Berta Sándor

Vakoknak segítő viselhető terméket fejleszt a Huawei

A kínai konszern már szabadalmaztatta az ötletét.

A Huawei szakemberei egy olyan viselhető eszközfunkción dolgoznak, amely a vak és a rosszul látó felhasználóknak lehet a segítségére. A kapcsolódó szabadalmi dokumentumból kiolvasható az új funkció működési elve. Az anyagot a társaság már 2020 júliusában benyújtotta és azt február elején hozta nyilvánosságra.

A szabadalom egy olyan módszert írt le, amely alkalmas arra, hogy a rosszul, alig vagy egyáltalán nem látó személyeknek segítsen a tájékozódásban. Ez úgy valósul meg, hogy az adott viselhető készülék ultrahangot bocsát ki, amely visszaverődik az útjába kerülő objektumokról és a visszavert hullám mutatja meg a terméknek, hogy vannak-e és ha igen, pontosan melyik irányba lehetséges veszélyes akadályok.

A fejlesztés előnye, hogy a korlátozottan látó személyeket akkor is biztonságosan navigálni tudja, ha a viselhető eszköz pozíciója a felderített akadályhoz képest megváltozik. Amennyiben a technika megvalósul, akkor a vakok és a rosszul látó emberek bizonyos körülmények között lemondhatnak a hosszú fehér bot alkalmazásáról.

Az elképzelés nem új, ráadásul külön készülék használata nélkül és némi edzéssel is lehetséges, hogy valaki a hanghullámok segítségével tájékozódjon. A problémára léteznek ugyanakkor olyan technikai megoldások is, amelyek kötegelt és meghatározott hanghullámot sugároznak ki.

A Huawei egyelőre nem közölte, hogy az új funkciót mikor és melyik termékébe integrálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!