Berta Sándor

Orosz propagandaadót zárt be a YouTube, Moszkva a YouTube betiltásával fenyegetőzik

Az orosz állami RT médiavállalat két német csatornáját tették feketelistára oltásellenes tartalmak miatt. A YouTube már 2018 februárjában jelölni kezdte az Amerikai Egyesült Államokban azokat a videókat, amelyeket valamilyen kormányzati sajtóorgánum jelentetett meg az oldalain, hogy így lépjen fel az állami befolyás növekedése és az álhírek elterjedése ellen. Idén februárban pedig Ukrajna három orosz propagandát közlő tévécsatornát tiltott ki a YouTube-ról is.

Most a YouTube bejelentette, hogy bezárta az RT orosz állami sajtóorgánum német nyelvű csatornáit. A hírt megerősítette a vállalat egyik szóvivője a dpa német hírügynökségnek és hozzátette, hogy az intézkedés két csatornát (RT DE, Der Fehlende Part) érint. Az RT DE szintén beszámolt a honlapján a lépésről.

A videomegosztó a döntést azzal indokolta, hogy már korábban felhívta az RT DE figyelmét arra, hogy megsértette az álinformációkkal kapcsolatos irányelvét elsősorban a koronavírus-járványt illetően. Akkor egy ideig a televízióadó nem is töltött fel új felvételeket a csatornáira, majd létrehozott egy másik csatornát, amellyel megpróbálta kijátszani az irányelvet és oda kerültek a vitatható anyagok. A döntésre végül emiatt került sor.

Margarita Szimonjan, az RT főszerkesztője élesen bírálta a YouTube intézkedését és "médiaháborút" emlegetett. A több nyugati kormány által propagandagépezetnek minősített csatorna vezetője azt állította, hogy a német állam "médiaháborút" hirdetett meg az RT ellen, és felszólította az orosz kormányt, hogy "önbecsülésből" tiltsa be Oroszországban az olyan német médiumokat, mint a Deutsche Welle (DW), az ARD és a ZDF.

A hírre az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) úgy reagált, hogy az IT-szolgáltató megsértette az információ szabad áramlásának és az információhoz való akadálytalan hozzáférésnek a legfontosabb elveit, ezért a jövőben részleges vagy teljes blokkolást alkalmazhatnak a videomegosztó platformmal szemben. A hivatal emellett cenzúrával vádolta meg a Google-t és követelte, hogy a vállalat azonnali hatállyal oldja fel a bevezetett korlátozását, s kilátásba helyezett egy akár egymillió rubeles pénzbüntetést is a társaság ellen. Újabb esetben pedig a bírság 3 millió rubelre emelkedhet.

Az orosz külügyminisztérium közleményében szintén "Oroszország ellen kirobbantott információháborúnak" minősítette az RT-csatornák letiltását, és a német média ellen meghozandó szimmetrikus megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba. A tárca közölte, hogy utasította az illetékes hatóságokat, hogy készítsék elő ezeket a lépéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #22
    Na, ezt hívják álhírnek.
  • montyx #21
    A keleti vakcinákkal kapcsolatban azért lehet az ember szkeptikus, mert az orvostudományi nemzetközi közösségek által definiály teszteket b@sztak megcsinálni. A WHO és az EMA nem azt mondja, hogy hatástalanok, vagy rosszak, hanem azt,hogy meg kell felelni az emberek biztonsága érdekében a nemzetközi egyezményekben foglaltaknak.
  • zola2000 #19
    Ez amiatt van mert az emberek angolul tanulnak meg, ezért a magyar híroldalak is onnan veszik a híreket és adják le, még akkor is ha magyar szempontból érdektelen hogy milyen változás lesz az amerikai gyámügyi rendszerben.

    Az sem segít hogy az összes nagy internetoldal amerikai ... kivéve TikTok.

    Mondjuk nyugaton nincs megtiltva hogy az orosz Yandexen keresőt használd vagy a kínai global timest olvasd, most is csak arról szól a hír hogy a YouTube szabályzata tiltja az oltás szkeptikus tartalmakat és egy csatornát tiltott le ami szabályt sértett.

    Bár jogos hogy furcsa hogy keleti oltásokkal kapcsolatban lehet az ember szkeptikus nyugatiakkal szemben meg nem?
  • ostoros #18
    Egy propaganda sem szereti a konkurenciát... Az oroszok sem szeretik az amcsi propagandát, az amcsik sem az oroszt.
    Mert, ha valaki kicsit bejárta a világot, akkor rájön, hogy sajnos minden híradás hamis képet fest a világról.
    Mert a nyugati sajtóban mi megy? Európa, amerikai hírek (milyen hangosat fingott az elnökük, stb.), illetve más országok annyiban jelennek meg a hírekben amennyire épp az amerikai politikát érdekli az adott ország. Amikor épp fasírtban vannak az oroszokkal, akkor minden másnap van valami róluk, amikor meg haverok, van hogy fél évig sem esik szó róluk, mintha nem is léteznének. Ausztráliáról meg havonta egyszer megemlékeznek.

