex stb.) keresési találatait sorolja fel. A lépés ellenére sem sikerült megerősíteni az európai pozíciókat az internetes piacon. Pedig erre szükség lett volna, már csak azért is, mert tavaly márciusban kiderült, hogy a Google Chrome még a privát böngészés üzemmód alkalmazása esetén is információkat gyűjt a saját eszközeivel a felhasználók internetezéséről.

Astrid Mager szociológus és technikakutató a Google alternatíváit keresi. Az Osztrák Tudományos Akadémia Technológiai Következmény-becsülő Intézetének munkatársa elmondta, hogy a Google a keresést gyakorlatilag átalakítja felhasználói kívánsággá és megpróbálja az embereket termékekkel kiszolgálni. Ez az internetezőknek már fel sem tűnik, mert annyira megszokták. A webes konszern az évek alatt egy olyan üzleti modellt dolgozott ki, amely az adatkereskedelmen alapul és amelynek mechanizmusai a keresésen túl is hatnak. A hirdetések éppúgy a rendszerbe tartoznak, mint a keresőoptimalizálás, és a felhasználók naponta hatalmas adatmennyiséggel töltik meg a szolgáltatást.

Elvileg vannak alternatívák. Az Open Web Index nevű projekt egy olyan adatbázist akar létrehozni, amely minden honlapot és online elérhető tartalmat magába foglal. Egy ilyen index felépítése ugyanakkor rendkívül sok erőforrást igényel és állandóan frissíteni is kell, de a gyors kereséshez elengedhetetlen. A Google mellett csak a Baidu, a Microsoft és a Yandex rendelkezik hasonló megoldással. Mindegyik magántulajdonban lévő cég, amelyek célja a profitmaximalizálás és nem pedig az optimalizálás az állampolgárok érdekeinek a figyelembevételével. Amennyiben egy indexhez az összes kereső hozzáférhetne, akkor létre lehetne hozni eltérő témákra (egészségügyi, IT stb.) hangsúlyt helyező platformokat.

Szintén webes indexen dolgozik a YaCy, amely az oldalakat felkereső emberek bevonásával készíti el az adatbázisát, amelyet decentralizáltan a résztvevők számítógépen tárol. Emellett a szakemberek egy nyílt forráskódú beszédasszisztenst is készítenek. A SUSI.AI a Google Home vagy az Alexa alternatívája lehet. Mind a két projektben a nyílt forráskód és az erőforrásokhoz való szabad hozzáférés van előtérben. A kérdés Mager szerint az, hogy az Open Web Index, a YaCy és a SUSI.AI valaha elég nagyok lesznek-e a széles körben való használathoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!