JohnnyCage

A szakértők nagy jövőt jósolnak az SMS-nek

[IDG] Miközben a mérnökök a WAP, a GPRS és a 3G hálózatok fejlesztéseire összpontosítanak, egy kevésbé csillogó technológia csendben az egyik legnagyobb mobil adatszolgáltatásként tűnik fel a horizonton.

Az SMS (Short Message Service - Rövid szöveges üzenet) szolgáltatás már évek óta jelen van a GSM (Global System for Mobile Communications) rendszerű mobiltelefonokban, és egyes országokban olyan népszerűségre tett szert, amit már-már SMS-mániának is lehetne nevezni.

Bár az SMS már nem új szolgáltatás, mégsem lehet arról beszélni, hogy idejemúlt lenne, amely hamarosan megszűnik létezni. Miközben a fejlesztőmérnökök döntő többsége az alapjában véve is új technológiák, mint a WAP, a GPRS (General Pocket Radio Service - Általános Csomagkapcsolt Rádiószolgáltatás) és a 3G (3. generációs mobilhálózat) kifejlesztésével foglalkozott, nem vették észre, hogy egy viszonylag egyszerű, de továbbfejleszthető szolgáltatásra mekkora igény van a piacon.

A 3G hálózatok technológiájának kifejlesztése és felépítése súlyos dollármilliárdokat emésztett fel a multinacionális cégek kasszájából, amelyhez még a horribilis összegekért vesztegetett frekvencia-, vagy másnéven spektrumlicenszek is kapcsolódnak. Idővel több nagy cég is észrevette azonban, hogy a 3G hálózatokra még nincs megfelelő igény, ezért az arra költött dollármilliárdok könnyen kárba veszhetnek. Ezek a cégek, köztük az Intel, arra próbálják ösztönözni a telekommunikációs óriáscégeket, hogy ne egy szükségtelen új technológiára költsenek milliárdokat, hanem a meglévő, bevált technológiákat fejlesszék tovább.

A 3G esetéhez némileg hasonlít a WAP is, amely a szakértők szerint szintén korán érkezett. A WAP alapjában véve egy jó technológia, amely rengeteg felhasználót vonz, de sajnos a jelenlegi hálózatok és mobiltelefonok alkalmatlanok a szolgáltatás elfogadható minőségű működtetésére. A WAP és a 3G között annyi különbség azonban van, hogy a WAP esetében a technológiával van a baj, a 3G esetében pedig a leendő felhasználók nem érzik még igazán a szolgáltatás égető szükségét.

"Napjainkban a WAP-ból való kiábrándulás után a felhasználók méginkább az SMS felé kacsintgatnak" - mondta Eno Tsin, a hong kong-i Media60X Co. vezető technikusa. A Media60X WAP-on és SMS-en keresztüli internetezést lehetővé tévő szoftvereket fejleszt.

Az SMS-t újabban egyre több helyen alkalmazzák, miután egyre többen kezdik észrevenni a technológiában rejlő óriási lehetőségeket. Az elmúlt időszakban olyan új alkalmazási területek nyíltak meg az SMS számára, mint a hallgatók információs rendszere a manilai De La Salle Egyetemen, a vírusokról és antivírus szoftverfrissítésekről hírt adó szolgáltatás a Symantecnél, és a GlobalNet Telecommunication International Ltd. Mobil Information Management Platformja, amelyen keresztül a különféle vállalatok információkkal látják el dolgozóikat.

Az SMS-t maximum 160 karakter hosszú szöveges üzenet küldésére fejlesztették ki két mobiltelefon, vagy egy PC és egy mobiltelefon között. Az üzenet rövidségéből adódóan annak elküldése nem foglalja sokáig a hálózatot, így a szolgáltatás díjai alacsonyan maradhatnak.

Az alacsony szolgáltatási díj az egyik legfőbb ok, amiért az SMS oly nagy népszerűségre tett szert a világ szinte minden táján. A Nokia szerint csak tavaly októberben több, mint 12 milliárd SMS került elküldésre. Az Ericsson szerint ez az érték még több, nagyjából 15 milliárd. A Nokia előjelzései szerint az idei év októberében a 12 milliárdos szám hihetetlen gyors népszerűsödést követően 100 milliárdra emelkedik. A havonta elküldött SMS-ek számának növekedését az elérhető felhasználók számának növekedése és az SMS-árának helyenkénti csökkenése okozza.

Az SMS jövője azonban nem csak a szöveges üzenetben rejlik. Néhány hónapon belül megjelennek az első EMS (Extended Messaging Service - Kibővített üzenetküldési szolgáltatás) funkcióval rendelkező mobiltelefonok, amely jelek és kisebb képek csatolását is lehetővé teszik majd az üzenethez. Az EMS utódja, az MMS (Multimedia Messaging Service - Multimédiás üzenetküldési szolgáltatás) az év végefelé jelenik meg, és nagyobb képek, sőt hangfelvételek továbbítására is lehetőséget ad majd.

"Az MMS segítségével a felhasználók a telefonjukkal készített fényképeket elküldhetik majd barátaiknak. Bár a képek a manapság használatos kijelzőkön is megtekinthetőek lesznek, a trend a szürkeárnyalatos és színes kijelzők bevezetése lesz.", mondta Mikael Westmark, az Ericsson szórakoztatóelektronikai termékek részlegének stockholmi szóvivője.

Westmark szerint az új rendszerek számos érdekes szolgáltatás megvalósítását lehetővé teszik majd, mint például napi rajzfilm a telefonon, vagy éppen animált időjárás-jelentés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #13
    Lesz itt meg areses, csak gyozzuk kivarni. Mikor majd unokaim lesznek, akkor mar majd ingyen lehet sms-t kuldeni, csak nem lesz olyan telefonja senkinek, hogy fogadni tudja :)
  • Pali #12
    Hát, a helyzet az, hogy alapvetően ezek a cégek profitorientáltak. (Tudom, most mindenkinek újat mondtam :) ) Olvastam pár helyen, hogy az új szolgáltatóktól a vezetékes piacon, pl. Vivendi, nagy ugrást vártak az árak terén, meg ilyenek, aztán lett nagy kopp. Hihi. Hát 'szátok meg, ezek azért jönnek ide, hogy pénzt csináljanak, nem azért, hogy nekünk jó legyen. Nem?
  • süsü #9
    Egyébként nem értem miért kell fizetni az SMS-ért. Mivel én előfizető vagyok, fizetek az sms-ért. De ha ugyanezt a matávos internetemmel teszem, akkor már ingyen van (legalábbis a mobil szolgáltató nem jár jól vele).
  • Pali #8
    Király ez az SMS. Nekem nincs mobilom, viszont van netem. CSak nem tudom mi a francért akarnak ezek mindenáron fejleszteni, fejleszteni, fejleszteni. Ha azt a 160 karaktert felpumpálnák egy picit, az bőven elég volna. Szerintetek fog valaki mobilon kép meg hangfájlokat küldeni? Ezek álomvilágban élnek, vagy csak a befektetőiket akarják ilyen hangzatos dolgokkal újra megpumpolni.
  • Pheel #3
    Naja. 25, ha olyan dijcsomagod van. Nekem sajna 35 Ft. :((( Bar tenyleg levihetnek ugy 8 Ft kornyekere. Az mar korrekt lenne...