Berta Sándor

Látóvá tenné a vakokat az Európai Unió

Fontos, hogy a vakok számára elérhetővé váljanak a vizuális információk is.

Az Európai Unió 7. Kutatási Keretprogramján belül elindított I See nevű projekt konzorciuma egy olyan miniatűr kamerát akar megalkotni, amely vizuális információkat gyűjt össze, majd azokat átalakítja megfelelő jelmintákká és továbbítja az agyba beépített implantátumoknak. A szakemberek azt remélik, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a vakok ismét láthatnak. A kutatócsoportot kanadai, német és svájci tudósok alkotják, s a programot az Európai Bizottság 900 000 euróval támogatja.

A megalkotandó implantátumok kifejezetten úgy készülnek majd, hogy az agy azon specifikus területeit "szólítsák meg", amelyek a vizuális információk feldolgozásáért felelnek. Dr. Dirk Jancke, a bochumi Ruhr Egyetem docense kijelentette, hogy ahhoz, hogy ilyen agy-számítógép interfészeket tudjanak kifejleszteni, meg kell tanulniuk, hogy miként lehet mikro-elektromos eszközökkel elsajátítani az agy nyelvét. A vakok számára olyan eszközöket szeretnének létrehozni, amelyek segítségével a mindennapi élethelyzetek során használható vizuális információkhoz férhetnek hozzá. Emellett alapvető tudást szerezhetnek az agy neurofiziológiai folyamataival kapcsolatos diagnosztika és kezelés területén.

Napjainkban a retinitis pigmentosa (festékes szemideghártya-gyulladás) gyógyításakor már alkalmaznak elektronikus retinaimplantátumokat, de más esetekben hasonló megoldások még nem igazán állnak rendelkezésre. A látás elveszítése ugyanakkor világszerte körülbelül négymillió ember esetében merül fel komoly kockázatként és fontos, hogy az ő életkörülményeiken mielőbb javítani lehessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #5
    Inkabb azon hogy invaziv, meg szerintem gyengenlatoknak van.
  • Whysper #4
    Európa szociális és gazdasgi helyzetén akadt el.
  • kvp #3
    22 eve volt mukodo 16x16-os felbontasu chip. Azota nem haladtak elore annyit, hogy legalabb egy 256x256-os (65536 elektrodas, tehat kb. qvga minosegu) chipet osszehozzanak es elkezdjenek tomegesen gyartani. A technologiai tudas megvan hozza, szoval nem tudom min akadt el a dolog.
  • ENVE #2
    Rettentően szép hsz, gratulálok!

    Cikkhez
    Mamám, papám vakok voltak, ha élnének még, most bizonyára meghatódva örülnének - nem maguk miatt... Öröm ezeket olvasni! Amilyen nehéz életük volt szegényeknek... Remélem egy napon megoldódik ez a probléma, egy centet sem sajnálok ezektől
  • Neocortex #1
    Én meg sajttá tenném a holdat