Berta Sándor

A vakoknak segítene az Amazon

A vakok és a gyengénlátók számára a koronavírus-járvány miatt fontos, hogy online is be tudjanak vásárolni.

Az Amazon a Német Vakok és Gyengénlátók Szövetségével (DBSV) közösen fejlesztette tovább az Alexa digitális asszisztenst, így az már segít az érintett embereknek a hangleírásos filmek lejátszásában és a cég szolgáltatásainak használatában. Ralf Kleber, az Amazon helyi vezetője elmondta, hogy a szolgáltatás létrehozásakor eleve az volt a cél, hogy a tartalmakhoz való hozzáférést egyszerűvé tegyék. A DBSV segített abban, hogy a technológiát célzottan fejlesszék tovább. Olyan szakértőket akartak keresni, akiknek a segítségével olyan megoldásokat építhetnek, amelyekre tényleg szükség van.

Az első funkció lehetővé teszi, hogy a vakok és a gyengénlátók az ARD, a ZDF és az Arte televízióadók médiatékájában lévő közel 4000 hangleírásos filmhez férhessenek hozzá. E műveknél külön szöveg magyarázza el a vakoknak és a gyengénlátóknak, hogy mik zajlanak a képernyőn. Andreas Bethke, a DBSV ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az érintettek az eddiginél gyorsabban kikereshetik és lejátszhatják az adott filmeket. Korábban ahhoz tudniuk kellett, hogy az egyes csatornák rendszere hogyan épül fel. A jövőben már elegendő lesz annyit mondaniuk, hogy "Alexa, nyisd meg a hangleírásos művek közül a Babylon Berlin aktuális részét".

Kleber leszögezte, hogy az elmúlt években nagyon sok visszajelzést kaptak a vak és a gyengénlátó emberektől, ezért is keresték meg a DBSV-t. A funkciót a szervezet és a televízióadó munkatársaival közösen alkották meg, s az csupán az első lépést jelenti. Bethke rámutatott, hogy a beszédfelismerésben hatalmas lehetőségek rejlenek, hiszen a technológia számos olyan embernek segíthet, aki vak vagy gyengénlátó, s akik ezáltal önállóbbak lehetnek. A DBSV vezetője remélte, hogy számos más szolgáltató és követni fogja az Amazon példáját.

Kleber elismerte, hogy a múltban az akadálymentesítéssel nem igazán foglalkoztak és ezen változtatni akarnak. A funkció akár az internetezés során is használható, főleg, ha az adott honlapok megfelelően vannak programozva és akadálymentesítve, de gyakran nem ez a helyzet. Kaliforniában az Amazon már együtt dolgozott a Vista Center for the Blind and Visually Impaired nevű szervezettel és kifejlesztette a Show and Tell nevű funkciót, amelynek köszönhetően a vakok különböző tárgyakat, például élelmiszercsomagolásokat tarthatnak egy Alexával ellátott okoskijelző kamerája elé és megtudhatják, hogy az adott objektum micsoda. A virtuális asszisztens a képek felismeréséhez egy olyan funkciót használ, amely a vakoknak elsősorban a konyhában lehet nagyon hasznos, de például Európában nem érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!