Berta Sándor

A digitális pénzeknél is lemaradásban van Európa

Kína, Ghána és számos más állam is megelőzi a kontinenst.

A digitális eurót legkorábban 2026-ban vezethetik be. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke nemrég közölte, hogy az európai digitális valuta nem a készpénz kiváltására készül és erősítheti a kontinensen a digitalizálást. Európának azért is igyekeznie kell, mert Kínában már javában zajlik az e-jüan tesztelése, amely várhatóan 2021 tavaszán zárulhat le. Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy Peking a digitális pénzt jövőre mindenképpen be akarja vezetni. A kontinens egyébként a területen tanulna Kínától.

Ralf Wintergerst, a Giesecke+Devrient (G+D) nevű bankjegygyártó cég vezetője kijelentette, hogy a digitális valutáknál Európa jelentősen le van maradva más államok és kontinensek mögött. Kína már nincs messze az alapvető technológiai újítástól, a saját digitális valuta bevezetésétől. Persze ezen nem lehet csodálkozni, hiszen már 2014-ben előkészületeket tett. Kína mellett sok afrikai, közép-keleti, latin-amerikai és délkelet-ázsiai állam is rendkívül aktív ezen a területen. Ezzel szemben az Európai Központi Bank gyorsabb lehetne, hiszen még mindig csak egy lehetséges digitális euró bevezetésének a vizsgálati szakaszában tart.

Wintergerst egy afrikai országot is példaként említett, amely szintén nagyon kedvező helyzetben van az előkészületekkel kapcsolatban. Ghána annak köszönheti ezt, hogy nagyon tartott a Facebook és a többi IT-óriás terveitől, s attól, hogy ha létrehoznak saját virtuális fizetőeszközöket, akkor azokkal hátrányos helyzetbe hozhatják a nemzeti valutát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!