    Ott van az egész harmadik világ, India, Kína, délkelet Ázsia, Afrika, dél-Amerika, vagy 5 milliárd ember!!! És valahogy sosem történik SEMMI említésre méltó, mi? Csak az az érdekes, ami véletlenül pont az amerikai politikának is érdekes... Oroszoknál ugyanez, minden aszerint érdekes, hogy nekik vagy aktuális ellenfeleiknek van-e közük hozzá vagy sem.
    Mellesleg a médiának van egy ennél alapvetőbb hazugsága. Nevezetesen az, hogy azt a látszatot kelti, hogy összeköt a világgal. Össze ám a f@szt. Elválaszt tőle inkább, szűrőként viselkedik.
    Az embert bár a nagyvilág ténylegesen körülveszi, de ennél sokkal alapvetőbb az ember közvetlen környezete.- A lakóhelyed a közvetlen világod, nem a politikusok dumája, nem is a sport események és pláne nem a celebek, mégis mindenki ezeken a dolgokon izgul, ahelyett, hogy a közvetlen környezetét, helyzetét vagy saját magát (!) fejlesztené. Embertömegek elüldögélnek a koszos putriban, ki nem tataroznák, ki nem takarítanák, de fejből fújják a politikusok/celebek/sportolók neveit.

    A letiltogatósdival meg csak az a baj, hogy senki nem akarja meghallgatni a másik fél másik ország véleményét, perspektíváját, SŐT, kormányok megtiltják azt saját polgáraiknak!
  • Agyturbinikusz #16
    Most írtad le, németül beszélő embereknek szóló YT csatorna, akkor Németország Svájc, Ausztria aminek a törvényei vonatkoznak rá. Gondolom Oroszországban újra elérhető a németül tudó oroszok számára. Mindenki nyert.
    Az orosz törvény be van tartva Oroszország területén, a német törvény be van tartva Németország területén.
  • kvp #15
    "A felhasználási feltétel a klub szabályzata. És ebbe már nem szólhat bele a törvény"

    De ha nem engeded be az egyik adott nepcsoportot es ezt ki is irod, akkor elvisz a rendor. Itthon is, de az EU-ban mindenutt. Amerikaban viszont ujabban ki lehet irni es tobbe-kevesbe legalis is. (tehat a feketeket, zsidokat, fehereket, ferfiakat, stb. nem szolgalunk ki megint elfogadotta valt koszonhetoen a "forditott" rasszizmus legalitasanak, fuggetlenul attol, hogy az alkotmany elvileg tiltja) Ez az amerikai es orosz/EU-s jogrend kozotti elteresbol adodik. Oroszorszagban pedig az orosz torvenyeknek kell megfelelni, nem az amerikaiaknak.

    Jelen esetben egyebkent megis mi lenne a torvenyes? Egy globalis ceg ne tartsa be a helyi torvenyeket, mert felettuk all? Ha az orosz torvenyek szerint minden weboldal (kozossegi platform) azt koteles engedelyezni es tiltani amit eloir a torveny, akkor ezt kell kovetnie. Amerikaban pedig semlegesnek kell(ene) lenniuk, egyebkent nem vonatkoz(na) rajuk a torvenyi mentesseg a megjelenitett tartalmak utan. Ha sajat izlesuk szerint szurnek, akkor onnantol barmilyen illegalis tartalom miatt nem a feltolto, hanem az oldal lenne felelos. A gyakorlatban az USA-ban ezt nem tartjak be, marmint se a semlegesseget, se a semlegessegi torvenyt. Az oroszok meg valamiert megis ragaszkodnak a sajat torvenyeik tiszteletben tartasahoz.

    ps: Az USA-ban le lehet keverni az elnokot (mint az elozot, mind a mostanit) ha olyat mond, ami nem tetszik egy erdekkornek. Az oroszok az ilyen huzasokat nagyon rosszneven veszik. De az oroszoknal az allami es katonai hatalmat egyelore meg a kormanyzat birtokolja, nem par NGO. (az USA-ban a katonai hatalmat mar elvettek az elozo elnoktol es a mostani sem kapta meg, lasd a legutobbi szenatusi vizsgalobizottsag eredmenyet)
  • zola2000 #14
    Mobilon YouTube vanced, pcn brave böngésző és nem kell.
  • Bruce_Willis #13
    A hazaáruló tolvaj orbán propagandája viszont annyira nem zavarja a youtube-ot hogy minden videó előtt meg kell nézni.
  • Cat #12
    Inkább az az érdekes, hogy mennyire nyíltan odaállt az RT mögé az orosz állam, a külügyminisztériummal és a helyi szabályozó hatósággal az élen. Nem is titkolják, hogy az RT-n az jelenik meg, amit a külügyminisztérium közölni akar a világgal, azaz jelen esetben a német(ül beszélő) lakossággal.

    A homokozóban rendreutasított Petike nem csak fenyegetőzik az apukájával, hanem a teljes család ott van a játszótéren, és egyből előhúzták a kést is.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2021.09.30. 17:46:31
  • Macropus Rufus #11
    akkor egy példa: van egy klubod, amibe csak fehér nyakkendővel és rózsaszín pizsamába lehet belépni akkor ugye aki ennek nem fele meg az nem léphet be. És ebbe nem szólhat bele a törvény. Tehát a youtube a klub. A felhasználási feltétel a klub szabályzata. És ebbe már nem szólhat bele a törvény. Csak hát az oroszoknál nem így működik a dolog. A világ másik felén meg tiszteletben tartják a klub szabályzatát.